Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lachenalia barkeriana

30. 10. 2011

 

Lachenalia barkeriana U.Müller-Doblies et al.

l.-bakeriana-1s.jpg

    

Fotografie 1 - Lachenalia barkeriana

......................................................................

 

Když jsem před několika lety psal o jedné netypické leč zajímavé Lachenalia pusilla, zmínil jsem se tenkrát o její velmi podobné sestřičce, o Lachenalia barkeriana. A vidíte – je tady (kde se vzala, tu se vzala ! Ono tedy přesněji vzala se z jedné přeshraniční výměny, tentokráte s německým pěstitelem (mimo jiné) cibulovin. Poslali jsme si tehdy navzájem semenáčky z několika druhů polyxen a lachenálií a jedním z výsledků je právě dnešní L. barkeriana.

Podzemní cibulky mají produkovat mezi 3 a 9 listy, vztyčenými, lineárními a při dostatku světla vyrostlými do takové ozdobné klícky. Uvnitř této klícky vyrůstá velmi nízko, téměř až na úrovni substrátu květenství, skládající se z většího množství natěsnaných květů. Moje mladá cibulka má těch kvítků zatím pouze 5. Při podrobném pozorování lze najít kraťounkou květní stopku, kalíškovitou spodní část květu, ze které velmi daleko vystupují tyčinky. Tato květní skulptura společně s efektně zaklenutou listovou klíckou tvoří malou cibulovou lahůdku.

Pěstebně jde jako u všech lachenálií o zimní vegetační režim, nakvétá teď na podzim mezi prvními (vlastně teď mi kvete jen L. pusilla a L.barkeriana) a přízemní květenství naznačují jiný mechanizmus opylování než klasický létající hmyz. V přírodě roste v hlubokém písku v oblasti západního Kapska mezi městečky Vanrhynsdorp, Kliprand a Loerisfontein.. Věřím, že mi snad už příští rok vykvetou obě cibulky, pokusím se o semena a o další potomstvo, i když po zkušenostech s L. pusilla už vím, že se o ně bitva nestrhne. Třeba je ale zase za něco vyměním…a někdy o tom zase napíšu. J.

Fotografie 2:

1. Horní pohled na květenství

2. Květenství

l.-bakeriana-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář