Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak jsme nenašli i našli Tulipa sylvestris

3. 5. 2014

 

Jak jsme nenašli i našli Tulipa sylvestris L..(1753)

t.-sylvestris-1s.jpg

 

 

    

Fotografie 1:

1. Květ T. sylvestris

2. Rostlina s ještě neotevřeným květem

.....................................................................................

Jak teď s Jirkou trochu blázníme po českých cibulích (konkrétně pro superkomentátora Otu podotýkám, že myslím ty v kuchyni nepoužitelné, i když i zde jsou výjimky v podobě třeba takového česneku medvědího- v sušeném stavu součásti některých směsí koření), nedá mi moc práce přemluvit ho k nějakému výletu do přírody, zvlášť když tuší, že by se v cíli mohla nějaká zajímavá cibulka předvádět v květu. Takto jsem našla 15 let starou práci dvou studentů/botaniků o jarních efemerech a efemeroidech Klatovska (bývalý okres Plzeňského kraje) a kromě křivatců a jedné ladoňky (Scilla sardensis) jsem našla jako jednu z položek právě tulipán planý. Měl 4 zápisy výskytu: 3 v samotných Klatovech a jednu u obce Točník.

Výlet za tulipánem jsme spojili s návštěvou u klatovského Pepíka Skály. Když při přátelském tlachání přišla řeč i na to, proč jsme vlastně tímto směrem jeli, zmínila jsem se o žlutém tulipánu, který se chystáme po návštěvě hledat. "Nemyslíte tenhle?"zeptal se Pepík a zavedl nás do předzahrádky rodinného domu. Ukazoval na ještě nerozvitý tulipánek s úzkými kopinatými listy. “Támhle o kus dál jsou nějaké asi i otevřené” pokračoval dál a skutečně – mezi jinými květinami se vyjímalo pár exemplářů Tulipa sylvestris. “Babi vám k nim řekne víc” dodal. Paní skutečně po chvilce přišla a vyprávěla, jak si kdysi dávno vzala pár cibulek u nějaké opuštěné chaty někde v okolí Klatov.

Zaplaťpánbůh, protože na 4 lokalitách, které jsme pak postupně objížděli, jsme nenašli nic – rostliny buď nekvetly, nebo tam již nebyly. Pepík nám později napsal, že i babička zmíněné klatovské lokality později obešla a nekvetoucí tulipánky našla jen na jedné.

Co je to tedy Tulipa sylvestris? Tulipán planý, jak se česky jmenuje, je u nás známý už od 16. století. Pěstoval se jako okrasná cibulovina, dokud jej nevytlačily pestrobarevné zahradnické kultivary, kterým nemohl konkurovat svou nenápadnou krásou jednotně žlutého nevelkého květu. Dnes je vidět spíš na neudržovaných částech parků a zahrad, kde se množí hlavně dceřinnými cibulkami. Uvedu některé oblasti zplanělého výskytu, které uvádí odborná publikace: Žatecko - Lounsko, Podkrušnohoří, Praha, Dolní Pojizeří, Pavlovské kopce, Bučovická pahorkatina, Haná, Křivoklátsko, Českolipsko, Podkrkonoší, Chebsko, Klatovsko atd.. Mimochodem, na Klatovsku se rostlina pravděpodobně rozšířila z jedné soukromé zahrady.  Přesné lokality pochopitelně neuvedu – najděte si je sami .

Původ rostliny je neznámý, k nám přišla ze Středozemí a nyní roste skoro po celé Evropě (i na Britském souostroví a v jižní Skandinávii) a její výskyt zasahuje až do Asie (sz Írán). Na některých lokalitách u nás sice roste, ale málokdy kvete (doba květu je od dubna do května), snadno tedy ujde naší pozornosti. To, že jsme tulipánek viděli s otevřeným květem na soukromé zahradě, bylo vlastně docela štěstí. R.

Fotografie 2 - Rozkvetlá rostlina T. sylvestris

t.-sylvestris-2s.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

T.sylvestris v Klatovech

(P.R., 15. 5. 2015 13:35)

T.sylvestris byl vysázen v městském parku (snad již při jeho založení?). Odtud se Drnovým potokem, který jím protéká, roznesl po celém jeho korytě. Hodně ho roste při Nábř. kpt. Jaroše, u soudu a průmyslovky.