Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hypoxis membranacea

15. 5. 2016

Hypoxis membranacea Baker

h.-membranacea-1s.jpg

 

Fotografie 1 - Hypoxis membranacea

.......................................................................

Někdy, když se s odstupem podívám na rostliny, o kterých pišu (píšeme) na zelných, tak si objektivně musím říct, že to jsou většinou fakt divný kytky. Ideálem pro sukulentáře by přece měly být velké, atraktivní, tlusté (tlustolisté, tlustokmenné, tlustokořenné, atd.), a k tomu i pohledně kvetoucí sukulenty. Tak proč o nich nepíšeme? No......protože jsme už vlastně nepoužitelně botanicky šílení. Takže dnes nepřekvapivě opět jedna z těch divnokytek.

Když jsem se dočetl, že z asi 90 druhů rodu Hypoxis (jehož druhům se anglicky říká „yellow star“) jsou pouze 2 s bílým květem, zatoužil jsem jednou jeden z nich mít. Takových záložek neboli „checkboxů“ (začal jsem se na stará kolena učit anglicky) mám v hlavě víc a každá z nich čeká na svou příležitost. Bělokvěté hypoxis jsem se dočkal letos ve skleníčku manželů Dedowsových v Německu (kolegové Inga Breuera). Byl tam vedle jiných neobvyklostí i jeden pro mě nový (i když velmi nenápadný) druh se jmenovkou Hypoxis membranaceus. Něco v mé hlavě zacinkalo a hned po příjezdu domů jsem ověřil v literatuře, že správné jméno je Hypoxis membranacea (opět ten ženský rod) a že je to právě jeden ze dvou bíle kvetoucích druhů v celém rodu (druhým je H. parvula var. albiflora). Teď jen se rychle dočkat květů. Byl jsem zřejmě dostatečně kvalitním hlupákem, protože štěstí na mě dosedlo relativně rychle a kvítečky (jinak se to opravdu napsat nedá) se dostavily.

No je to „nádhera“ – 6-8mm chloupkatý útvar s bílým okvětními lístky a žlutými prašníky (úplná white star), ještě že máme na foťácích makro. Dalším štěstím je, že květní stonky mají kvítků víc, kolem tří a ještě navíc je i květních stonků vícero. Každý květ je zcela otevřený pouze jeden den a tak si opylovači musí pospíšit. Nevím to jistě, ale hypoxis asi nebude samosprašná, takže semínka z jedné kytky nebudou. Zdá se ale, že to samotná kytka jistí jinak a hlavní způsob jejího rozmnožování budou početné odnože.

Přidám ještě pár vyčtených informací. Tento druh není v jižní Africe zatím nijak vzácný, roste ve východním Kapsku, od pobřeží až do vnitrozemí do vysokých výšek, například v Lesothu. Je to drobný druh s křehkými listy (druhové jméno membranacea znamená blanitý), výška rostliny bez květů 4-10cm, podzemní hlízky kolem 1cm, silně odnožuje do trsů. Kultura je bezproblémová s letním režimem, listy by měly na zimu zatahovat, proto omezit či úplně přerušit zálivku. Pro pár dalších podobných šílenců slibuji namnožit. J.

Fotografie 2:

1. Květ

2. Detail listu

h.-membranacea-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář