Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hymenocallis caribaea – díl I. – aneb hurá do OBI !

17. 2. 2013

 

Hymenocallis caribaea (L.) Herb.– díl I.– aneb hurá do OBI !

 

Dneska to takzvaně „fláknu“. Chtěl jsem sice psát vážný článek o několika zástupcích rodu Seyrigia (čeleď Cucurbitaceae, Madagaskar) , které máme ve sbírce, ale život nás směruje kam potřebuje a my jsme jen poslušni střelky jeho kompasu. Prostě jsme si byli včera odpoledne dokoupit substrát na výsevy v hypermarketu OBI a já tam strávil krásnou půlhodinku u stojanů s cibulovinami různých dodavatelů. Mezi nimi byly i dva stojany s méně často nabízenými druhy od nového dodavatele z Holandska pod společnou etiketou „Exotic“. Hýčkal jsem v rukách pytlíky několika finalistů, aby to nakonec vyhrála Hymenocallis, opravdu málokdy nabízený botanický taxon H. caribaea.

Protože bych chtěl tuhle prodejní konstelaci zprostředkovat i dalším cibulářům, nebudu odkládat článek na dobu, až mi tahle krasavice někdy v létě vykvete (a pak budu říkat – jó tenkrát v OBI…). Prostě ten článek načnu, informaci o nákupu poskytnu, něco málo přidám a druhý díl dopíšu, až přijde ten správný čas pro definitivní prezentaci rostliny v květu.

Rod Hymenocallis je středně velký rod čeledi Amaryllidaceae původem z Nového světa – nejvíce z jihu USA a Mexika a pak dál dolů na jih přes Střední Ameriku až do Brazilie, Venezuely, Kolumbie a dalších zemí. Některé zdroje uvádí až 80 druhů, platných taxonů je však pouze 36. Je zde velká příbuznost a podobnost s rodem Ismene, Pancratium a vzdáleněji i rodem Narcissus. Zahradnicky jsou nejfrekventovanější kříženci Hymenocallis x festalis (hybrid H. longipetala a H. narcissiflora) a Hymenocallis x spofforthiae ‚Sulphur Queen‘ (hybrid H. narcissiflora a H. amancaes), které se opravdu dají pěstovat přes léto i ve volném záhonu.

Druh Hymenocallis caribaea (neboli karibská) je původem ze Západní Indie (West Indies), dále Malých a Velkých Antil a Panenských ostrovů. Zavlečeně se vyskytuje i v dalších zemích. Takže v domovině to není žádná vzácnost, u nás je méně běžná, přesto se občas objeví v prodeji spolu s H. speciosa a H. littoralis. Vzhledem ke své domovině je výrazně teplomilná a jak to v létě, tak i přes zimu. Domnívám se, že to není kytka přímého úpalu a není ani příliš suchomilná, předpokládám spíš zastíněnější stanoviště, větší vlhkost jak v substrátu tak i v ovzduší a možná i výživnější substrát. Inu tropický Karibik.

Každopádně další zkušenosti už budou vlastní a rád o nich časem napíšu. Aby nezůstalo jen u jedné cibule (a nešťastného konce), poběžím dnes znovu do OBI a přikoupím rychle další dva kousky, aby bylo s čím experimentovat. Pokud vás exotičtější cibuloviny přitahují, doporučuji tam zaběhnout také, bylo tam těch zajímavostí mnohem víc – pokud si vzpomínám: dva druhy Hedychium, kříženec Chasmanthe, Amaryllis belladona, krásný kultivar Crinum, Ornithogalum saundersii a spousta árónovitých. Přeji hezký den a příjemný nákup, pokračování příště. J.

h.-caribea-1s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hymenocallis

(Marie, 20. 4. 2015 15:38)

Prosím poraďte,jak se sází hluboko cibule květiny Hymenocallis.Děkuji,Marie

Krásně roste a už má i setřičku

(Jirka, 21. 5. 2013 10:17)

Ahoj cibuláři. Někdy neškodí si napsat si komentář klidně i sám. Takže malé hlášení - moje cibule H. caribaea suprově zakořenila a žene krásné listy. Dokonce se zdá, že začíná tvořit odnož a věřím, že se nakonec předvede i květem.
Od minulého týdne dostala ve sbírce i sestřičku - Hymenocallis harrisiana z Mexika, kterážto by měla být méně vlhkomilná a více sluncemilná.

vycmuchano

(egertova, 19. 2. 2013 16:18)

Maji vse v OBI ve Sterboholich vedle Europarku, Eva

Hymenocallis II

(Michal , 19. 2. 2013 10:06)

Tak již mám zasazeno!
Ještě bych chtěl upozornit na jeden velmi často publikovaný omyl. Jak druhové jméno prozrazuje, měla by tato rostlina pocházet z Karibiku a ona tam skutečně doma je. Na některých anglicky píšících webech se často používá pro celý Karibik pojem West Indies (vzniklo to zřejmě z West Indies Federation, politické unie několika dnešních středoamerických států v letech 1958-62), což mnohdy některé autory svádělo a stále svádí, přestěhovat tento druh do Indie, ale to je zkutečně dlouho tradovaný omyl, všechny druhy tohoto rodu rostou pouze v Americe.
P.S. pro Evu. V Liberci to lepší nebude, nabídka je všude stejná.

vysledek čmuchani v Mladé Boleslavi

(egertova, 18. 2. 2013 12:11)

V Boleslavi nebylo vůbec nic delikátního, samé obří řvavé věci, koupila jsem si Ismene, velké Ornithogalum do zahrady a červenou Nerine, kterou chtěl manžel, příznivec řvavek. Aby aspoň něco. Pověřím dceru v Liberci. Eva

neumim tak dobre cmuchat

(eva egertova, 18. 2. 2013 6:12)

Pane Jirko, dekuji moc za tip, byla jsem vcera v Obi kvuli kvetnikum a vubec me nenapadlo zabrousit k cibulovinam. Ismene jsem uz pestovala a byla nadherna. Take nerine mam rada, ma uklidnujici lila barvu. Ale jsou velke a kam to nacpat na zimu. Kdo by ocekaval takove delikatnosti v tak pitomym ksefte. Tak dnes vyrazim do Boleslavskeho Obi v nadeji, ze jeste objevim neco drobnejsiho. Vidite, ze na Vas web chodim denne. Jinak bych na to avizo hned neprisla.Zdravim, Eva

Ahoj cibuláři

(Michal , 17. 2. 2013 13:33)

Popravdě tento a podobné obchoďáky z duše nesnáším, ale zřejmě překousnu svůj odpor :-)
Díky za tip, snad z těch holandských chudinek něco bude.