Jdi na obsah Jdi na menu
 


Habranthus robustus

3. 7. 2007

                            Habranthus robustus Herb.

 Obrazek

 

Fotografie 1:

1. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

2. Semenáčky (Seedlings)

3. Listy (Leaves)

4. Květ (Flower)

........................................................

Asi mírně polezu Jirkovi do zelí (Nanynka jedna J), tedy vlastně do cibulí, ale musím ho trošku popíchnout a povzbudit k psaní dalších článků o cibulkách, nějak to poslední dobou fláká J. Navíc k jihoamerickému Habranthus robustus mám osobní vztah. Je to jedna z mála cibulovin, kterou se nebojím pěstovat a několik let mi pravidelně kvete bez větších nároků na péči.

Měla bych vám o ní říct pár informací, které by vám ji více vykreslily. Rodové jméno je složeninou ze dvou řeckých slov. Habros znamená půvabný, jemný, křehký a anthus je květ.

Rod Habranthus z čeledi Amaryllidaceae pochází původem z jižní Ameriky, kde jeho 10 druhů roste na území Argentiny, Brazílie, Paraguaye a Uruguaye. Jeden jediný druh byl nalezen v Texasu, ale panují pochybnosti o tom, zda sem nebyl uměle zavlečený.

Rostliny rodu Habranthus se mohou plést se svými blízce příbuznými z rodu Zephyranthes, rozdíl mezi nimi je hlavně v souměrnosti jejich květů. Zatímco Zephyranthes má květy symetrické neboli pravidelné (podle více os), Habranthus je má zygomorfní neboli souměrné (podle jedné osy). Náš Habranthus robustus byl objeven už velmi dávno (1828). Roste na území Argentiny až jižní Brazílie. Jeho protáhlá cibule je potažena tmavě hnědou slupkou. Sází se do dostatečně hlubokého květináče nejlépe pod úroveň substrátu tak, aby i potom měla dostatek místa pro své bohaté dužnaté kořeny. Listy jsou tmavě zelené, řemenovitě úzké a po sezóně zasychající. Jednoho dne přijdete do skleníku a zničehonic zjistíte, že mezi listy se začíná objevovat růžové poupě. Květní stvol pod ním narůstá velkou rychlostí a světle růžový květ se v deseti centimetrech nad zemí otevře většinou už druhý den. Bývá otevřený 1 -2 dny. Rostlina je samosprašná a sprášení se provede velmi snadno s kladným výsledkem. Pak se nějakou dobu vyvíjí skoro dvoucentimetrový trojboký semeník. Po dozrání semen se semeník odshora otevře, rozloží své stěny a objeví se poskládaná tmavěhnědá blanitá semena.

H.robustus může vykvést i vícekrát za sezónu, jak už jsem řekla, je to naprosto nenáročná rostlina, vhodná třeba i někam za okno do pokoje. Můžete ji zalévat celý rok (v zimě pochopitelně s dlouhými intervaly), ale lepší je nechat rostlinu po zatažení listů (začnou žloutnout a zavadat) nějakou dobu odpočinout. Svými něžně růžovými květy rozhodně nikoho neurazí a nejednu ženu (nejen) naopak mile potěší. R.

Summary:

Desription and experiences with growing of south-american Habranthus robustus from family Amaryllidaceae.

Fotografie 2:

1.+3. Květ (Flower)

2. Semena (Seeds)

4. Rostlina po odkvětu )Plant after flowering)

Obrazek



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Komentář k článku

(cyrhus, 16. 5. 2014 21:41)

Tyhle cibulky jsem objevil u Starkla čirou náhodou asi v roce 2000 při jarní "cibulové" akci.Za regálem, viditelný pouze z jediného místa, ležel nebo spíše visel, zapadlý sáček s cibulemi této, dosud mně neznámé rostlinky. Z počtu 10 cibulek byla 1 totálně rozteklá, ale zbylých devět vypadalo schopně. Po vysazení do hranatého květináče 20 krát 20 cm už třetí den se objevily nad substrátem první zelené lístky a u šesti i růžová poupata. Když vykvetla, to bylo radosti. Po třech letech se obsah květináče přehustil, tak nastalo přesazení. Velké, květuschopné jsem rozsadil opět 3x3 do stejně velkých kontejnerů, těch mám momentálně 10 a dalších 200 cibulek dohání květuschopnost v různých jiných nádobách. Stovky jsem jich mezitím rozdal.Mohu říci, že je to překrásná podívaná, když jich i 50 najednou rozkvete. Květy se opakují ze stejných cibulí několikrát za sezonu, na zimu je v chladném skleníku nechávám v zemi a jednou za 3 roky "vyjednotím" na jaře, substrát je normální zahradní zemina s asi 1/4 písku a 1/4 starého kompostu, což normálně používám pro všechny květiny (i cibuloviny) v truhlících i velkých květináčích. Doporučuji tuto rostlinku každému milovníkovi krásy, za oknem i ve skleníku.

poděkování

(Monika, 25. 9. 2009 22:51)

tak se mi konečně podařilo díky vám vypátrat něco více o donedávna bezejmené rostlince, už několik let ji máme doma,jméno jsme´našli náhodou v katalogu od Starkla letos na jaře, ale nic o pěstování atd.Kvete opravdu krásně,zatím jsem ji nikde neviděla prodávat, jen v tom katalogu. Moc děkuji za váš článek.