Jdi na obsah Jdi na menu
 


Eucomis vandermerwei

3. 3. 2013

 

Eucomis vandermerwei Verdoor

e.-vandermervei-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Eucomis vandermerwei

2. Rašící cibule

3. Kvetoucí rostlina

............................................................

Posledně jsem zjistil, že nečekaný zájem a vysoký počet komentářů vzbuzuje jiný typ článků. Ne tedy „co u nás kvete“, ale „kde tohleto sehnat“. Protože smršť komentářů na Hymenocallis a mnoho dalších článků v posledních týdnech nás velmi těší, zkusím v tomto duchu pokračovat. Dnes to bude o kytce, která kvetla v létě, momentálně spí a za pár týdnů se začne budit. To by mohl být vhodný okamžik k jejímu nákupu. A teď to přijde – loni na jaře tuto novinku nabízel Petr Pavelka v květuschopné velikosti (ovšem bez valného zájmu kupujících) a i já bych měl mít letos dostatek dvouletých semenáčů , dokonce s lokalitou. Snad ta informace někoho potěší…a možná i poinspiruje.

Nejde přímo o naprostou novinku, ale spíše o pomalu do našich sbírek pronikavší nový drobnější druh eukomisu. To je samozřejmě velmi lákavé, neboť zatím byly u nás nabízeny spíše ty robustnější druhy se zahradnickým využitím. Ale tenhle horský, potečkovaný trpaslík je přímo předurčen pro hrnkové pěstování, dokonce s přizpůsobením chladnějším nočním a ranním teplotám, takže je pro letnění v našich podmínkách jako stvořený. Svojí velikostí a nezvyklou barvou listů a květů pochopitelně zaujal holandské přeborníky ve vyhledávání atraktivních rostlin s potenciálem pro dobrý prodej a tak už i z holandských pěstíren se začíná valit proud těchto eukomisů s obchodním jménem ‚Octopus‘.

Na jednu stranu je to vlastně dobře, protože v přírodě, kde tento druh roste, je silně ohrožený a jeho počty nebezpečně ubývají. Je známo pouze 8 přírodních lokalit a ty se ještě z různých důvodů postupně zmenšují nebo zcela mizí. Jedná se o přísný endemit jedné oblasti v severovýchodní části JAR – západní Mpumalanga. Objevuje tam opravdu ve vysokých horských polohách 2200-2500 m.n.m., na jižních a východních svazích a náhorních plošinách, které jsou písčito-kamenité a tím skvěle oddrenážované. Eucomis vandermerwei tam roste v travnatém společenství v malých koloniích a je zajímavé, že občasné požáry těchto horských luk velmi prospívají jeho kvetení. Typickým klimatem, na které je tento druh přizpůsoben , jsou: vysoké letní srážky, časté mlhy od léta do podzimu, velké rozdíly den/noc v létě, přes léto spíše nižší teploty (maxima do 25°C) a v zimě absolutní sucho, mrazíky a teploty do –5°C.

V popisu této eukomis lze zdůraznit tmavě zelené listy s početnými hnědavými skvrnami (ochranné zbarvení proti okusu zvěří) a zvlněnými okraji a dále nízké (slabě páchnoucí!) květenství s neobvykle zbarvenými kaštanovými květy. Pěstování tohoto druhu je takové skalničkové – optimální je hrnkové, chladnější, přes naše léto určitě venkovní, ale ne na přímém nekrytém úpalu ale raději v mírném zastínění přes poledne, co nejlepší drenáž a propustný substrát, vhodné je pravidelné slabší přihnojování prostředkem s větším obsahem draslíku a menším obsahem dusíku. Pak se vám Eucomis vandermerwei odmění exotickým, dlouhotrvajícím květenstvím. Jen trochu nevím, kde se na ní má brát ten ‚octopus‘, čili chobotnice, snad to puntíkování či rozložení listů?

Pár poznámek na konec. Jméno má tato eukomis po svém objeviteli, kterým byl amatérský botanik a sběratel Dr. Frederick Ziervogel van der Merwe, který ji nalezl roku 1937 v okrese Middelburg v západní Mpumalanze. Spolu s Eucomis schijffii patří k miniaturám svého rodu. Stavba květu E. vandermerwei je velmi podobná E. zambesiaca (to je ten s čistě bílým květem), čehož si všimli šlechtitelé a celkem nedávno přišli s novým hybridem E. zambesiaca x E. vandermerwei pod jménem E.‘Leia‘.

Posledně jsem ve svém eukomisovém článku snil o dvou nedostupných druzích – E. montana a E. schijfii. Ten první už mám v několika exemplářích a na ten druhý právě rozprostírám sítě, objevil jsem ho totiž v jedné nabídce. J.

Fotografie 2:

1. Květenství

2. Květy

e.-vandermervei-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zase nastalo telepatické souznění

(JGr, 5. 3. 2013 18:39)

Dnes ráno jsem si liboval, že semnáčky zde představeného eukomisu se mají k světu a kohám se nadějí, že vydrží. Před 5 lety jsem si od R. Maiera přivezl dva kousky a vůbec toho nelituji, jeb jak praví klasik, nejem sukulenty živ jest našinec. Nádherná kytička, díky za literární podrobnosti! H.G.

to je ono

(eva egertova, 3. 3. 2013 13:58)

Zdravim, jiz po mnoho let pestuji velky eukomis a rikam si, to by byla krasa, kdyby byl mensi. Az budete mit na prodej, beru, dejte vedet. Vase clanky studuji i kdyz rostlinu nemam, ale o to vice, kdyz ji mam, nebo kdyz je nadeje,ze bude. Jedna ledebourie, co mam od Vas uz ma na kvet. Eva Egertova