Jdi na obsah Jdi na menu
 


Echeandia sp. - rostlina s nelichotivou přezdívkou

18. 4. 2008

    Echeandia sp. – rostlina s nelichotivou přezdívkou

 

Obrazek

 

Fotografie 1:

1. Květy a semeník (Flowers and ovary)

2. Listy (Leaves)

3. Kořeny - "vemena" (Roots)

4. Echeandia sp., Durango, Mexico

.............................................................

Ani nevím, zda to můžu napsat. Před lety, když jsem tuhle záhadu dostala od jednoho místního cestovatele, jsem se o ní dozvěděla jen to, že pochází z mexického státu Durango a on osobně jí říká „vemena“. Bylo to kvůli zvláštně utvářeným kořenům, připomínající svým vzhledem mléčné vaky koz či krav. Tehdy jsem se tomu zasmála, netušila jsem, že ten příměr nebyl zas tak daleko od pravdy. To jsem však zjistila až nedávno, když jsem se obávala o osud rok nic nedělajících rostlin a celý květináč jsem vyklepla.

Když se před těmi lety začaly objevovat nadzemní části rostliny, zjistila jsem, že asi nebudou patřit k těm nejatraktivnějším cibulovinám. Listy byly úzce kopinaté, připomínající spíš nějakou trávu. Zkrátka žádná efektní záležitost. O to víc jsem očekávala květy. Dočkala jsem se, rostliny vykvetly dlouhým květenstvím, jednotlivé bílé květy však opět nijak oslnivé nebyly. Pokud si pamatujete ze škol a kanceláří pokojovku zvanou zelenec, květy (a když o tom přemýšlím, tak i kořeny) nejvíce připomínaly právě ten. Už to mě mělo trknout, dnes totiž vím, že obě patří do stejné čeledi, proto tedy ta podoba.

Další rostlinu, kterou mi mexická záhada připomněla, jsem znala z Botanické zahrady.Její název byl Anthericum liliago, česky zvaná bělozářka. U té jsem však neznala kořeny. V Mexiku však žádné rostliny s názvem Anthericum nerostou, nezbylo tedy, než hledat dál.

V tuto chvíli došlo na internet s informacemi z celého světa. Už ani nevím, kde jsem zahlédla rozdělení čeledi Anthericaceae a dostala jsem přesně tu radu, kterou jsem potřebovala. Rostliny této čeledi, rostoucí na novém kontinentu měly své vlastní jméno rodu - Echeandia. Jak k němu přišly, nikdo neví, Echeandia je však občasné příjmení lidí, žijících v latinské Americe, název tedy pravděpodobně připomíná někoho, kdo měl s objevováním tohoto rodu něco do činění. Rod je to docela rozsáhlý, informace o počtu druhů kolísají mezi 70 až 90 druhy. Hlavním územím rozšíření je Severní Amerika (60 druhů), dále je to severozápadní Argentina, jižní Bolivie a jižní Peru. Drobné květy mohou být zbarveny žlutě, oranžově, bíle či krémově. Mě však zajímalo hlavně Mexiko, nalezla jsem v nějakém seznamu asi 28 mexických druhů, bohužel však bez možnosti prověřit barvy květů každého z nich. Jediné fotografie jsem objevila k žlutěkvetoucím druhům E.flavescens, E.reflexa a E.chandleri, ty tedy vypadly ze hry. Přidala bych k tomu už podle názvu E.luteola, pochybuji, že se žlutá barva z názvu druhu vztahuje na něco jiného, než na barvu květů. Jak si asi spočítáte, zbyla ještě dlouhá řada dalších rodů, které bez potřebné literatury těžko dohledám. Když bych hledala podle původu našich rostlin, nabízí se E.durangensis. Bohužel však nevím, jestli kvete zrovna bíle.

Už jsem zde jednou psala, že sezónně zatahující rostliny vloni ani nevylezly, proto mě po letošní zimě přepadla trochu panika, zda jsem o ně úplně nepřišla. Po prohledání vrchní části substrátu nebylo po „vemenech“ ani stopy, květináč jsem proto raději vyklepla celý. K mé velké radosti jsem zjistila, že zvláštní kořeny si zalezly až ke dnu, aby tam přečkávaly v bezpečí pro ně asi nepříznivou dobu. Jsem teď na vážkách, zda je vrátit zase až na dno květináče, nebo jim trochu pomoci a zasadit je pod povrch substrátu. Stejně tak je tomu se zálivkou, nevím, jestli je zálivkou zkusit probudit ze spánku, nebo si počkat na jejich narašení a až tehdy zalévat. Vše ukáže čas.

Možná mi dáte za pravdu, že hledání správného názvu neznámého druhu je něco mezi řeholí a docela zajímavým dobrodružstvím. Správný druh jsem sice zatím neurčila, ale určení do této doby mně neznámého rodu považuji za dílčí úspěch. Asi nejhorší nápis na jmenovce je rozpačitý otazník, takhle se tam dá napsat alespoň Echeandia sp., Durango, Mexico.     R.

Summary:

Determination and experience with growing of Echeandia sp., Durango, Mexico from family Anthericaceae.

Fotografie 2:

1. Mladé květenství (Young inflorescence)

2. Květenství (Inflorescence)

3.- 4. Květ (Flower)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář