Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cyrtanthus spiralis

9. 6. 2007

                        Cyrtanthus spiralis   Burch. ex Ker Gawl.

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Cibule a nový list (Bulb and new leaf)

2. - 3. Rostlina s listy (Plant with leaves)

4. Mladé květenství (Young inflorescence)

5. Otevírání květů (Opening flowers)

...........................................................................

Než jsem se ve svém sbírání druhů rodu Cyrtanthus prokousal od nákupu kultivarů Cyrtanthus elatus ze zahradnických národních i nadnárodních zasilatelských firem, které nás od počátku devadesátých let neúnavně bombardují svými rozsáhlými katalogy, k botanickým lahůdkám jako je například ta, o které se rozepíšu dnes, uplynulo hodně vody (i několik povodní) v českých řekách. Je jasné, že pěstitel závislý na cibulovinách se prostě atraktivní čeledi Amaryllidaceae nemůže vyhnout, a tak po té spoustě proteklé vody už mám pěkný záhon botanických amarilisů, ammocharisů, brunsvigií, bufane, křínů, haemantů, nerine ( a to jsem jen v jižní Africe !), atd. atd., také pár více či méně urostlých cyrtantů.

Většina lidí, kteří vidí mé květináče s povysazenými cibulemi, se diví proč pěstuji geofyty nad zemí. U některých cibulovin a hlízovin je to skutečně až zhůvěřilost (prostě chci tu krásu mít pořád na očích), ale u cyrtanthů je to normální a správné. A mají se skutečně čím chlubit – jejich cibulové slupky jsou povětšinou tmavě hnědé a lesklé, čímžto hezké. I listy cyrtantů jsou ve své jednoduchosti až dokonalé, různých velikostí a tvarů, vždy však jakoby „vznešené“.  Některé z nich matka příroda políbila s obzvláštní přízní a u těch se jejich listy  zkroutily do ozdobných  spirál. Kromě C. smithiae, o kterém třeba někdy příště,  je to i případ C. spiralis. Co list – to krásná pravidelně zakroucená stuha. Bohužel těchto listů nemá velký počet, literatura hovoří o 2-3, já mám na jedné kytce dokonce 4. Je zřejmé z fotografií z přírody, že spirály listů mohou být podle extrémnosti stanoviště různě „utažené“ – na jedné fotce jsem viděl špony listů, kde jeden závit měl tak asi jen 1cm.

Mám ve sbírce několik rostlin Cyrtanhus spiralis s průměrem cibulky kolem 2cm a ty pochopitelně zatím nekvetly, byť té svojí zakroucené parády nadělají i tak dost. Letos na jaře se mi naskytla možnost za „mírný“ peníz dokoupit cibuli zmíněného cyrtantu s průměrem 7cm. Neodolal jsem. Sice jsem nepočítal s nějakým kvetením, ale těšil jsem se, jak se bude chovat dospělá rostlina v našem nové skleníku, v těch větrných podmínkách. První, co z nakoupené cibulky začalo rašit, byl však robustní květní stvol, na kterém se během týdne utvořilo typické převislé květenství. Místo barevného a tvarového zpravodajství nechám raději hovořit fotografie.

Po zhruba týdenním kvetení a (marných) pokusech o sprášení květenství o výšce asi 22cm uschlo a cibulka zřejmě chvíli odpočívá a připravuje na olistění. Už se těch zelených špon nemůžu dočkat.

Na závěr něco „suché teorie“ – kytka pochází z Jihoafrické republiky z Eastern Cape, lze ji pěstovat jako stálezelenou i zatahující. Přirozený cyklus je růst přes naši zimu, odpočinek přes naše léto, lze jej ale úspěšně otočit. Jde o kytku evidentně přizpůsobenou omezené a nárazové zálivce, substrát volím propustný a nevýživný, energii dodávám občasným přihnojením. Literatura hovoří o cyrtantech jako o nezničitelných a všepřeživších rostlinách, já si je vzhledem ke složitým cestám jejich získávání spíš hýčkám.

I kdyby letošní květ Cyrtanthus spiralis byl poslední, který jsem u nás ve sbírce viděl, budu stejně spokojený aspoň ze zajímavého olistění a nádherných hnědých kopečků pod nimi…….J.

Summary:

Description and experiences with growing of african bulb Cyranthus spiralis from family Amaryllidaceae.

Fotografie 2:

1. Rostlina s květenstvím (Plant with inflorescence)

2. Květ ze spodního pohledu (Flower from bellow)

3. Mladá rostlina s listy (Young plant with leaves)

4. Květenství (Inflorescence)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Skvost

(Iva, 22. 10. 2012 19:47)

Tak toto je u mě naprostá bomba, nádhera, nemám slov. Už vím, po čem toužím, co budu shánět, i když ještě nevím kde. Zatím jsem na ni nikde nenarazila. Vaše stránky jsou úžasné, stejně tak rostliny

ó jé...

(Jirka, 11. 9. 2007 16:49)

Naprosto bombastická cibulka, tu si musím sehnat!!!