Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cyrtanthus montanus

15. 12. 2007

Cyrtanthus montanus R.A.Dyer

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Rostlina s mladým květenstvím (Plant with young inflorescence)

2.+ 3. Poupata (Buds)

4. Semena (Seeds)

...................................................................................................


Druhým cyrtantem do páru na Zel(e)ných listech bude tedy v kultuře známější a dostupnější, neboť holandskými pěstírnami distribuovaný Cyrtanthus montanus. Význam druhového jméno montanus napadne asi téměř každého, znamená to „horský“. Je vlastně dobrým příkladem, jak chránit přírodu. Tento cyrtantus je ve své domovině (jihovýchodní Kapsko v Jihoafrické republice) v přírodě poměrně vzácný. Roste podle literatury na malé ploše na svazích Bavianskloof Mountain ve skalních puklinách. Pravděpodobně jeho odolnost a poměrně velké a pěkné květenství jej předurčilo jako vhodný objekt pro velkopěstění v holandském stylu. Tím se však pochopitelně přestal sbírat na lokalitách a přes svou nepočetnost už není v přírodě ohrožený.

I já jsem tedy zakoupil předloni v zimě pěkně narostlou cibuli v jednom českém zásilkovém obchodě a těšil se na květy. Bohužel, někdy jsou ty holandské cibule nějak příliš „uspané“ a nechce se jim budit. To byl i tento případ, kdy jsem byl nakonec rád, že cyrtantus po velkém přemlouvání zakořenil a vyhnal pár listů. Ukázalo se, že je vlastně stálezelený, přes zimu i přes omezenou zálivku si své těžce narostlé listy ponechal a na jaře k nim přidal další. Přes léto si už letos evidentně lebedil ve skleníkovém průvanu a na konci léta vyhnal robustní květní puk, ze kterého se po krátkém čase vyloupnulo velmi vzhledné, barevně i tvarově zajímavé květenství. Na rozdíl od většiny cyrtantů, které znám a u kterých jednotlivé květy převisají jako zvonce směrem dolů, tyto květy pěkně trčely a jejich uspořádání připomínalo až květy nerine. Už skoro automaticky a bez velkých ambicí proběhlo opylování a bzučení, a jako vždy když se od toho mnoho nečeká, tak se to povede! U šesti ze sedmi květů se po odkvětu vytvořily zárodky semeníků a ty zrály a zrály. Tím vlastně zrál i tento článek, protože jsem doufal v úspěšný závěr a chtěl jsem do článku zahrnout i zralé semeníky. Vše se tedy v těchto dnech po skoro 2 měsících od nakvetení dotáhlo do slavného konce a první zralé semeníky začaly vydávat své bohatství. Vypadá to na dostatek materiálu pro výsevy i na nějaký ten semínkový dárek pro přátele.

I když fotky jsou nejvýmluvnějším médiem pro popis rostliny, přece jen pár slov o habitu – květuschopná cibule má kolem 4cm v průměru, 3 až 5 listů rovného řemenovitého tvaru, 15-20cm dlouhých a 1-2cm širokých, květenství je o fous vyšší a nese 5-10 květů korálově (to není z mé hlavy) červené barvy.  Semeníky jsou prodlouženého oválného tvaru a po dozrání podélně pukají, aby ukázaly černočerná semena ve tvaru protáhlých okřídlených nažek.  Kytka je skutečně velmi spokojená s jakýmkoliv propustnějším substrátem a pokud během roku zažije i nějakou chladnější periodu, myslím, že spolehlivě každoročně vykvete. Když připočteme ještě to, že je snadno dostupná v on- line prodeji českého zásilkového obchodu, co si ještě přát víc? Více takových cibulí do našich květináčů!!  J.


Summary:

Description and experiences with growing of south-african bulb Cyrtanthus montanus from family Amaryllidaceae.

Fotografie 2:

1. Rostlina v květu (Flowering plant)

2. Po odvětu (After flowering)

3. Semenáčky (Seedlings)

4. Květenství (Inflorescence)

Obrazek



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář