Jdi na obsah Jdi na menu
 


Crinum mccoyi

3. 7. 2008

Crinum mccoyi Lehmiller (2003-4)

Obrazek


Fotografie 1:

1. Cibule a listy (Bulb and leaves)

2.+ 3. Detail květu (Detail of flower)

......................................................

Změna je život. A tak pro změnu nebudu psát v těchto tropických dnech o mrazuvzdorném sukulentu, ale naopak o teplomilné cibulovině ze zajímavého (a rozsáhlého) rodu Crinum a ze zajímavého (a svérázného) ostrova Madagaskar. Jenom na úvod – rod Crinum je velmi obsáhlý a rozšířený, zahrnuje druhy od vyloženě vodních přes tropické až po několik přizpůsobených životu v pouštích. Díky intenzivnímu prozkoumávání stále dalších oblastí Madagaskaru, jsou kromě mnoha dalších rostlin objevováni i noví zástupci křínů. Před pěti lety byly například popsány druhy C.hardyi a C.mccoyi, ten druhý se mi podařilo před dvěma lety nakoupit u „PPP“. Ve své domovině má růst v malých komunitách v pohoří Itremo Mountains. Má se vyskytovat ve dvou formách – růžové a čistě bílé.

Na podzim, půl roku po nákupu, křín poprvé vykvetl. Překvapil mě svými drobnějšími a rychle uvadlými květy. První zimu jsem s velkou opatrností přezimoval rostlinu na parapetu okna nad tělesem radiátoru. Kytka vegetovala bez zatažení listů. Ve druhé sezóně křín nevykvetl, připisoval jsem to tomu prvnímu teplému zimování. Proto jsem se rozhodl „zariskovat“ a druhou zimní sezónu si C.mccoyi hověl na chráněném místě u stěny ve skleníku. Listy se pochopitelně zkrátily a zpevnily, mezi vnějšími obaly se objevila první odnož a s nástupem letošního léta to přišlo napodruhé – ve správný čas se pustil madagaskarský křín do kvetení. Většina lidí zná zahradnicky klasický Crinum powellii (správně kříženec C.bulbispermum a C.moorei), kvetoucí skutečně úžasnými zvonci různých odstínů růžové až po bílou. To u této botanické novinky je květenství přece jen něco jiného. Květy jsou v zásadě drobnější než u známého hybridu, míří spíše nahoru než do stran a hlavně – nejsou otevřené dlouho. Možná na to má velký vliv i teplota v době kvetení a proto v těchto horkých dnech byl každý z květů, které se otvíraly postupně, záležitost tak na jeden den. Tím byla i snížena na minimum pravděpodobnost sprášení z květu na květ (taky se to nepovedlo). Zato možná o to víc se nyní cibule snaží o množení vegetivním způsobem, napočítal jsem kolem hlavní „mámy“ kolem 5 dceřiných odnoží.

Pěstování se mi nejeví nějak problematické, větší květináč se substrátem na bázi hrubší pemzy, nárazová zálivka občas s hnojivem a podle mých dosavadních zkušeností slunce a teplo v množství větším než malém. Určitě jde o záležitost zajímavou a vzhlednou i v období kdy nekvete, cibule může být z větší části nad substrátem a pokud je umístěna na dostatku světla (což je jí evidentně přirozené) jsou hezké i samotné listy, vyrůstající ze středně velké cibule (8-10cm v průměru). Naskytne-li se mi další příležitost tomuto křínu pořídit dalšího příbuzného z Madagaskaru, nebudu váhat. Odpustím si pár lahví ušlechtilého moku a dopřeju si ušlechtilejší „cibulovou“ zábavu. J.

Summary:

Description and experience with growing of Madagascan Crinum mccoyi from family Amaryllidaceae.

Fotografie 2:

1. Crinum mccoyi

2. Detail květenství (Detail of inflorescence)

Obrazek
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

krínová rada

(jirka, 1. 9. 2008 10:21)

Dobrý den.
To, co jste videla v Treboni, byl pravdepodobne nejaký zahradnický krízenec, o kterém písu také v clanku. Ten bývá dostupný celkem bezne v ruzných zasílatelských katalozích jako Crinum powellii (nekdy i bílokvetý jako "album"), napr. Starkl, Baker, Lukon Bulbs, Lukon Glads a dalsí. Tyto ciste botanické kríny, jako napr. Cr.mccooyi, jsou sehnatelnetlné podstatne hur a podstatne dráz, ale vse je samozrejme dnes uz mozné, kdyz tak poradím dál. Mejte se, Jirka.

crinum

(milena.holeckova@seznam.cz, 1. 9. 2008 10:09)

Při prohlídce třeboňského zámku jsme obdivovali krásnou květinovou výzdobu v níž byla patrně i tato cibulovina,na dlouhých stvolech s bílým květenstvím.
Jejích forem jsem našla více i v různých zdrojích, ale nevím jak ji získat, kde koupit.Na Madagaskar se v nejbližší době bohužel nedostanu,proto žádám o radu.Děkuji, Milena.