Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bulbine haworthioides

6. 5. 2007

                              Bulbine haworthioides  B.Nordenstam

 Obrazek

 

 

   

Fotografie 1:

1. Rostlina v suchém období (Plant in dry period)

2. Malý kaudex (Small caudex)

3. Listy (Leaves)

4. Nové květenství (New inflorescence)

......................................................................................

K téhle roztomilé miniatuře mám velmi dávný osobní vztah. V mých botanických počátcích, kdy jsem zkoušel pěstovat v bytových podmínkách vše, k čemu jsem se tehdy v polovině

osmdesátých letech dostal, vyšla jedna pro mě velmi zásadní kniha, která mě začala směrovat někam, kam pomalu doputovávám dodnes. Byla to kniha „SUKULENTNÍ ROSTLINY“ autorů J.Glosera a Š.Husáka, která vyšla 1987 ve vydavatelství Academia, v edici Živou přírodou. Bylo to vlastně historicky první dílko v našich zemích, zcela věnované nekaktusovým sukulentům. Chtěl bych se této publikaci někdy věnovat zvlášť v rámci recenze po 20 letech.

Ale to podstatné, co jsem chtěl původně napsat, je, že pod pořadovým číslem 11 v části věnované popisům a fotkám sukulentů byla rostlina, po které jsem tenkrát okamžitě zatoužil – Bulbine haworthioides. Velice povedená fotografie do té doby pro mě nevídaného vzhledu – nějaká polocibulovina s kulovitým kaudexíkem, růžicí dužnatých atraktivních listů a drobné květenství. Často jsem se k této fotografii vracel a po kytce toužil. Trvalo mnoho let, než jsem se dostal ke své první bulbince, a zjistil, že jsou to potvůrky choulostivé a důsledně zimní. Než jsem získal i tuhle krasavici uběhlo dalších pár let ale teď už trochu o pěstování zimních rostlin vím a mám pro ně už také vhodné podmínky pro spokojený růst, takže nyní kytky nejenom pořídím ale i udržím. Proto také říkám – kytky neutečou, když člověk něco pár desítek let shání, nakonec to sežene…

Tedy k samotné Bulbine haworthioides: rod Bulbine je docela početný, popsaných druhů je mnoho a  v posledních letech se takzvaně roztrhl pytel s novými lokalitními bulbinkami, takže asi nové popisy budou následovat. Je to liliovitá kytka z čeledi Asphodalaceae, řazená někde mezi cibuloviny až geofyty, původem z Jihoafrické republiky. Kytka je typická miniatura, kaudexík tvořený extrémně zdužnatělými kořeny je po mírném povysazení velmi vzhledný a u starších rostlin zřejmě i překvapivě velký. Kytka se probouzí po podzimním snížení teplot, začnou rašit drobné špičky lístků, které postupně pomaloučku vytvoří malou filigránsky propracovanou rozetku. Kytka evidentně preferuje teploty nižší než pokojové, letos byla spokojená v 10-15°C, s občasným ohřátím na zimním sluníčku. A ono slunce vlastně rozhoduje, jakou barvu budou lístky mít, při  menším oslunění jsou sytě zelené, po několika slunečných dnech jdou až do bronzova a na povrchu lístků vystoupí i slabá kresba. Lístky mají na okrajích drobné zoubky nebo štětinky. Hezké pokoukání je zblízka, nebo i pod lupou (a to já celkem rád, lupa ve skleníku nesmí chybět!).

Na jaře se spokojená kytka rozhodne nakvést a začne dávat sílu do květenství. Lístky poněkud zaschnou a květní stvol se začne tyčit. Jako u většiny bulbine je poměrně vysoký, a pak se na něm postupně odspoda začnou otevírat typické „bulbinoidní“ květy žluté barvy. Po odkvětu a někdy i po uzrání semeníků (bulbine nejsou samosprašné, musí být dvě nepříbuzné rostliny) kytka zatáhne, květenství i lístky zaschnou, a kytka musí až do příštího vegetačního období být v naprostém suchu. Jakýkoliv pokus o znovuprobuzení kytky zálivkou v nesprávný čas končí vždy stejně – odchodem kytky do popelnice. Se substrátem si asi není třeba dělat velkou hlavu, něco propustného a ne moc výživného, raději výživu dodat nějakým slabým hnojivem v období růstu. Jsem velmi rád, že tuto kytku máme ve sbírce, budeme shánět semena a slibujeme, že se budeme snažit o větší rozšíření  této i dalších miniaturních bulbinek.   J.

Summary:

Experiences of author with growing of plant Bulbine haworthioides from family Asphodalaceae.

Fotografie 2:

1. B.haworthioides

2. Květenství (Inflorescence)

3. Květ (Flower)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář