Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bulbine diphylla či rostlina, tomuto druhu podobná

10. 5. 2009

Bulbine diphylla Schlechter ex von Poellnitz (1944) či rostlina, tomuto druhu podobná


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Bulbine aff.diphylla

2. Kaudex (The caudex)

3. Květ (The flower)

.......................................


Jednou cest, jak se dobrat k dosud nedostupným rostlinám, k těm, o kterých jste do určité doby jen četli, či na ně mlsně pokukovali na cizích fotogaleriích, je objednat si je ve formě semen. Stejně tak jsem učinila v případě této nenápadné rostlinky z čeledi Asphodelaceae. Ani nevím, zda se skutečně jmenuje Bulbine diphylla, ale pod tímto jménem se i s polním sběrovým číslem nabízela předloni v nabídce slavné zámořské pěstírny, známé distribucí velmi kvalitních semen často i od docela slavných sběratelů a pěstitelů. Vloni to byla ještě docela nenápadná rostlinka s nepříliš atraktivními listy, letos se už předvedla v plné parádě i s květenstvím, takže se může směle zařadit k dalším příbuzným „bulbinkám“, již představeným na stránkách ZL.

Většina trvalých zástupkyň tohoto docela obsáhlého rodu se musela nějakým způsobem přizpůsobit déletrvajícím obdobím beze srážek ve své mateřské domovině, v případě naší B.diphylla na křemencových pláních v jihoafrické provincii Západní Kapsko. Rostlinky se nevydaly cestou vytvoření cibulí jako zásobních orgánů, vytvořily si kaudexy, i když rozměrově často velice drobné. Z podzemních kaudexů nejrůznějších tvarů vyrůstají buď rovnou listy, nebo různě dlouhé stonky. Pochopitelně bezstonkové druhy jsou kompaktnější a vzhledově atraktivnější. Naše pravděpodobná B.diphylla stonek má, naštěstí nepříliš dlouhý (do 2cm délky). Ten vyrůstá z hnědavého kaudexíku (velikosti zhruba 1cm) s několika laloky (3-7). Když nepočítáme zbytky loňských suchých listů, napočítáme listy skutečně jen 2, jak naznačuje latinsky druhové jméno (diphylla znamená se dvěma listy). Barva je klasicky jasně zelená, vrchní strana mírně prohloubená a spodní zaoblená. Oba rostou vzpřímeně a v tuto dobu, kdy se rostlina rozhodla kvést, už mají konce nehezky zaschlé.

Květenství vás nikterak nepřekvapí, barva klasicky jasně žlutá, nechybí typické péřovitě roztřepené tyčinky, 3 užší vnější a 3 širší vnitřní okvětní lístky, v okamžiku teplého počasí ohnuté téměř o 180° dozadu. Díky tomu, že z výsevů snadno získáte dvě nepříbuzné rostlinky, mohla jsem lehce provést sprášení a teď už jsou na rostlině po nejstarších květech (květy se otevírají postupně zdola nahoru) dva nepravidelně zaoblené semeníky.

Pokud tato rostlinka nekvete, asi byste ji v přírodě snadno přehlédli. Působí velice skromně a neokázale. Myslím si, že podobně na tom bude další druh, který přibyl k naší nepočetné skupince rostlinek rodu Bulbine z letošních výsevů. Název B.narcisifolia napovídá, že asi podobně jako u B.diphylla nemůžeme očekávat krásu, ze které by nám oči přecházely, ale nemohla jsem prostě odolat, abych nedoplnila skupinku atraktivnějších B.haworthioides,  B.mesembryanthoides a dalších, které máme ve sbírce už podstatně déle. Květy nakonec mají všechny podobné, stejně jako dobu vegetace, přesunutou do zimního období. Po odvětu je všechny čeká letní zasloužený odpočinek a sbírání sil na podzimní vegetační start. R.


Summary:

Description and experiences with growing of Bulbine aff. diphylla from family Asphodelaceae.


Fotografie 2:

1. Květenství (The inflorescence)

2. Plod (The fruit)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář