Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bulbine bulbosa

30. 10. 2016

Bulbine bulbosa (R. Brown) Haworth 1981

b.-bulbosa-1s.jpg

 

Fotografie 1:

1. Bulbine bulbosa

2. Květ

3. Suchý plod se semeny

................................................

Musím si postěžovat, že na mě Jirka delší dobu tlačí, abych už konečně něco kloudného napsala a mně to pořád nejde a nejde. Nápadů by bylo přehršel (před týdnem ráno Jirka jásal nad krásným českým slovem „pouhopouze“, nyní se zase já raduji z obdobně lahůdkového slova „přehršel“, i když jsem si musela dohledat, co to znamená- správně řečeno přehršle je stará, přibližná, objemová míra - množství sypkého materiálu, převážně zemědělského původu, které se vejde mezi dvě dlaně, tedy do jedné hrsti), ale musí se nějak začít, že?

Přistoupím tedy k rostlině, ke které několik týdnů nosím poznámky na malém papírku. Už jednou se mi ztratil, tak abych předešla opětovnému usilovnému hledání, musím se tentokrát včas pustit do psaní.

Dnešní rostlinku jsem původně vysela jako Bulbine australis a to hned 2x po sobě. Z prvního výsevu semen ze zámořské pěstírny nezbylo zhola nic (nedávno jsem při usilovném uklízení rostlin před hrozícím mrazíkem do skleníku našla květináček s mrtvolkami), zato výsev z následujícího roku byl mnohem vitálnější a zůstaly všechny vyklíčené rostlinky, které dokonce stihly vykvést a odplodit.

Při hledání informací jsem zjistila, že v tomto případě opravdu platí nomen omen- rostlina pochází z Austrálie, konkrétně ze států Queensland a New South Wales. Tento australský endemit roste v především v lesnatých oblastech od pobřeží až po nižší horské polohy. Jistě jste si všimli nesrovnalosti se jménem z nadpisu, geograficky výstižné jméno Bulbine australis je pouhým synonymem pro Bulbine bulbosa. I toto platné jméno vystihuje podstatu rostliny- rostlina má pod zemí jakýsi cibulový kaudexík, ze kterého jí směrem dolů kotví drátovité kořeny. Nad zemí se objevuje několik tenkých listů s podélným prohnutím uprostřed. Ty při nedostatku vody odspodu zasychají a zůstávají jen nejmladší. Květní stvol je vzpřímený, nese několik žlutých květů s typickým znakem pro rod Bulbine- s vlasatými nitkami těsně pod prašníky. Plody jsou kulaté (někdy šišaté), skoro černá semena různě hranatá.

Přesto, že se mezi bulbinami najde mnoho atraktivnějších druhů, B. bulbosa je zajímavá hlavně svým původem od protinožců. Mnoho australských sukulentů ve sbírkách (včetně té naší) nenacházím, většinou jsou to jen dřeviny rodu Brachychiton. Drobná Bulbina bulbosa by tedy mohla být zajímavým zpestřením. R.

Fotografie 2:

1. Nerozpikýrovaný výsev rostlin Bulbine bulbosa

2. Květ

b.-bulbosa-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář