Jdi na obsah Jdi na menu
 


Albuca viscosa

17. 9. 2016

Albuca viscosa L.f.

a.-viscosa-1s.jpg

   

Fotografie 1:

1. Albuca viscosa

2. Detail listů

..................................

Přesto, že jsem si před časem dal v duchu takový malý cíl psát více o sukulentech a méně o cibulovinách, moje kytky na podobné závazky nedbají a lákavě si nakvétají, jak jim libo. Tím, že byl opravdu nezvykle horký závěr letošního léta, reakce některých kytek překvapily a některé neočekávaně rozkvetly. Nestíháme vše nafotit a zdokumentovat, takže ukazujeme jen takové drobky z té letošní hostiny, mně třeba udělala v tomto týdnu radost jedna drobná albuka.

Albuky nepatří zrovna ke královnám cibulovin, přesto se mezi nimi najdou zajímavosti i několik šperků. K těm pohlednějším patří ty s pokroucenými listy a pokud mají navíc chloupky nebo žlázky, je té krásy o to víc. Novinka v mé sbírce albuk nese jméno Albuca viscosa a už rok jejího popisu – 1782 – dává vědět, že by měla být klasikou. Je to mírně jinak, v nabídkách rostlin i na fotkách z přírody se objevila s tímto jménem nedávno, ale spíš to bude tím, že se jí asi říkalo jinak. Většině albuk s kroucenými listy se totiž říkalo Albuca spiralis nebo Albuca concordiana. Nakonec si ale někdo dal správně dohromady původní popis, smysl jména „viscosa“ (=lepivá) a část spiralisek měla najednou staro-nové jméno.

Přece jen ona lepivost je v rámci albuk poněkud ojedinělá, listy, květní stonek i vnější části květu jsou pokryty drobnými krátkými žlázkami, které produkují lepivý sekret, na který se s oblibou přichytávají zrnka písku a u nás na zahradě zvířecí chlupy či chmýří různých plevelů. Samotné listy jsou téměř kruhového průřezu a vytváří atraktivně zakroucené kudrlinky. Kytka je drobnější, cibulka přes 1cm, chuchvaleček listů kolem 10cm a květní stonek se tyčí nad kytkou do výšky 20-30cm. Albukovské květy jsou otočené směrem dolů, jsou žlutavé i když na internetu jsou k vidění i bílo-zelenavé květy. Jak se zdá, má tento druh větší areál výskytu, od západního Kapska po Namaqualand, proto je jistá variabilita v listech i květech, k tomu je i pravděpodobné, že některé východnější lokality porostou v létě a ty západnější mohou růst v zimě.

Poznámka na závěr - při prolézání internetu mne překvapilo, že jedno z početných synonym A. viscosa je i Ornithogalum viscosum Manning a Goldbatt. Některé druhy evidentně oscilují mezi albukami a ornithogaly a těžko říct, jak to dopadne, když se mezitím rod Ornithogalum rozpadnul na řadu nových rodů..... J.

Fotografie 2:

1. Albuca viscosa

2. Květ

a.-viscosa-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář