Jdi na obsah Jdi na menu
 


Albuca setosa

15. 10. 2011

 

Albuca setosa, Jacquina.-setosa-1s.jpg

 

    

Fotografie 1 - Albuca setosa

.........................................................

Zelení přátelé i čtenáři ZL, slibuji, že už opravdu konečně začnu psát taky o nějakých sukulentech. Ale jak se v poslední době dostávám stále do většího nestíhání, řeším i na tomto webu spíše různé resty a opuštěné rubriky (ještě mě například čeká něco sepsat o zkušenostech s naším ne-skleníkem) a kytky spíše jen přemisťuji než popisuji. Dnes to bude taky restík, článek o cibulce ze skupiny albukovitých. Už jsem psal na ZL o třech albukách, přibude tedy čtvrtá, což zase z hlediska velikosti tohoto rodu a doby trvání ZL není žádná smršť.

Rod Albuca tedy úspěšně přečkal poslední taxonomická zemětřesení, o kterém jsem už jednou psal, a uhájil si aspoň pro chvíli svoji samostatnost. Už se sice nehovoří o stovce druhů, vypadá to spíš na počet někde mezi 60-80, ale ono je to stejně poměrně hodně. Mnoho druhů albuk roste na velkých areálech a mají proto více synonymických jmen a je zde určitě prostor pro týmy polních botaniků i jejich laboratorních kolegů, kteří jednou nějakou revizi tohoto rodu stvoří. Jenom nebude lehké se k ní dostat, i když tady spoléhám na své nové rakouské hyacintovité přátele s jejich dlouhými prsty, ti ji sehnat dokážou.

Mám ve sbírce několik albuk s takovým zajímavým habitem – vrchní část jejich zatahující cibule je schovaná do jakoby vlasaté ochrany připomínající hnědou jutu. Právě nyní jedna z nich kvete a mě to vyprovokovalo ji zkusit dourčit. Naštěstí to nebylo zase tak komplikované díky tomu, že nejde o nic vzácného, naopak o široce se vyskytující albuku s typickým vzhledem. Je to Albuca setosa, dávno popsaná a v Jihoafrické republice rozšířená albuka, rostoucí na západě od jižního Namaqualandu, přes Karoo a všechny Kapska až do Swazilandu na východě. Proto má pochopitelně mnoho místních forem a odchylek, to podstatné však u ní zůstává. Je to ona jutovitá síťka v horní části cibule, která vzniká odeschnutím a rozpadem nejstarších listů. Z nich vlastně zůstanou jen mrtvé nejpevnější části ve formě ztvrdlých vláken listů. Je to zvláštní strategie směrem k nějaké ochraně, které ale ještě nerozumím. Jisté ale je, že tato cibulka vyhledává hodně suché a nevýživné půdy, různé kamenité až skalnaté svahy a někde šplhá i do vyšších nadmořských výšek.Třeba to s tím souvisí a je to ochrana před chladem i před přehříváním. Vlastní cibule je střední velikosti a roste celkem hodně pomalu. Ta moje největší (dárek od slovenského cibuláře) má v průměru určitě přes 4cm. Listy jsou v menším počtu (do 6) a jsou celkem měkké a rychle se směrem od cibule zužují. Vůbec to vypadá, že na cibuli dlouho nevydrží a v extrémních podmínkách rychle odesychají. Ve skleníku je to jiné, tam jim kapku vody dávám pravidelně, a tak jsou listy trvalejší, přesto mají sklon k onomu odesychání od konců. Květenství je sympaticky nízké, albukovské květy jsou vztyčené a tvoří pohlednou několikatýdení záležitost. Květy se postupně odspodu otevírají a po několika dnech zasychají. Barvy květů mohou být podle literatury od čistě bílé přes krémovou, žlutavou k tmavším odstínům, je to určitě dáno různými lokalitami ale hlavně asi dostatkem jihoafrického sluníčka. V kultuře jsou květy pochopitelně bledší.

Všechny moje Albuca setosa mají hlavní dobu vegetace od podzimu do jara, v našem létě odpočívají. Je to dáno jejich západokapským režimem. Určitě ale existují i jiné formy s obráceným režimem, například ty ze Swazilandu nebo východního Kapska. J.

Fotografie 2:

1. Zbytky listů u báze nadzemní části rostliny

2. Poupata a květy

a.-setosa-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Discover the Best Guide to Crypto Trading Platforms!

(DarrickDiP, 17. 3. 2024 1:50)

Hey everyone! I've just stumbled upon an incredible resource that's all about cryptocurrency exchanges. If you're looking to dive deeper into the world of crypto, this might be the ideal spot for you!

The site (https://cryptoairdrops.ru/) offers comprehensive insights of a wide range of cryptocurrency platforms, including fees, security measures, available cryptocurrencies, and user experience. Whether you're a beginner just starting out or an advanced user, there's something for everyone.

What I found particularly useful was their comparison tool, which made it super easy to evaluate different exchanges and find the one that best fits my needs. They also cover the latest trends in the crypto world, which keeps you informed on all the important news.

If you're interested in diversifying your portfolio, I highly recommend checking this site out. It's a goldmine of information that can help you make educated moves in the dynamic world of cryptocurrency.

Let's explore it together and help each other out! Would love to hear your thoughts and experiences with different exchanges as well.