Jdi na obsah Jdi na menu
 


Znovu v Chile

22. 2. 2007

Znovu v Chile

   Tentokrát se zúčastníme expedice z 6.- 23.ledna 2003, organizované Botanickou zahradou Alpin du Lautaret. Účastníky byli S.Aubert, R.Douzet, R.Hurstel a J.Sarreil-Baron. Expedice si vzala za úkol podle možností zmapovat flóru a vegetaci Chile a jižní Argentiny. Poté, co kliknete na odkaz s datem výpravy, objeví se vám velice dobře zpracovaná stránka. V horní liště můžeme vybírat z několika rubrik. Dopředu bych asi měla upozornit, abyste si na prohlížení nechali dostatek času, protože uvidíte něco, co jste asi nikdy neviděli. Přestože se už nějakou dobu pohybuji nejen mezi sukulenty, ale i mezi trvalkami a skalničkami, to co jsem zde objevila u mě vyvolávalo výkřiky nadšení, čímž jsem notnou chvíli bezděčně bavila své přítomné pubertální potomky.

   Druhá rubrika v horní liště (mapy) je asi nejvíce obsáhlá, takže si jí nechám jako to nejlepší na konec. Třetí rubrika je výčtem navštívených míst: pěti v Argentině a třinácti v Chile. Jako čtvrtou rubriku najdeme abecední seznam rostlin, kde si můžeme pootvírat jednotlivé fotografie Obrazekbotanických pokladů. Ale zpět k mapám. Tato rubrika nám po otevření ukáže mapu celé navštívené oblasti a jednotlivé regiony i s hlavními městy. Pokud si takový region otevřete, objevíte kartografickou podrobnou mapu regionu, mapu s jednotlivými biotopy, klimatické grafy, názvy navštívených míst v regionu a u nich fotografii s rostlinou. Když ji opět otevřete, vyhrne se na vás záplava fotografií různých biotopů oblasti a snímků rostlin, zde nalezených. Když si začnete rostliny zvětšovat, pravděpodobně se stejně jako já nestihnete divit, jaké úžasné rostliny jste dosud neznali. Stromy, keře, trvalky, alpinky, orchideje, masožravky, kaktusy, cibuloviny. Prohlížet jednu fotografii po druhé dá zabrat, takže asi jako já začnete chaoticky přeskakovat mezi nimi. Tím neuvidíte všechno, ale není problém se vrátit zase jindy a doprohlédnout to, co vám minule uniklo. Spousta trvalek a skalniček vykazovala známky sukulence a třeba takový rod Chaetanthera z čeledi Compositaceae mě naprosto uhranul. Byly i další, ale hledejte a posuďte sami.

   Na závěr nechybí seznam veškeré použité literatury a nezbytné odkazy. Pokud tedy máte dostatek času a sedíte pohodlně tak, aby vás nic nerušilo, najděte si http://web.ujf-grenoble.fr/JAL/chili/ , já vám po jejím shlédnutí popřeji klidné spaní J.

                                                                                                                         R.

Ilustrační fotografie: chilská Acacia sp. v kultuře

Summary:

Review of webpages about expedition of botanical garden Alpin du Lautaret to Chile and South America. http://web.ujf-grenoble.fr/JAL/chili/

Illustration photography: Acacia sp., Chile from the collection of author of the article.

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář