Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vynucená recenze na knihu Pavouci České republiky

15. 3. 2015

Vynucená recenze na knihu Pavouci České republiky

 

Předtím, než vůbec začnu něco psát, musím předeslat, že jsem již od raného dětství trpěla přímo panickou arachnofóbií. S pavoukem v jednom pokoji bych prostě neusnula a vyhnat ho z něj vždy pro mě znamenalo nadlidský výkon. Pavouky vyháněla vždy moje máma, která zase na rozdíl ode mne trpěla fóbií z myší.

Před zhruba 15 lety jsem se rozhodla s touto fóbií něco udělat a pořídila jsem si do lahve od okurek malou skákavku. Synové jí celé léto chytali mouchy a já pavoučka pozorovala, jak vypadá, jak loví. Můj odpor se pomalu měnil v obdiv, jaké je to úžasné stvoření. Postupně jsem začala pozorovat i jiné pavouky, ale stále jsem o nich nic moc nevěděla, byla jsem ráda, že poznám pár nejznámějších křižáků, běžníků a pokoutníků.

Pak nastala fáze půjčování literatury, složité určování dalších mnou fotografovaných druhů s pomocí informací na internetu, ale pořád to nebylo ono. Až nám kamarád Vlastík Růžička (kromě mnoha jiných vědeckých titulů také ředitel Českého arachnologického institutu) naznačil, že se chystá vydání atlasu českých pavouků. Obrázkový! Poslal nám i náhled, čímž konkrétně mě ještě více navnadil. Musela jsem sice počkat další 2 roky, ale čekání se vyplatilo. Teď v pátek mi Jirka oznámil, že v knihkupectví v obchodním domě za výlohou zahlédl jakýsi atlas evropských pavouků. Říkala jsem si, že je to divné, očekávaná kniha měla být o českých pavoucích, ale přemluvila jsem ho, abychom se ještě večer jeli na knížku podívat. Musela jsem však slíbit, že jestli to bude ta, na kterou čekám,musím o ní napsat recenzi na ZL. Trochu jsem protestovala, že to nikoho z našich čtenářů nebude zajímat, ale nakonec to slíbila a dvě spojitosti s našimi stránkami našla.

Hádáte správně, Jirka se přehlédl- tlustá kniha byla o tuzemských pavoucích a byla to ta toužebně očekávaná. A teď ty spojitosti: recenzentem knihy je skutečně náš kamarád Vlastík Růžička, což zaručuje, že knihu přepečlivě revidoval odborník na slovo vzatý. Vlastík totiž není jen jeden z našich největších pavoučích odborníků, je to také známý obdivovatel některých sukulentů, které v omezené míře (jak čas a prostor dovolí) i pěstuje, občasný přispěvatel do tiskovin SPS. To je ta první spojitost. Další spojitostí je možnost dourčit některé živé obyvatele naší sbírky, které sice nezveme, ale já osobně je nevyháním, protože je obdivuji za vytrvalost, statečnost a vynalézavost. S těmito vlastnostmi spoluobývají jak náš skleník, tak fóliák i další zahradní stavby a přístřešky. Takového urostlého rychlého pokoutníka bych sice do ruky nevzala, ale to po mně ani nikdo nechce. Jen jim musím občas s omluvou zrušit jejich lapací dílo, když si ho udělají na vyloženě nevhodném místě.

Podobná kniha u nás chyběla a asi nejen mně- laikovi udělá nekonečnou radost. Hned jsem si díky ní určila několik odkládaných fotografií pavouků z přírody i z naší zahrady i skleníku. Zkrátka, čekání se vyplatilo.

A teď konkrétno:

Atlas Pavouci české republiky

Autoři: Antonín Kůrka, Milan Řezáč, Rudolf Macek, Jan Dolanský

Recenzenti: RNDr Vlastimil Růžička, Csc, MUDr Pavel Kasal, CSc

624 stran s barevnými fotografiemi a rozdělením do skupin příbuzných čeledí

obecná část, určovací klíč, český i latinský rejstřík

rozměry 21x 14x 3,7 cm, váha něco přes kilo

fotografie, respektující pohlavní dimorfismus a barevné odchylky

DOPORUČUJI nakoupit všem amatérským i profesionálním arachnologům. Arachnofobik ať přimhouří oči a hlavně nekouká do fotogalerie :-). R

pavouci-1.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Pavouci mezi rostlinami naší sbírky

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pavouci

(Vlastík Růžička, 21. 3. 2015 11:10)

Radko,
no to je úža, co u vás všechno bydlí a jak dobře jsi to určila! Křižák hajní, křižák obecný (no kdo by ho neznal z knížky Trampoty brouka Pytlíka!), křižáci podkorní, pruhovaný, zelený, listovník štíhlý, lovčík hajní, šestiočka, třesavka... no nádhera! V nadšení pro věc to člověk někdy přežene, znám to sám velmi dobře:-))), takže na „ředitele Českého arachnologického institutu zapomeň“; býval jsem jen předsedou České arachnologické společnosti:-).

Děkuju za zájem, poslední dobou snad byli Pavouci České republiky mezi nejprodávanějšími populárně naučnými knihami. Jelikož tam je na fotografiích představena většina našich pavouků, i těch maličkých, tak takovou knihu nemají nikde na světě. Ale ať pavouci, nebo sukulety, jedno mají společné. Vždy dětem v Sokole říkám: Tohle je vůbec zajímavá planeta!

Ať vám to roste! (Pavouci vám pomůžou s chytáním škůdců:-)

Vlastík

inspirace

(Eva Egertová, 16. 3. 2015 6:14)

Paní Radko, děkuji za inspiraci, mám knížku Život pavouka od Fabreho, byl to takový zdivočilý dědulka, co šťoural stéblem v noře tarantule, aby ji vylákal ven. Což dělat nehodlám. Ale moc hezky o pavoucích píše.
Pavouci mi nedělají dobře, ale jistě jsou zajímaví. Taky jsem sklípkánka chovala ve flašce do té chvíle, než jsem spatřila, jak hbitě leze po skle. Hned byl vrácen chovateli. Eva

Pavouci

(Pavel, 15. 3. 2015 23:48)

No asi si nechám zajít chuť (na knížku samozřejmě), ale ti na rostlinách jsou na pohled celkem příjemní, oproti pokoutníkovi, z kterého se mi osobně dělá mdlo (fuj, brrrrr)...