Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tak nám skončil Svět rostlin aneb nic netrvá ve světě věčně

17. 2. 2008

Tak nám skončil Svět rostlin aneb nic netrvá ve světě věčně.

 

Takový pěkný šanson a takový štěpný verš v něm: „Nic netrvá v světě věčně, ani láska k jedný slečně..“, ale když skončí vydávání Světa exotických rostlin, časopisu o rostlinách, čtenář ObrazekObrazek(například já) trochu smutně botanicky vzdychne. Jako když odejde do věčných lovišť nějaká pěkná sedmiletá kytka, která sice v polední době trochu klempírovala, ale jinak to byl pěkný sukulentní kus.

Ale nechme nostalgie, končí unikátní nadšenecký časopis, po kterém na nějakou dobu zůstane pěkná mezera. Přesto, že tenhle dvouměsíčník stál hlavně na předplatitelích, já jsem si však nenechal ujít to dobrodružství jej pokaždé shánět na novinových stáncích, na kterých byl stále vzácnější. Inu což – byl a není. Ale těch sedm let, kdy vycházel, stálo za to. Spousta dobrých článků, spousta dobrých fotek a hlavně nakukování do jiných  kytičkových zahrádek, například s orchidejemi, dřevinami, citrusy, ale třeba také s lišejníky, masožravkami a dalšími méně frekventovanými skupinami rostlin. Prostě síla tohoto už bývalého časopisu byla právě v ne-specializaci a v šíři záběru na vskutku všechny zajímavé (a možná i exotické) rostliny.

Přinášel mi radost, a myslím že nejen mně. Ale čas opět oponou trhnul a Svět rostlin už nebude. Důvody vydavatele a redakční rady, které byly v posledním čísle, chápu a přijímám. Třeba to jednou čeká i naše Zel(e)né listy. Ale podle toho, jak se například v poslední době blýská na sukulenty a ostatní zajímavé rostliny na internetu, bude snad i v budoucnu co číst, jen to shánění časopisu s barevnou kytkovou obálkou mi bude chybět.

Pro ty, kteří o tomto časopisu nevěděli, neodebírali a nečetli jej, pro informaci uvádím, že internetové stránky,  stále plné informací, jsou http://www.svet-rostlin.cz/ . Je na nich dostupný i seznam článků všech sedmi ročníků a podle upřesnění redakce v posledním čísle jsou stále  k dispozici (k objednání) všechna vyšlá čísla časopisu. Nevím ovšem jak  dlouho, takže projděte seznamy a zbytek je na vás.    J.

Fotografie: První a bohužel poslední číslo časopisu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nikdy neříkejme nikdy

(Jirka, 17. 2. 2008 21:43)

Zdravím kamarádku Katku. Jsem rád, že náš smutek nad nepokračováním Světa rostlin rezonuje i v Bratislavě. Možná, že redaktoři SR budou díky nám tak škytat, že si to třeba někdy v budoucnu rozmyslí...J.

...

(siska41, 17. 2. 2008 21:37)

...konecne som sa dostala k novemu cislu tohto casopisu a s hrozou som zistila,ze je posledne...tusila som,ze budu nejake problemy,pretoze posledne cisla vychadzali velmi neskoro...je mi to tak luto,tak velmi som sa tesila vzdy na nove clanky a reportaze...v tom istom case skoncil aj slovensky casopis Bonsaj a caj,ja totiz milujem aj bonsaje,aj dobre zelene caje....moj smutok bol dvojnasobny....skoda...prevelika skoda....Katka