Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recenze knihy Skalní Laelie, Vojtěch Šmajer

4. 12. 2011

 

Recenze knihy Skalní Laelie, Vojtěch Šmajer

 

Období podzimně-zimní je pro kytičkáře mimo jiné též i obdobím studijním. Kdy jindy si človíček s botanickými sklony nejlíp počte než v těchto dnech? Dohání se nevyřízená pošta, otevírají se odložené knížky a kouká se po nových, dalších titulech. Plánuje se co dál, prochází se nabídky semen jak tuzemské tak zahraniční, rozbíhají se diskusní fóra a chytá se moudro od zkušenějších. I já jsem takhle nedávno nahazoval udičku (abych taky něco chytnul) k pěstitelům orchidejí, které mě v poslední době začaly zajímat a dostalo se mi mimo jiné i informace, že v letošním roce vyšla knížka o jedné skupině až téměř sukulentně odolných orchidejích z rodu Laelia. K objednávce už nebylo daleko a nyní už listuji dílkem z pera zkušeného brněnského pěstitele orchidejí Vojtěcha Šmajera.

Autor je v tomto případě i nakladatelem, vydal totiž knihu s přesným názvem „Skalní Laelie – rupicolous Laelias“ v letošním roce vlastním nákladem. Nic není ve světě tiskařském zadarmo, bylo tedy třeba nejen odvahy a času ale hlavně i finančních prostředků. Nakonec pan Šmajer dotáhl vše do úspěšného konce a jeho dílo spatřilo světlo světa. Asi tušíte, že kdyby se knížka nepovedla, asi bych zalitoval svojí zainvestované částky, knížku založil a žádnou recenzi nepsal. Je to tedy povedená záležitost, která mě potěšila z mnoha důvodů. Asi nejcennější na ní to, je je skrz-naskrz poctivá. Všechno, co v ní pan Šmajer doporučuje, má dlouhodobě ověřeno a úspěšně vyzkoušeno.

Jsou to pěstitelské doporučení leckdy hodně překvapivá a pro orchideje nečekaná, ale při pochopení, kde a jak tyto odolné orchidejky rostou, naprosto logická. Ono tak už to bývá – geniální řešení jsou ve své podstatě jednoduchá, jenom na ně přijít….

Nebudu svou chválu přehánět, je to velmi originální počin, o kterém se ne každý snadno doví. Proto jsem rád, že na něj mohu čtenáře Zelných listů upozornit. A i když každý z nás pěstuje trochu něco jiného, pokud vás náhodou lákají orchideje s výraznými znaky sukulence, které jsou nakonec překvapivě pěstovatelné, pokoukejte po dobrém webu pana Šmajera a pokud vás toto téma osloví víc, tak…..J.

PS: abych nezapoměl - http://orchidejesmajer.webnode.cz/

laelie-1s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Skalní laelie

(Věra Stejskalová, 25. 7. 2015 14:12)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli máte k prodeji knihu Skalní laelie.
farma.stejskal@email.cz