Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recenze fotogalerie Příroda v jižní Africe

4. 1. 2009

Recenze fotogalerie Příroda v jižní Africe

 

Prý se dříve říkávalo – co Čech to muzikant. Dnes poté, co se v nás všech probudily cestovatelské geny, platí spíše – co Čech to cestovatel. Je to samozřejmě nadsázka, ale opravdu je dnes báječnlé, že tomu kdo touží po cizích krajích a má trochu vytrvalosti (a šetrnosti), není žádná část světa zapovězená. A tak se čeští potápěči noří do vytoužených teplých moří, horolezci šplhají na ty své velikány a my kytičkáři prolézáme kdejaký kout zeměkoule s původní flórou.

Díky digitální fototechnice a stále dostupnějšímu a rychlejšímu internetu mohou ti více cestovatelsky závislejší (je to totiž opravdu plnohodnotná droga) a botanicky vzdělanější ukázat na svých webovkách vzdálené krajiny plné zajímavých rostlin. To je právě případ jednoho webu, na který jsem narazil o loňských vánocích a na který vás chci nasměrovat. Profesionální botanik Tomáš Hájek s kolegyní Janou Jersákovou navštívili v letech 2004-2005 zemi xerofytům zaslíbenou – jižní Afriku a nafotili ve skvělé kvalitě pár set fotografií z rozmanitých přírodních lokalit Jihoafrické republiky a Namibie. Fotogalerie je pochopitelně doplněná i záběry z civilizace i fotkami osobního charakteru. Velmi sympatické je, že se ze svých odborných sil maximálně snažili popsat to, co nafotili, takže je to plné i latinských jmen, známějších i méně známých.

Bylo to pro mě velmi hezké vánoční putování po Dračích horách, východním Kapsku, okolí Cape-Townu a pak zase na sever přes západní Kapsko do severního, až do Namaqualandu a Kalahari. Pokud také rádi listujete pěknými fotkami z krajiny, kde rostou „ty naše“ kytky, pojďte se také podívat. Fotogalerie se jmenuje „Nature in South Africa“, komentáře jsou v angličtině, adresa je www.butbn.cas.cz/hajek/africa/index.html. Jediným mně známým záporem této fotogalerie je informace, že další část fotografií z jejich cest po jižní Africe ještě dlí nezpracovaná v archivech autorů…. J.

Summary:

Rewiew of czech photogalery Nature in South Africa by Tomáš Hájek and Jana Jersáková.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář