Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příroda - časopis, který stojí za přečtení

15. 1. 2009

Příroda - časopis, který stojí za přečtení

 

Co se vám vybaví, když se řekne příroda? Co si pod tímto slovem představujeme a jaký pro nás má význam? Pokud se vám také vybaví příjemné vzpomínky a pocity, jistě mně nebudete zazlívat, že do stránek věnovaných sukulentním rostlinám dnes pár řádek budu věnovat časopisu. Časopisu s názvem Příroda, s podtitulkem divoká, nespoutaná, živá, křehká, ohrožená. Ostatně sukulenty mají právě v takové přírodě své nezastupitelné místo.

Pokud bych sám měl odpovědět na otázky napsané na úvod, asi první, co by se mě vybavilo, by byly krásné šumavské horské lesy, čisté potůčky, tak, jak jsem se s nimi setkával na svých dovolených s rodiči a prarodiči ještě v předškolním věku. Pro městské dítě to byl obzvlášť velký zážitek, zvětšený ještě pohledem malého kluka, který se se světem a s přírodou začal nedávno seznamovat. Pokud máte podobné zkušenosti a příroda v některé, nebo i mnoha svých podobách se stala jednou z vašich velkých potřeb, nebo životních lásek, jistě mi dáte za pravdu, že její poznávání je tak obsáhlé, že nám vystačí na celý život a to se seznámíme většinou jen se zlomkem toho, co bychom chtěli.

Když jsem v loňském červenci uviděl mezi množstvím časopisů jeden nový, s názvem Příroda, trochu s nedůvěrou (kterou někdy mívám k neznámým nebo novým věcem) jsem si jej koupil. Nakonec za necelou padesátikorunu, bez koruny, víc jak stodeset stránek článků a fotografií mě přesvědčilo, že první číslo časopisu spíš předčilo mé představy. Ve svých oblíbených časopisech National Geografic a Geo také vždy nejprve vyhledávám články související s přírodou a vlastně jsem si už dlouho nějaký kvalitní časopis věnovaný celý jen tomuto tématu přál. A teď jsem ho konečně měl. S napětím jsem očekával druhé číslo a potom i další s očekáváním, jak bude časopis pokračovat. Doposud vyšlo čísel pět a dost vysoko nastavená laťka se nesnížila, spíš naopak. Původně jsem chtěl vypsat alespoň pár názvů pro mě nejzajímavějších článků, ale ony jsou zajímavé vlastně všechny, časopis jsem vždy přečetl od začátku do konce. Témata? Zvířata, rostliny, zajímavá místa u nás i v zahraničí, rozhovory s lidmi, kteří se přírodou nějakým způsobem zabývají. To vše s velkým množstvím krásných fotografií. Aby toho nebylo málo, od posledního čísla je k části nákladu za cenu o třicet korun vyšší přiloženo i DVD s přírodopisným dokumentem. První DVD – Afrika - Serengeti. To příští bude Antarktida - dobrodružství z jiného světa.

Příroda je pojem a téma tak velké, že bude-li časopis úspěšně pokračovat, bude mít stále o čem psát. Venku je zima, sníh a mráz a tak je příjemné si doma něco zajímavého přečíst, něco nového se dozvědět. Co třeba zkusit Přírodu? Téma je to zřejmě velmi důležité, protože vztah mezi člověkem a přírodou (a hlavně vztah lidí k přírodě) je důležitý jak pro život v přírodě, tak pro život člověka.

J.K.

www.epublishing.cz/priroda

Summary:

Review of new Czech journal Příroda (Nature)

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář