Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pozvánka do botanického království

2. 2. 2008

Pozvánka do botanického království

 

Už jsem vás dlouho neupozornila na nějaké zajímavé stránky, chtěla bych to tedy napravit a zároveň ukázat na rozmanitost rostlinného světa na jednom území. Když si vyťukáte jednoduchý název stránek www.plantzafrica.com/index.html, přenesete se ze zimy v našich krajích do teplíčka Jihoafrické republiky, v našem případě hlavně kvůli jejímu rostlinnému bohatství.

Informace, které zde najdete, pocházejí od botanických odborníků, je tedy zaručeno, že to budou informace ověřené a hodnotné (soudím tak podle jmen lidí, podepsaných pod články). Jediná nevýhoda je, že se zde pochopitelně píše v anglickém jazyce, ale odhaduji, že si s tím většina z vás poradí a kdo ne, má k dispozici množství zajímavých fotografií, jejichž prohlížení při tisícovém množství druhů rostlin, na stránkách uvedených, pro začátek určitě stačí.

Na titulní straně najdete nabídku rubrik a jejich význam snadno pochopíte. První rubrika Plants of SA je jasná, po otevření dostanete abecední nabídku, kde (podobně jako v našem rejstříku) snadno otvíráte jednotlivé články, doplněné fotografiemi rostlin. Jen část z nich je sukulentní, ale je to pochopitelné, jsou to botanické stránky a ne vyhraněně sukulentářské. Sami si sukulenty najdete, ale myslím si, že vás potěší i fotografie ostatních rostlin. Tato rubrika je nejobsáhlejší, všechny další mají informativní charakter. V rubrice Vegetation of SA je obecné povídání o biotopech, v úseku Using SA Plants jsou dva oddíly: zahradnictví, lékařství. Zajímavá může být pro znalé angličtiny následující rubrika From the Articles, kde najdete ukázky starších odborných článků časopisu Botanické společnosti SA – Veld & Flora. Zde si sami objevíte, co vás zajímá. Poslední rubrika Miscellaneous (= rozmanitosti) nese ostatní informace, které nešlo zařadit do předchozích rubrik.

Řada z vás už možná tyto stránky zná, ale kdo ne, může být potěšený alespoň něčím, co zde najde, zvlášť, pokud vás to stejně jako nás podvědomě do Afriky táhne. Popisované stránky vám na chvíli umožní toto „botanické království“ alespoń na chvíli navštívit, aniž byste opustili domov.    R.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář