Jdi na obsah Jdi na menu
 


Atlas sukulentov - encyklopedie na pokračování

7. 2. 2009

Atlas sukulentov – encyklopedie na pokračování

Obrazek


Čas zimní je kromě času odpočinku většiny sukulentů také časem studijním, kdy se pozornost pěstitelů více obrací k informačním zdrojům našeho poznání. Prostě se listuje literaturou a brouzdá internetem častěji, než v ostatních ročních obdobích. Přestože jsme naše čtenáře už inspirovali k lecjakým knížkám, časopisům a webům, k jedné velezajímavé záležitosti téměř tuzemské jsme se ještě v našich recenzích nedostali. Jak už název článku naznačuje, bude dnes řeč o federálním, slovensko-českém projektu pod slovenskou taktovkou - projektu s názvem Atlas sukulentov.

Tato akce byla odstartována jako zrcadlová aktivita úspěšného a zase naopak česko-slovenského Atlasu kaktusů vydáním prvního dílu v roce 1997. Do loňského roku se podařilo vydat 10 pokračování – dílů. Forma obou atlasů je si velmi podobná – každý díl obsahuje 40 volných listů, věnovaných 40 druhům z říše příslušné skupiny (kaktusů nebo sukulentů). Každá položka atlasu je přesně taxonomicky zařazena včetně synonym, je přiblížena svým popisem, výskytem a základní charakteristikou pěstování. Hlavní vždy zůstává barevné zobrazení rostliny, někdy v kultuře, někdy v domovině, někdy i z prostředí botanických zahrad.

Každý díl je symbolicky věnován nějaké osobnosti slovenského, českého nebo světového sukulentaření. Jednotlivé díly mají svů j dílčí abecední obsah i sumární obsah všech do té doby vyšlých dílů. Tím, že jsou listy atlasu volné, umožňují libovolné řazení a přeskupování položek dle potřeb uživatele. Já sám používám pro mě nejlogičtějčí řazení listů podle čeledí. Zatím v deseti vydaných dílech atlasu bylo popsáno 400 sukulentních rostlin ze 31 čeledí. Pro ty, co si chtějí udělat přesnější obrázek o skladbě dosavadního atlasu, uvedu v závěrečné, nepovinné části článku přehled čeledí s výčtem rodů a počtem v nich zmíněných druhů.

I když se zpětně jeví tento projekt jako bezproblémový, pravidelný a jednoznačně úspěšný, zažil si během svého trvání několik zastávek a problematických období. Navíc mu spousta lidí předpovídala špatnou budoucnost a zánik. Přesto tu stále je a zřejmě bude pokračovat. Pro mě je to trochu donkichotský počinek, posuďte sami – čtyřicet atlasových položek ročně vůči vysokým tisícům všech sukulentních rostlin (vychází mi pár set let mapování a vydávání). Navíc to, co v jednom okamžiku je platné a současné, je za pár let zcela přejmenované a přesunuté, s rostoucí kvalitou fotografické i tiskařské techniky budou všechny vyšlé díly postupně více a více zastarávat, každý další odborník by tu konkrétní kytku nejraději napsal znovu a lépe, rovněž mrška - chybička se občas také vloudí a takových překážek je určitě ještě více.

Můj názor je, že i v dnešní době plné moderních monografií o jednotlivých sukulentních rodech a skupinách, i v době obrovské inflace (kvalitních a bohužel i nekvalitních) informací na webu a zejména statisíců a milionů různých až hrůzných webových fotografií má stále své důležité místo statečný projekt mapování sukuletní říše pomocí několika desítek volných listů ročně. Hlavně pokud je tvořen s pečlivostí a láskou (jako doposud). Asi jeho hlavní místo nebude v kompletaci všech známých sukulentů po jednotlivých rodech (na to jsou určitě jiné typy literatury), ale spíše v tom prozkoumávání a objevování bílých míst na mapě – prezentace nových skupin rostlin, různých zvláštností a okrajovostí. Prostě – pojďme vyzkoušet a pěstovat taky něco nového! Čili jiným způsobem něco takového, o co usilujeme i my na stránkách ZL.

Přeji tedy Atlasu sukulentov, jeho autorům i hlavně jeho „hnacímu motoru“ Igoru Drábovi dlouhá léta, plná dalších dílů a dalších nádherných sukulentů. J.

Přehled vydaných druhů 10 dílů Atlasu sukulentov podle čeledí a rodů (v závorkách počet druhů) :

Agavaceae (94) – Agave (81), Beschorneria (1), Furcraea (2), Hesperaloe (1)

Crassulaceae (57) – Adromischus (1), Aeonium (10), Aichryson (1), Cotyledon (1), Crassula (6), Dudleya (1), Echeveria (14), Greenovia (1), Jovibarba (2), Kalanchoe (2), Monanthes (1), Orostachys (1), Pachyphytum (1), Rhodiola (1), Sedum (3), Sempervivum (5), Sinocrassula (1), Tylecodon (5)

Asclepiadaceae (47) – Brachystelma (1), Caralluma (3), Ceropegia (4), Duvaliandra (1), Edithcolea (1), Echidnopsis (1), Fockea (1), Hoodia (3), Hoya (10), Huernia (4), Orbea (3), Petopentia (1), Piaranthus (1), Pseudolithos (1), Quaqua (1), Socotrella (1), Stapelia (6), Tavaresia (1), Tromotriche (2), Whitesloanea (1)

Euphorbiaceae (44) – Euphorbia (40), Jatropha (2), Monadenium (1), Synadenium (1)

Aizoaceae (38) – Carpobrotus (1), Conophytum (12), Dactylopsis (1), Delosperma (2), Drosanthemum (1), Faucaria (2), Fenestraria (1), Frithia (1), Gibbaeum (1), Glottiphyllum (1), Cheiridopsis (1), Lithops (8), Monilaria (1), Muiria (1), Oophytum (1), Pleiospilos (1), Titanopsis (1), Trichodiadema (1)

Asphodelaceae (23) – Aloe (9), Gasteria (3), Haworthia (11)

Geraniaceae (20) – Monsonia (1), Pelargonium (13), Sarcocaulon (6)

Apocynaceae (15) – Adenium (6), Pachypodium (9)

Portulacaceae (10) – Anacampseros (1), Ceraria (1), Cistanthe (1), Grahamia (1), Lewisia (5), Portulacaria (1)

Bromeliaceae (9) – Puya (1), Tillandsia (8)

Cibuloviny (8) – Iridaceae (Antholyza 1, Babiana 1, Moraea 1, Nivenia 1), Hyacinthaceae (Bowiea 1), Asphodelaceae (Galtonia 1, Kniphofia 1), Gesneriaceae (Sinningia 1)

Asteraceae (4) – Othona (2), Senecio (2)

Dracaenaceae (4) – Cordyline (1), Dracaena (2), Sansevieria (1)

Pedaliaceae (4) – Pterodiscus (2), Sesamothamnus (1), Uncarina (1)

Nolinaceae (3) – Dasylirion (3)

Anacardiaceae (2) – Operculicarya (1), Pachycormus (1)

Begoniaceae (2) – Begonia (2)

Bombacaceae (2) – Adansonia (1), Pseudobombax (1)

Fouquieriaceae (2) – Fouquieria (1), Idria (1)

Moraceae (2) – Dorstenia (1), Ficus (1)

Oxalidaceae (2) – Oxalis (2)

Commelinaceae (1) – Callisia (1)

Convolvulaceae (1) – Ipomoea (1)

Didiereaceae (1) – Didierea (1)

Doryanthaceae (1) – Doryanthes (1)

Orchideaceae (1) – Vanilla (1)

Passifloraceae (1) – Adenia (1)

Vitaceae (1) – Cyphostemma (1)

Welwitschiaceae (1) – Welwitschia (1)

Summary:

Review of Slovakian The Atlas of succulent plants.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář