Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítaná návštěva u Dáši Petrlíkové a Míry Vegnera

7. 10. 2008

Vítaná návštěva u Dáši Petrlíkové a Míry Vegnera

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Dáša Petrlíková a Míra Vegner nad rostlinami

2. Nádvoří usedlosti plné rostlin

.........................................................................

Musím přiznat, že jsem v létě Jirku pěkně proháněla po všemožných českých i moravských sbírkách, hlavně těch, kde jsme ještě nikdy nebyli. Po pravdě řečeno, Roudnicko by mě samotnou nenapadlo, přeci jen Jan Gratias, guru tuzemského sukulentaření, tohle léto návštěvy nepřijímal, protože měl spoustu práce na přepláštění skleníku a o dalších sbírkách jsem neměla ani ponětí. O to víc nás překvapilo, když k nám v červenci přijela partička nadšenců právě z Roudnicka a byl to sukulentář vedle sukulentáře. Rádi jsme ode všech přijali nabídku prohlídky jejich sbírek a po upřesnění termínu, aby se to šiklo všem, jsme vystartovali směr Roudnice nad Labem.

Velice ochotnými průvodci po sbírkách této oblasti se nám stali právě Dáša Petrlíková s Mírou Vegnerem. Je zajímavé, že jejich společný osud je tak trošku podobný tomu našemu tím, že se dali se dohromady teprve před několika lety. Vytvořili nebezpečně silné sukulentní duo, zakoupili společně starou usedlost v malé vesničce na Roudnicku a začali ji přetvářet k obrazu svému. Dáša je hlavně skalničkářka, z čehož plynule přešla i na sukulentíky, nejdřív ty mrazuvzdorné (třeba takové velkorody Sempervivum a Sedum jsou zde ve velké oblibě) , později i ostatní. Míra je kaktusář a sukulentář, ze sukulentů pěstuje hlavně krasulovité rostliny. V poslední době oba rozšiřují společnou sbírku i o rostliny z dalších čeledí. Prorokuji, že pravá sukulentní posedlost zde propukne v okamžiku vybudování plánovaného zimního příbytku pro nemrazuvzdorné sbírkové rostliny – skleníku v rohu zahrady. Nadšení oběma nechybí, jen zatím musejí „bojovat“ na dvou frontách, protože je čeká rekonstrukce domu a k tomu starosti s rozrůstající se sbírkou.

Oba dva se v poslední době stali novou mladou krví roudnického spolku a myslím si, že díky jejich nadšení brzy o tomto klubu zase (v dobrém) uslyšíme. Měla bych ještě doplnit, že Dáša se živí prodejem skalniček a trvalek, ke kterým v poslední době od jara do podzimu přibyly také nejrůznější sukulenty. Velice chvályhodné je to, že kytky nejen sbírají a prodávají, ale oba o nich také začali psát na svých stránkách Krása netřesků (najdete v dalších odkazech).

Ale vraťme se k návštěvě. Na nádvoří vesnické usedlosti bylo stále co objevovat, skalničky, sukulenty a třeba i rostlinné záhady, nad kterými jsme si všichni lámali hlavy…Moc dobře se tu sedělo, stará usedlost má totiž neuvěřitelně příjemnou atmosféru (a ještě jedno poťouchlé, ale v jádru hodné strašidlo k tomu), zároveň však svým obdélníkovým půdorysem s nádvořím uprostřed zaručuje dostatek soukromí. Oba dva s námi tento slunečný den strávili mnoho hodin času, protože nám umožnili kromě návštěvy své sbírky díky osobnímu doprovodu několik dalších bezproblémových a příjemných návštěv dalších sukulentních sbírek zdejšího regionu (ukázky najdete někdy příště v Návštěvách sukulentních sbírek) a k tomu nám vlastně ukázali velkou část zdejšího malebného kraje kolem Labe a Řípu.

Oběma ještě jednou děkujeme za pohostinnost a přejeme ze srdce, aby jim neuvěřitelné nadšení vydrželo co nejdelší dobu. R.

Summary:

The visit at garden of Dagmar Petrlíková and Jaromír Vegner.

Fotografie sbírkových sukulentů i samotné zahrady najdete ve fotogalerii U Dáši Petrlíkové a Míry Vegnera - srpen 2008.

Fotografie 2:

1.+ 4. Dáša nad rostlinami

2. Míra s bonsají

3. Oba dva u skalky

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář