Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sobotní návštěva u Luboše Looseho

10. 6. 2007

 

Sobotní návštěva u Luboše Looseho

 

Přiznáme se, že se k Lubošovi do sbírky vracíme s Jirkou moc rádi, najdeme zde vždy spoustu nakvetlých kaktusů, hodně zajímavých sukulentů všeho druhu a v neposlední řadě zdánlivě nekonečnou zásobu dobře chlazeného plechovkového piva J J. Tu sice málokdy využijeme, neboť k Lubošovi jezdíme autem, ale jeden z nás vždy může aspoň ochutnat. Luboš totiž jako zkušený cestovatel do suchých oblastí Obrazekdobře ví, jak je v extrémních podmínkách (životně) důležitý pitný režim!

Ale vás asi hlavně zajímají ty kytky, že ano? Už na cestě ke skleníku míjíte slušnou sbírečku rostlin rodu Tillandsia, vyletněných pod jedním ze stromů na zahradě. O pár kroků dál u rybníčku s rybičkami, pulci a rozkvetlým leknínem uvidíte ve volné kultuře několik rozměrnějších agáví  a aloí. V těsné blízkosti nechybí pár jedinců rodu Cycas a vzápětí plocha s různými druhy a kultivary rodů Sempervivum, Orostachys a dalšími mrazuvzdornými sukulenty.

Po obratu o 180 stupňů od této scenérie můžete labužnicky nahlédnout do vysokých, krytých pařenišť s rozkvetlými kaktusy a dalšími sukulenty. Před vstupem do vlastního skleníku se doporučuje doplnit poctivě zásobu tekutin a vydechnout si v sedě ve stínu pod stříškou, kde vás i v největším vedru příjemně ofoukne chladivý větřík. (Nám bylo Lubošem nabídnuto v rámci pitného režimu pár orosených skleniček tmavého uzeného piva!) Odpočinek bývá vhodný, protože hned na to vstoupíte do vyhřátého skleníku, plného sukulentů kaktusových i nekaktusových takřka z celého světa. Nestačíte se ohlížet vlevo i vpravo, všude něco pučí, kvete, obrůstá, raší… Luboš je známý tím, že se vedle vyhlášených vzácností nevyhýbá ani rostlinám mírně opomíjeným, jako jsou třeba oxalisy, cibuloviny, dřeviny a občas i křoviny (teď pochopitelně přeháníme).

Když po prohlídce vyjdete ven do stínu na vzduch, můžete vyždímat své propocené svršky a poté dále pokračovat v prohlížení dalších prostor pro sukulenty a kaktusy, s obdivem okouknete další dávkyObrazek nejrůznějších agáví, portulak, krasul, anakampserosů, havorcií, atd. atd.. V bývalém zeleninovém skleníku je vyhrazen prostor pro výsevy, epyfitické kaktusy a další vlhkomilnější rostliny.

Pokud prozkoumáte Lubošovu zahradu důkladně, objevíte neobvyklost, kterou si zručný Luboš schovává jako zlatý hřeb programu, a tou je skutečně netradičně řešené krmítko pro ptáčky. Tato stavbička v těsné blízkosti obřího okrasného bodláku má totiž plochou stříšku osázenou netřesky, kterým se zde určitě docela líbí. Základem krmítka je ovšem (jak jinak u vynalézavého šéfkuchaře) vyřazený pekáč. Jaké to důmyslné propojení lidské, zvířecí a rostlinné říše (ještě, že víme, že má Luboš dokonalý smysl pro humor, jinak by nás zabil)!

Při každé návštěvě u Luboše objevíme vždy něco, čeho jsme si minule nevšimli a na pěstovaných rostlinách je vždy vidět, že mají tuze talentovaného majitele (a to myslíme naprosto bez legrace). Snad se sem zas brzy podíváme, protože se už teď těšíme (příště se prý budou podávat i pikantní jednohubky z opuncií…).     R+J.

Fotografie:

1.Luboš Loose nad svými rostlinami

2.Pohled na střed skleníku.

Více fotografií ze sbírky najdete ve fotogalerii U Luboše Looseho - červen 2007.

Summary:

Visit to Lubos Loose, traveler and grower of succulent plants of various types, on Saturday in June.

Photographies:

1.Lubos Loose above his plants.

2.View of the center of the greenhouse.

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Náhledy fotografií ze složky U Luboše Looseho - červen 2007

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Omyl

(Radka, 18. 12. 2008 21:00)

Dobrý den paní Urbanová,
jde asi o omyl. Tento článek i s fotogalerií (stejně jako v dalších sbírkách) jsme psali jako reakci na návštěvu této sbírky kdysi v minulosti. Majitelé těchto sbírek Vám tedy nemohou odpovědět, protože pochybuji, že se k těmto našim článkům o nich u nich dnes vracejí. Například Luboš Loose mrazuvzdorné kaktusy neprodává a mám dojem, že jich ani nemá moc ve sbírce. Pokud vím, neprodává je snad nikdo z těch, co jsme zveřejnili na stránkách ZL, protože ve většině těchto sbírek jsme obdivovali hlavně nekaktusové sukulenty.
Přejeme pěkný večer i vánoční svátky.

dotaz

(Běla, 18. 12. 2008 16:56)

Dobry den jiz jsem vam psala/ale zkousim to o stranku drive/shledla jsem vasi sbirku-moc se mi libila-chtela jsem se zeptat zda pestujete i zimuvzdorne kaktusy a jestli je prodavate chtela bych totiz zimuvzdorne kaktusy koupit dekuji Urbanova

nádhera

(siska41, 3. 7. 2007 13:10)

ach joooo...moje sukulenťácke srdiečko pišťalo od radosti počas celej prehliadky fotiek zbierky pána Luboša...na vlastné oči to musí byť neskutočný zážitok...mne sa podarilo vidieť zatiaľ pohromade veľa sukulentov len u pána Bittmana v Dymokuroch a kolega mu musel odtiaľ takmer vyniesť...hihihi..nechcela som dobrovoľne odísť...u Pavlíčkovcov v Chrudimy som bola s rovnako postihnutou kamarátkou,tam to nevadilo,že sme odchádzali až po pár hodinách... :o))))...ale tých sukulentov tam zase tak veľa nebolo...vynahradím si to všetko v Bogovej zbierke... :o))))