Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sobotní návštěva u Jirky Merhauta

22. 7. 2007

Sobotní návštěva u Jirky Merhauta.

 

Přemlouvat “tlustého“Jirku k cestě k „hubenému“Jirkovi Merhautovi nebylo tentokrát (kupodivu) ani moc složité, protože se vše „upeklo“ v ten samý den při úplně jiné návštěvě a zrealizovalo při zpáteční cestě. Jaká to pro jednou úleva! Ne, že by se mu tam nechtělo, naopak byl moc zvědavý, jaké nové rostliny u Jirky Merhauta na zahradě najde, jelikož „hubený“Jirka poněkud zpestřil sortiment pěstovaných rostlin o kytky z jihu USA a jiných exotickýchObrazek končin, z nichž slušný počet je více či méně mrazuvzdorných! A co je pro řadu netrpělivých pěstitelů moooc zajímavé: nejsou to žádná tintítka!! Bohužel někdy ty ceny….odpovídají velikosti a věku rostlin.

Vzrostlých rostlin rodů Yucca, Agave, Dasylirion, Calibanus, Nolina apod. jste už si mohli všimnout (pokud jste byli pozorní a čtete a prohlížíte všechno, co vám předložíme) na záběrech z letošní výstavy KK Plzeň, kde ukázkoví jedinci stály při vstupu do výstavního foliáku. Lepší upoutávací „atrakci“ by klub asi nevymyslel (tím nechci ani náhodou devalvovat práci, kterou si musel dát místopředseda Petr Kuták s výrobou dřevěných maket středně velké Carnegia gigantea).

Vzrostlé rostliny z čeledi Agavaceae vítají návštěvy i u vstupu na vlastní zahradu Jirky.

Přehlídku doplňují i palmy, z nichž některé také něco vydrží a mohou být celoročně na zahradě. Byly k vidění i mexické Bursery s průměrem kmene přes 10cm.

Já osobně jsem se však těšila na stará známá - nízká, v zimě vyhřívaná pařenišťátka s miniaturami z čeledi Aizoaceae, rodu Crassula, Anacampseros, Avonia, Adromischus atd.. Tady mám pořád co objevovat, tolik je zde totiž rostlin. Tentokrát k nim přibyla i zvýšená vzdušná pařeniště pro mladé rostliny čeledi Agavaceae, takže prostor nepříliš rozměrné zahrady je už téměř bezezbytku zaplněný.

ObrazekProlezli jsme i skleník určený kaktusům a zimním rostlinám (Othonna, spící cibuloviny apod.) a druhý, více zastíněný za domem, kde byly hlavně dřeviny, havorcie a spousta lahůdek ze spousty rodů. Sami nemáme kytek málo, ale tady většině návštěvníků, včetně nás, „spadne brada“. Navíc Jirka rostliny nejen úspěšně pěstuje, ale ještě úspěšněji množí!

Šílené je, že jsme mohli zahradu, pařeniště a skleníky obcházet několikrát dokola a pořád jsme objevovali něco, čeho jsme si předtím nevšimli. Mě třeba velmi potěšil objev vzrostlé rostliny Senecio haworthioides, o kterou jsem po mnoha a mnoha letech pěstování přišla letošní zimu. Ani jsem nemusela prosit a už jsem v ruce držela zakořenělý řízek. (A mě zase VELMI potěšil desetiletý semenáč Delonix adansonioides! – pozn.J.) A tak by se dalo pokračovat donekonečna, zkrátka vezli jsme si domů jako vždy bedničku zelených dárků.

Pokud někdy pojedete po dálnici Praha – Rozvadov, budete ochotni odbočit na Karlštejn a předem se ohlásíte, nelitujte poněkud krkolomné cesty ke sbírce moc šikovného a na to, co umí, skromného Jirky Merhauta….R. (+J.)

Fotografie:

1.Jirka Merhaut

2.Návštěvníci s Jirkou Merhautem v debatě na zahradě.

Fotografie rostlin na zahradě najdete ve fotogalerii U Jirky Merhauta- červenec 2007.

 

Summary:
Visit in beggining of july 2007 to Jiri Merhaut, grower of cacti and succulents including those winter-hardy.

Photographies:
1.Jiri Merhaut
2.Visitors with Jiri Merhaut talking on garden
Photographies of plants are in photogallery U Jirky Merhauta- červenec 2007

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Náhledy fotografií ze složky U Jirky Merhauta - červenec 2007

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář