Jdi na obsah Jdi na menu
 


Překvapivá návštěva u rodiny Tenčíkových

15. 9. 2008

Překvapivá návštěva u rodiny Tenčíkových

Obrazek


Fotografie 1:

1. Paní Eliška Tenčíková

2. Tomáš Tenčík

3. Eliška a Tomáš Tenčíkovi

...........................................

Občas se stane, že mi zavolá někdo úplně neznámý a chce se podívat k nám do sbírky. Stejně tak tomu bylo v případě paní Elišky Tenčíkové, která u nás byla celkem dvakrát i s jedním ze synů a vždy to byla velice milá návštěva, při které nás paní srdečně zvala na prohlídku své sbírky. Lákala mě na rostliny rodu Conophytum, což dělala moc dobře, protože tyto krásné rostlinky velmi obdivuji, ale neumím je pěstovat a podvědomě k nim mám veliký respekt.

Při červnové výstavě jsem si nezapomněla vzít správný telefonický kontakt a konečně v druhé půlce prázdnin jsme měli cestu kolem končin, kde má paní se svými syny sbírku, takže jsem mohla předem domluvit případnou návštěvu.

Už když jsme parkovali před domem v jedné středočeské (snad se nepletu) obci, bylo vidět, že to asi nebude sbírka začátečnická, protože skleníky (polykarbonátovníky) stály vedle domu i za domem. Byli jsme velmi srdečně uvítáni a paní nás hned nasměrovala do zeleného království v polykarbonátovníku za domem. Přiznám se, že už jsem byla v několika sbírkách, kde se určitě také vyskytovaly rostliny rodu Conophytum, ale nikdy nebyl čas na jejich podrobnou prohlídku a dokonce i na průvodní slovo. U Tenčíků na to čas byl a bylo opravdu na co se koukat a na co se ptát. Detaily jednotlivých druhů konofyt mě natolik zaujaly, že vám je přidám do fotogalerie této návštěvy, ať se můžete pokochat také vy. Pochopitelně, Tenčíkovi nepěstují jen konofyta. Protože Tomáš Tenčík rád vysévá, najdou se zde lokalitní poklady i z dalších rodů a čeledí (Haworthia atd.).

Druhá část skleníku, podobně jako u nás přilepeném na spodní část domu (to jsme si všichni libovali, jak v zimě běháme ke kytkám, aniž bychom vystrčili nos z domu), patřila miláčkům paní Tenčíkové – kaktusům, ale našli byste zde také moc pěkné rostliny rodů Euphorbia, Lithops, Haworthia, stapéliovité apod..

Když už se nám zdálo, že zde otravujeme moc dlouho (bylo tady tuze příjemně, a to jsme ještě dostali báječný pudinkový pohár s ovocem ze zahradoy – takhle záludně mě s několika kily osobní váhy navíc paní Tenčíková sváděla na zcestí), bez možnsti větších protestů jsme doslova vyfasovali na cestu odnože z rostlin, které se nám líbily a k tomu dokonce několik pro mě moc cenných sbírkových rostlin rodu Conophytum a Lithops. Mezitím přispěchal i druhý z bratrů Tenčíkových – Aleš, s kterým jsme si ještě chvilku popovídali o jeho největší zálibě – skalničkách a pochopitelně hlavně těch sukulentních.

Je hrozně fajn, že se Tenčíkovi stali členy plzeňského kaktusářského spolku, protože určitě budou posilou řídké řady klubových sukulentářských nadšenců. Asi správně odhaduji, že o této báječné rodince pěstitelských nadšenců určitě ještě v budoucnu v dobrém uslyšíme. R.

Záběry ze sbírky najdete ve fotogalerii U Elišky, Tomáše a Aleše Tenčíkových - srpen 2008.

Summary:

The visit at succulent and cacts collection of Eliška, Tomáš a Aleš Tenčík.

Fotografie 2:

1.+ 2. Aleš Tenčík

3. Skleník (Greenhouse)

Obrazek
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář