Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pohodová návštěva u Petra Todorova

10. 6. 2012

 

Pohodová návštěva u Petra Todorova

petr-1s.jpg

 

    

Fotografie 1 - Petr Todorov ve skleníku

.................................................................................

To, co se teď odehrává u nás ve skleníku, fóliáku i různě po zahradě, se nechá přibližně vyjádřit  tak, že ty kytky kvetou jako blbé. To by se to psalo, až by se od pera kouřilo, ale co ta další témata a resty? Tak dáme pro změnu jednu návštěvu, ty loňské (a pár předloňských) ještě chvilku počkají a aktuálně zařadíme nejaktuálnější, včerejší. Jak začít – asi tak, že původně to bylo všechno naplánované úplně jinak. Tak se pěkně posaďte, vyprávění o jedné sobotě převrácené úplně naruby právě začíná.

Už delší čas čekám na zásilku cibulových semínek nejvyšší vzácnosti z jedné pěstírny z milované leč daleké Jihoafrické republiky. Některé z nich dokonce mají vynikat jistou mírou mrazuodolnosti, neb jsou to to cibule vysokohorské. Když tedy přišla v pátek zpráva, že dlouho očekávaná semínka právě dorazila do Českých Budějovic, bylo o sobotní rychlocestě s vyzvedávací náplní rozhodnuto. Vše kromě počasí probíhalo podle plánu, až do okamžiku, kdy se stěrače ustálily na frekvenci cca 1x za 2 vteřiny (což už je docela protivný déšť) a kdy mělo proběhnout telefonické doupřesnění návštěvy. „Proboha – dneska né, já jsem v práci – zítra, v neděli máte přijet!!!!!!“ A bylo vymalováno, auto vzalo směr o 180°nazad a teď co s načatou sobotou. Pokus o návštěvu jiné českobudějovické sbírky proběhl opět marně, mobil nikdo nebral. A pak to blesklo (ne venku, ale v autě) – co zavolat Petrovi Todorovovi a zajet na Příbramsko? Taky to nebylo nejjednodušší zorganizovat, umírající baterka Petrova mobilu lehce limitovala a původně jiný program naši návštěvu komplikoval, ale Petr je člověk vstřícný a tak nás nakonec odpoledne ve svém kaktusovo-sukulentním království přijal.

Hlavní dojem, který si z této přepadové návštěvy odnáším, je to, že Petr svůj koníček nejen ovládá, ale hlavně v pohodě zvládá. Někdo (například i my) se ve sbírání a pěstování sukulentů (nebo i kaktusů) v podstatě úplně ztrácí a jeho koníček ho zcela ovládne. Ne tak však Petr Todorov – ne, že by měl málo skleníků, málo kytek, malou zahradu nebo jiný problém tohoto typu. On si ze svého koníčka prostě udělal radost a ze svých kytek se především raduje. Z našeho pohledu má všude spoustu místa, které my bychom okamžitě zaskládali a využili, ale on má všeho jen tak akorát. Například bez problému uhájil v jednom ze skleníků příjemné posezení, uličky má široké, prostor mezi květináči a navíc všude lecjaké drobnosti pro potěchu oka. Různé ozdoby, doplňky, suvenýry a jiné radůstky. Od pohledu je to labužník nejen v kytičkovém světě, ale má smečku ušlechtilých psů (včetně jednoho obřího baskervillského), evidentně poslouchá kvalitní muziku (tričko s Led Zeppelin), urostlá postava svědčí o mlsném jazýčku a hlavně šikovné ruce jsou vidět na každém kroku v jeho zahradě. Snad vás o tomtéž dojmu přesvědčí i fotky v přiložené galerii.

Další pocit z Petra a jeho sbírky je, že sem je dobře se vracet, za pěstitelem i jeho sbírkou. Za atmosférou a zajímavými kytkami, střádanými podle klíče – to se mi líbí. Za zajímavým povídáním, dobrým kafem a výborným nealkoholickým (a pravděpodobně i alkoholickým) pivem. Za pěstitelem, který dobře ví co, proč a jak má pěstovat. Za kamarádem, který táhne káru příbramského kaktusaření jakožto předseda místního klubu (přesvědčte se sami na stránkách KK Příbram - nebo třeba  na příbramské výstavě, která se z části kryje s plzeňskou - probíhá od 14. do 17. června) . Za obětavcem i propagátorem, férovým i citlivým člověkem.

Heršov Petře, to jsem to asi ňák přehnal, to už je skoro jak kdybychom se spolu loučili a to my bychom neradi. Jsme totiž všichni ještě pořád mladí kluci a holky a máme svoje plány a sny. Přesto mám neodbytný pocit, že Ti máme za co poděkovat, ale nebudu to víc rozmazávat. Díky Petře, za tuhle neplánovanou přepadovku. J.

Více fotografií najdete ve fotogalerii Návštěva u Petra Todorova.

Fotografie 2 - Petr Todorov

petr-2s.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Návštěva u Petra Todorova

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář