Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nedělní návštěva u Pavla Duchka

15. 12. 2007

Nedělní návštěva u Pavla Duchka.

 

Začalo to jako vždy zmatečně. U Pavla jsme nikdy nebyli, přesto jsme doufali, že sbírku najdeme, avšak to jsme se krutě přepočítali. Člověk se dnes spoléhá na moc Obrazekmobilního spojení, ale to si také musí aktualizovat telefonní čísla a to já bohužel podcenila. Když jsme přijeli na určené místo, zjistili jsme, že najít bez přesné adresy sbírku bude asi docela problém. Představa, že by to mohlo být někde na dohled od silnice, se ukázala být naprosto naivní a lichá. Silnice přes vesnici (či město, abych neurazila) se táhla jak se říká jako týden před výplatou. Projeli jsme ji takřka celou, což mělo tu výhodu, že jsme si dokonale prohlédli nejen místní kostel, ale i další zástavbu a to hned několikrát. Nezapomněli jsme několikrát položit všetečný dotaz několika lidem, kteří měli smůlu a připletli se do blízkosti hlavní silnice. Kde bydlí Pavel Duchek však nikdo nevěděl. Nakonec nás dva zoufalce někdo moudrý nasměroval k dalšímu slavnému kaktusáři, který ve vesnici bydlí a jeho úžasná manželka nelenila, nasedla do rodinného auta a jednoduše nás na důmyslně ukryté místo nedělní návštěvy doprovodila. Bez ní bychom to určitě nenašli a jeli bychom zklamaně domů, takže dodatečně ještě jednou děkujeme.

U Pavla už byla kolektivní prohlídka v plném proudu. Sešlo se docela dost lidí a všichni si asi přišli na své, protože o Pavlovi je známo, že pěstuje sukulenty vytrněné i beztrnné. Říjnové počasí stoprocentně vyšlo, svítilo sluníčko, takže se i dobře fotilo. Na úzké zahradě za domem stál skleník a hned vedle něho několik zastřešených pařenišť s kaktusy a dalšími sukulenty především čeledi Aizoaceae (Lithops, atd) a rodů Agave a Yucca. Pro nás nejzajímavější část sbírky byla pod střechou v patře domu. Tady už se ukrývaly skutečné poklady: rostliny čeledi Cactaceae a rodů Haworthia, Gasteria, Avonia, Crassula, Lithops, Euphorbia, Bursera, Adenium, Pachypodium atd. (na spoustu dalších jsem určitě zapomněla). Vše pečlivě „vyštafírované“, uklizené, prostě radost pohledět. Muselo to dát nekonečnou práci. Přiznám se, že nejvíc mě zaujal Obrazekzvláštní tloustnoucí stromek, tvarovaný drátky na bonsaj. K mému velkému překvapení se z něho vyklubala Adansonia digitata, která pochází shodou náhod z mého vlastního výsevu. To by ještě tak překvapivé nebylo, nakonec je skvělé, že přišla do tak šikovných rukou, jaké má Pavel. Bomba však bylo to, že rostlina byla dvakrát větší, než ta v mé sbírce a to jsem v té chvíli ještě nezahlídla tu, která stála na stole za mými zády. Ta měřila dokonce skoro třičtvrtě metru! Tak tohle už se za název baobab vůbec nemuselo stydět. Jak to ten Pavel dělá? Ve skvělé kondici byly i další rostliny, zkrátka jsme navštívili dalšího šťastného majitele páru zel(e)ných rukou J.

Nastal čas návštěvu ukončit, což se nám vůbec nechtělo, protože bylo pořád na co koukat. Majitele pestré a hlavně vzorné sbírky jsem ještě „přinutila“ zapózovat na lavičce v nádherném zátiší sezení pod skalou před domem a museli jsme se všichni rozloučit se slovy, že se nás Pavel na dlouho nezbaví a že se určitě znovu zastavíme, jen co to trochu půjde. R.

Fotografie:

1.Pavel Duchek vlevo v debatě

2.Zátiší s Operculicaryemi a Pavlem Duchkem

Více fotografií ze sbírky najdete ve fotogalerii U Pavla Duchka - říjen 2007.



 

Summary:

Sunday visit to collection of cacti nad succulent grower Pavel Duchek.

Photographies:

1.Pavel Duchek on the left side discussing

2.Pavel Duchek - owner of the collection

More phitigraphies are in photogallery U Pavla Duchka - říjen 2007.


 

Náhledy fotografií ze složky U Pavla Duchka - říjen 2007

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář