Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěva u alpinkáře

21. 5. 2007

Návštěva u alpinkáře.

 

Na jméno RNDr. Pavla Slabého jsme s Jirkou narazili při prohlížení obrázků méně obvyklých sukulentních rostlin ve Obrazekvyhledávači internetu. Přes fotografie zástupců rodů Talinum, Lewisia, Phemeranthus jsme se dostali k odborně zpracované databázi skalniček a podobných rostlin. Náhoda tomu chtěla a my zjistili, že k autorovi nemáme příliš daleko, takže po počáteční písemné domluvě došlo loni k první návštěvě jeho alpinkové zahrady. Letos jsme návštěvu absolvovali podruhé, měli jsme štěstí, že si na nás pan Slabý při svém nabitém programu našel trochu času.

Na členité zahradě Slabých pěstované rostliny zprvu dostaly místo zakomponováním do rozsáhlé skalky těsně za domem, později však i kvůli menší pracnosti a určitě lepší manipulovatelnosti došlo na pěstování v kontejnerech. Každý z druhů, které si povětšinou pan Slabý vysévá sám, je pěstovaný tvrdě jen ve štěrku a zimu přečkává buď volně, nebo v alpinkovém studeném skleníku. Díky užasné přizpůsobivosti a odolnosti rostlinky působí neobyčejně kompaktně a některé matou až téměř sukulentním dojmem, přestože mezi sukulenty nepatří.

ObrazekMy dva s Jirkou jsme pochopitelně při první návštěvě pošilhávali hlavně po „pravých“ sukulentech a skutečně jsme je našli: některé zástupce rodů Talinum a Phemeranthus, Jovibarba, Crassula, Lewisia, Sedum a Rhodiola. Hlavně ty poslední nám dokonale učarovaly, byly to nádherné kompaktní rostliny s velikým kaudexem a zakrslými větvemi s více či méně sukulentními listy. Pokud byly zrovna v květu, naprosto neměly chybu. Dostali jsme nějaké řízky, ale díky naší chybě jsme jich mnoho neudrželi. Nevadí, už jen možnost takovéhle nádherné kytky vidět stála za to.

Rok se s rokem sešel a my si domluviliObrazek návštěvu č.2. Tentokrát jsme si všímali víc i ostatních skalniček, mezi kterými se také našly nádherné kousky. S Jirkou jsme se plazili po kolenou kolem kontejnerů s rostlinami a nadšeně vykřikovali při dalším a dalším objevu nějaké zajímavosti. Pan Slabý k nám byl naštěstí dostatečně shovívavý a trpělivě nám říkal názvy objevených rostlin. Na závěr jsme si vybrali několik kousků zajímavých skalniček na doplnění našich nově budovaných „mobilních skalek“, tedy keramických misek pro některé xerofytní mrazuvzdorné rostliny rodů Delosperma, Sedum, Orostachys, Sempervivum, Talinum, Lewisia, Rosularia. Těmi plánujeme nenásilně ozdobit naší dosud opomíjenou malou zahrádku a myslím si, že některým „tvrdým“ rostlinám v nich bude určitě líp, než mezi teplomilnými sukulenty ve skleníku. Děkujeme panu Slabému za možnost návštěvy a poskytnutí cenných poznatků o správném Obrazekpěstování pro nás nových zajímavých rostlin. Zkuste se i vy dívat na skalničky sukulentářským okem a oceňte jejich výdrž, skromnost a snahu přizpůsobit se drsným, často i vysokohorským podmínkám.    R.

Fotografie:

1.Skalničky v pěstebních kontejnerech

2.Další sbírkové skalničky

3.Phemeranthus thompsoni

4.Lewisie (L.congdonii a L.cotyledon)

Další skalničky(i sukulentní) určené i pro mě neznámé najdete ve fotogalerii :U RNDr.Pavla Slabého - jaro 2006 a 2007.

Summary:

Visit to grower of rockery plants Pavel Slabý and his winter hardy plants not only succulental.

Photographies:

1.Rockery plants in grow containers.

2.Another collection rockery plants.

3.Phemeranthus thompsoni

4.4.Lewisias (L.congdonii a L.cotyledon)

More rockery plants identified and (for me) unknown can be found in photogallery: U RNDr.Pavla Slabého - jaro 2006 a 2007.

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Náhledy fotografií ze složky U RNDr.Pavla Slabého - jaro 2006 a 2007

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář