Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěva kouzelná - u Bohumila Vondruše

5. 11. 2011

 

Návštěva kouzelná – u Bohumila Vondruše

vondrus-1s.jpg

    

Fotografie 1 - Bohumil Vondruš

...............................................................

Plníme svůj slib a postupně doháníme zápisky z návštěv ve sbírkách, které jsme navštívili, avšak na jejichž zveřejnění nebyl okamžitě ten pravý čas. K téhle návštěvě se už od loňska nějaký čas schylovalo, aby se o letošních prázdninách sešly možnosti na obou stranách a došlo k onomu nezapomenutelnému odpoledni ve sbírce pana Vondruše.

Ten, kdo jezdívá pravidelně na největší zemědělskou výstavu v Českých Budějovicích (Země živitelka) a zajímá se obecně o pěstování pokojových rostlin, musí Bohumila Vondruše znát. Tím, že jedna z jeho aktivit je podnikání v oblasti hnojiv a stimulátorů, mívá p. Vondruš pravidelně stánek se svými produkty na této i jiných jihočeských výstavách a akcích. Vždy však k těmto „chemodrógám“ ukazuje či dokonce i prodává krásné rostliny, na nichž demonstruje blahodárné účinky vlastních preparátů. Proto jsem předem dobře věděl, že velmi pravděpodobně můžeme narazit v jeho sbírce na krásné orchideje, tilandsie, další broméliovité a exotické rostliny a možná i na pár sukulentů a kaktusů. I s těmi se totiž čas od času na zmíněných akcích pochlubil.

To, co jsme však onoho červencového odpoledne viděli a zažili, překonalo všechny naše odhady. Nebyl to postarší skleněný skleník s běžnou kolekcí, ale divukrásná krajina plná neuvěřitelných kytek stvořená a udržovaná šikovným kouzelníkem. Přesně tak mi totiž pan Vondruš připadal. Ne jako kýčovitý kouzelný dědeček z televizní pohádky nebo Bakalářů, ale opravdový kouzelník, ovládající několik světů pokojových rostlin. Nemá smysl vyjmenovávat špeky a vzácnosti v jeho sbírce, tím by se pokazil dojem z onoho idylického celku. Z kytek, které jsme znali, jsme byli uchváceni jejich velikostí a vitálností, z kytek které jsme obdivovali jen jako laici, jsme byli totálně na větvi. Nad tím vším zeleným rájem se vznášely zasvěcené informace od majitele sbírky, doplňované laskavostí, humorem a drobnými kouzelnickými kousky, kdy tu ukázal malý drobný kvítek, tu vylovil z té džungle nějakou nevídanou vzácnost, tu podaroval převzácnou orchidejí naší Růženku nebo jinou kytkou nás dva.

Máme rádi tyhle sbírky, kdy lze chodit pořád dokola a stále je co objevovat. Tady by to vydalo nejmíň na týden podrobného průzkumu, ale byla v plánu ještě jedna jihočeská sbírka, tak jsme museli zase dál. Chceme tedy ještě jednou moc poděkovat panu Vondrušovi aspoň takhle nazpátek za úžasný zážitek a snad se nám ještě někdy poštěstí se znovu zastavit. Vůbec jsme totiž nestihli aspoň nakouknout do laboratoře s tkáňovými kulturami, jejichž techniku má Bohumil Vondruš jako správný kouzelník dávno v malíčku. Na úplný konec – přejeme panu Vondrušovi za Zelné listy vše nejlepší k jeho letošním neuvěřitelným kulatinám, i když i to jsme asi také nestihli včas. J.

Fotografie 2 - Bohumil Vondruš ve skleníku

vondrus-2s.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Návštěva u Bohumila Vondruše

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pochvala

(tomas, 24. 11. 2011 23:24)

Tak vám celkem tuto návštěvu závidím. Mně se to bohužel nepodařilo, protože člověk s kterým jsem na tuto návštěvu mněl o své dovolené jet, již není mezi námi. A proto došlo ke zmněně dovolenkové destinace. No a taky od nás z Českého ráje je to na druhém konci světa. Ty hydnophyta, myrmecodie dyschidie a ostatní rostliny na fotkách jsou prostě nádherné. No a co teprv ty, co na fotkách nejsou. No prostě paráda