Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěva inspirativní - Josef Soukup

2. 1. 2011

Návštěva inspirativní – Josef Soukup

pepa-1s.jpg

 

  

Fotografie 1 - Josef Soukup

.....................................................

Tak, jak jsou pěstitelé sukulentů (kaktusy nevyjímaje) veskrze zajímaví lidé, jsou i jejich sbírky také většinou velice promyšleně sestavené kolekce rostlin včetně spousty stavebně-technických i estetických celků i detailů. Ale stejně nakonec je ten náš koníček hlavně o lidech a proto si z každé návštěvy  nejvíc odnášíme pocit (někdy tedy i nějaké odkupy či dárečky) z dotyčného navštíveného pěstitele. A z téhle už loňské prázdninové návštěvy v jihočeské sbírce Pepíka Soukupa jsem si aspoň já odnesl hlavní dojem, který bych pojmenoval podle mnoha anglických písní – Forever young.  Ano, stále mlád – každý kluk (a asi i holka), který  si splní svůj klukovský (holčičí) sen, udělá si z něj koníček a ten si pak dělá dlouhá léta s chutí a po svém, – zůstává opravdu skrze ten dotažený koníček stále mladý, stále otevřený všemu novému a zajímavému. A hlavně umí se pořád radovat.

Ale nechám toho sukulentního filosofování a vrátím se do onoho červencového dopoledne, kdy jsme trochu přepadli tehdy ještě pana Soukupa – předsedu táborských kaktusářů, z kterého se ke konci návštěvy stal Pepík a skv.ělý kamarád. Vesnický domek se dvorkem i zahradou byl naplněn až po okraj rostlinami nejen xerofytními ale i dalšími. Klasický skleněný skleníček na střeše pravděpodobně garáže či kůlny plný nádherných a někdy i letitých kaktusů. Všude kolem květináče a v nich adénia, noliny, ipomeje, za domkem zahradní pergola s révou vinou, a na konci zahrady jezírko s perfektní skalkou. Pro nás zel(e)náče přišel vrchol v půdní zimní zahradě, obsahující nádherně propletenou  džungli plnou pro nás báječných rostlin. Skvělé na této v podstatě zmenšené botanické zahradě byla její bohatost – kaktusy, sukulenty, bromélie, tilandsie, cibuloviny, orchideje, a pravděpodobně další skupiny suchomilných rostlin.

S vědomím další dlouhé cesty, která byla ten den před námi, jsme návštěvu u Josefa krátili, jak jen to šlo, ale upřímně – nechtělo se nám od něj. Hromada zajímavých pěstitelských zkušeností a veselých historek z pěstování, nádherné kytky a usměvavý průvodce k tomu, no prostě návštěva radost pobýt. Ale nakonec nezbylo než se rozloučit, poděkovat za dárky i věnovaný čas, a pak už jen s úžasem vzpomínat  na „věčně mladého“ Pepíka.  J.

 

Fotografie sbírky najdete ve fotorubrice Návštěva u Josefa Soukupa.

 

Summary:

The visit to cacti and succulent collection of Josef  Soukup.

Fotografie 2 - Josef Soukup ve skleníku

pepa-2s.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Návštěva u Josefa Soukupa

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář