Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na závěr - Cok a Ine Grootscholten - Succulenten Kwekerij

31. 12. 2008

Na závěr - Cok and Ine Grootscholten - Succulenten Kwekerij

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Cok Grootscholten vlevo (left), Jakub Jilemický vpravo (right)

.................................................................................................

Mohlo by se říct (a zaslouženě): to nejlepší nakonec, ale tím bych ukřivdila všem čtyřem předchozím sbírkám. Řeknu to tedy jinak. Když opomenu čistě prodejní kolekci rostlin u Ernsta Speckse, sbírka Holanďana Coka Grootscholtena byla asi nejpestřejší a díky své obsáhlosti asi nejobtížněji obhlédnutelná. Přijeli jsme sem v sobotní podvečer a do setmění bohužel zbývalo v našich očích příliš málo času. Z počátku nás Cok G.trpělivě doprovázel po sbírkové části, shovívavě sledoval naše výkřiky nadšení nad každou další objevenou zajímavostí a ochotně vysvětloval, vyprávěl a ukazoval. Nestačili jsme se otáčet na obě strany v obavách, aby nám něco neuniklo. Cibuloviny, ceropegie, sansevierie, krasulky, tylekodony (alespoň to, na co jsem si teď rychle vzpomněla). K dalším sbírkovkám na druhé straně skleníku jsme se ani nedostali. Začali jsme zběsile pobíhat kolem nekonečných parapetů s prodejními kytkami, abychom si stihli do tmy něco vybrat. Jirka se totálně zasekl u parapetu s prodejními cibulovinami a já vybírala ostatní. Když už nebylo na kytky vidět, mohli jsme vydechnout, i když s pocitem, že spousta kytek určitě unikla naší pozornosti.

Naplánovali jsme si, že druhý den vstaneme ještě před východem slunce, abychom před odjezdem stihli ještě něco obhlédnout. Při noční debatě nám to však nedalo, vzali jsme baterku a dali jsme další kolečko mezi sbírkovými rostlinami. Asi v 11 hodin v noci přišel Cok G. v obavách, co se mu to ve skleníku děje a když nás viděl, něco ve své mateřštině zabručel (pravděpodobně holandský termín pro jistý druh duševní poruchy) a vzápětí otočil námi netušeným vypínačem. Rázem bylo všude světla dost a my mohli ještě chvíli společně "šmejdit" po skleníku. Myslím, že tehdy se v Cokovi něco zlomilo a definitivně pochopil s jakými blázny se v tu sobotní noc zapletl. Zjistili jsme, že na druhé polovině skleníku je spousta dalších sukulentních lahůdek, které musíme stihnout ráno projít. Blížící půlnoc nám toto druhé kolo ukončila a my mohli upadnout do svých neklidných snů, kde jsme mezi nekonečnými pulty sukulentů bloudili až do holandského kuropění.

Z prvního dne mnoho fotografií nemáme a snad asi chápete proč. Druhý den jsme to chtěli trochu napravit. Skutečně jsme si přivstali (spalo se v přívěsu přímo ve skleníku) a přestože slunce ještě ani nevyšlo, my už zase okukovali Grootscholtenovy sbírkovky i prodejovky. Vybrali jsme si několik dalších rostlinek, bez kterých by byl skoro hřích odjet. Chvíli po nás vstával i Cok G. a když přišel, říkal s úsměvem na rtech, že větší šílence tu snad ještě neměl. Snažili jsme se nemyslet na to, jak dostaneme do naplněného auta kytky, které jsme si vybrali. Upřímně bych vám přála vidět všechnu tu sukulentní krásu, rozmanitou, pestrou, vzácnou i obyčejnou. Neskutečné rostliny rodu Adromischus, Crassula, Sedum, Kalanchoe, mesemby, stapelky, aloe, havorcie, peperomie, oxalisy, cibuloviny, kaktusy atd. a to vše na úctyhodných stovkách metrů čtverečních.

Nebudeme tajit, že se ono kouzelné nedělní ráno proměnil Cok na okamžik v kouzelného strýčka, který nám nadělil pár skutečných pokladů ve formě odnoží ze své sbírky a myslím, že se upřímně bavil naší pantomimicky gradovanou radostí, která stoupala a stoupala s každým dalším řízkem, či odnoží...Když nastal nutný čas odjezdu a rozloučení, tušili jsme, že tohle byl asi zaslouženě vrchol naší šílené cesty na západ. Na skutečně podrobnou prohlídku takové sbírky bychom potřebovali víkend a ne několik hodin, které jsme měli nakonec k dispozici. I když Jirka zůstává skeptikem (má to už od přírody), já cítím v kostech, že se sem asi ještě někdy podíváme, abychom si prohlédli to co jsme při této náštěvě Cokovy supersbírky nestihli. R.+ J.

Pokud si chcete prohlédnout velkou část nádherných sbírkových rostlin Coka Grootscholtena, otevřete si jeho fotogalerii na stránkách www.succulenta-kwekerij.nl .

Více fotografií ze sbírky najdete ve fotogalerii U Coka Grootscholtena - říjen 2008.

Summary:
The visit to succulent collection of Cok Grootscholten from Holland.

Fotografie 2:

1. Cok Grootscholten vlevo (left), Jakub Jilemický vpravo (right)
2. Jakub J. vlevo (left), Cok Grootscholten vpravo (right)
Obrazek

Fotografie 3:

1. Cok G. vlevo (left), Jirka vpravo (right)
2. Cok G. vlevo (left), Jakub J. vpravo (right)
Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky U Coka Grootscholtena - říjen 2008

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

cokgroot@gmail.con

(Cok, 4. 11. 2017 22:39)

close to 10 years
back

cicmanec cz 151

(jitka, 17. 7. 2013 19:54)

nemate tam obrazek succulenten a ja chtěla vedet jak vipada asi navštivim jine

Re: cicmanec cz 151

(elllllll čupa kabra, 17. 7. 2013 19:57)

blbe koukla ses

cicmanec cz 151

(jitka, 17. 7. 2013 19:58)

ne nekoukla oooooooooouuuuuuuuuuuuuuuu