Jdi na obsah Jdi na menu
 


Loňská podvečerní návštěva u Petra Hoffmanna

9. 10. 2011

 

Loňská podvečerní návštěva u Petra Hoffmanna

petr-1s.jpg

    

Fotografie 1 - Petr Hoffmann

.............................................................

To, že se v Rakovníku vyklubala zajímavá a sympatická parta sukulentářů, možná už víte a pokud ne, o jedné z jejich aktivit se můžete aktuálně dočíst na stránkách SPS. Jedním z členů této skupiny je i Petr Hoffmann a protože jsme dosud nepředstavili jeho sbírku, ve které jsme byli po loňské rakovnické výstavě, tímto to napravujeme.

Do obce kousek od Rakovníka jsme přijeli v pozdní podvečer, takže jsme ani nedoufali, že se podaří nafotit nějaké kloudné záběry ze sbírky. Naštěstí se alespoň pár fotografií podařilo doostřit, a tak si je můžete prohlédnout spolu s námi.

Už na zahradě u zajímavého domu z opuky má Petr v sezóně vyletněné některé sukulenty, nechybí také pařeniště s kaktusy, koryta, osázená sukulenty a opunciovo netřesková skalka. Vše vzorně vyskládané kolem vydlážděné terasy vzadu za domem. Bohužel pro blížící se soumrak jsme neměli moc času na nějakou extra podrobnou prohlídku rostlin a brzy jsme pokračovali do hlavní části sbírky – do skleníku na střeše domu. Zde se jasně ukázalo, že Petr má rád obecně všechny sukulenty, jak kaktusové, tak i ty nekaktusové. Vše se ve skleníku vzájemně prolínalo, přesně tak, jak to mám ráda. V takové sbírce obcházíte dokola a pořád něco nového objevujete. I přes hustotu rostlin zde pořád panoval určitý řád a tak si myslím, že to má být. Tak jako asi ve všech rakovnických sbírkách byl znát vliv rakovnické sukulentní legendy Dr. Svatopluka Ryby, poznávala jsem rostliny, které určitě prošly jeho rukama. Je moc a moc dobře, že se Sváťovi podařilo vychovat si šikovné mladé pěstitele, kteří budou v budoucnu pokračovat v jeho stopách a třeba i ti vychovají své další nástupce. Nakonec je to vidět i na příkladu Petrova syna, který se po většinu času pohyboval kolem nás i kolem Petrovo rostlin a často ho potkávám s tatínkem na různých sukulentářských akcích. Všichni, co sukulenty pěstujeme dobře víme, že těch mladých pěstitelů nijak houfně nepřibývá, dnešní doba nabízí až příliš mnoho lákadel, pro většinu asi atraktivnějších, než jsou živé rostliny, vyžadující péči.

Letos nám to časově nevyšlo, ale příští rok se já osobně s chutí k Petrovi znovu podívám, myslím si, že bude na co koukat, obzvláště, když přijedeme v příhodnější době, než v onen loňský zářijový podvečer. R.

PS: Pro mne byla tato podvečerní návštěva spíše hodně pichlavá. Po prohlídce venkovní skalky osazené dlouhoostnými opunciemi jsem si odnesl asi dvouměsíční památku v podobě většího než malého množství zabodaných ostnů do mé pravé končetiny v oblasti kotníku. Dlouho jsem na tuto skalkovou kolekci se zatnutými zuby a pinzetou v ruce vzpomínal :-). J.

Fotografie ze sbírky najdete ve fotogalerii Návštěva u Petra Hoffmanna.

Fotografie 2:

1. Petr Hoffmann

2. Skleník na střeše domu

petr-2s.jpg

 

 

Náhledy fotografií ze složky Návštěva u Petra Hoffmanna

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář