Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaktusová návštěva u Míry Naxery

9. 12. 2009

Kaktusová návštěva u Míry Naxery

 

Obrazek


Máme tu zase prosinec, je tomu tedy už půl roku, kdy jsme naposledy byli na návštěvě u Míry Naxery. Pokud Míru blíže neznáte, dalo by se o něm říct, že je to takový enfant terrible plzeňského kaktusaření, člověk svérázný, svéhlavý a svým způsobem jedinečný, dalo by se říct také moc šikovný pěstitel, zanícený cyklista (neváhá si zajet na kole do sbírek třeba až na Slovensko), zarputilý antiautomobilista, nadějný spisovatel. Doporučuji (kromě jiného) rubriku Čtení na jeho stránkách www.horizonthalonius.eu, já osobně se k ní ráda vracím a žasnu, kam na to vše Míra chodí (nikam, vše je určitě z jeho vlastní hlavy). Beletrii umí psát tak, jak bych to já sama nikdy neuměla, příběhy okolo kaktusů jsou zvláštní, napínavé, úsměvné a hlavně čtivé. Jeho stránky jsou osobitým pohledem na pěstování kaktusů, boří spoustu mýtů okolo rostlin a vše vychází z dlouholetých zkušeností autora.

Dobře jsme věděli, že pravověrný sukulentář si u Míry příliš nepošmákne, sukulenty, které Míra má, jsou sice krásné, ale daly by se spočítat na prstech dvou končetin. Nakonec si asi všechny prohlédnete na fotografiích. Mírova parádní sbírka je totiž kaktusová. Kaktusy nádherné, vytrněné, bez poskvrnky, pěstované sice tvrdě, ale s láskou a rozvahou. Míra se svým miláčkům snaží dopřát vše, co jim jde k duhu a na rostlinách je to vidět. Však je také jeho sbírka vyhlášená nejen v širokém regionu, ale dnes už i daleko za hranicemi. Vzorně vyšperkované nemá jen skleníky (je jich několik), ale i celou zahradu se zakrslými dřevinkami.

Pokud se v rozhovoru s Mírou zmíníte o sukulentech, lehce narazíte. Míra neskrývá, že uznává hlavně kaktusy, což je v pořádku, protože se jim může věnovat naplno, bez rozptylování. Míra je natolik svůj, že i ten jeho sukulentní despekt berete s rezervou a nijak vás neurazí. Každému, co jeho jest, Mírovi už nikdo neodpáře pověst jedinečného znalce kaktusů, zvláště těch rodů, které patří mezi jeho oblíbené. R.


Více fotografií ze sbírky najdete ve fotogalerii U Míry Naxery - červenec 2009.


Summary:

The visit to the cacti collection of Miroslav Naxera.


Fotografie 2:

Míra Naxera (v oranžovém) s dalšími pěstiteli z Plzeňska.

Obrazek



 

Náhledy fotografií ze složky U Míry Naxery - červenec 2009

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář