Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euforbiová návštěva u Pavla France

28. 10. 2008

Euforbiová návštěva u Pavla France

 Obrazek



  

Fotografie 1:

1. Pavel Franc

2. Nad výsevem Stephania pierrei

.....................................................

A jsme zase se ZL na severu Čech. Sice stále ještě v srpnu tohoto roku, ale zase je fajn, nakouknout zpátky do pěkných letních sukulentních sbírek v době, kdy už má většina pěstitelů zazimováno, skleníky zaskládané rostlinami až po střechu a dveře a větrací okna nadobro na zimu utěsněné. V současné době nejsou návštěvy v naprosté většině případů ve sbírkách příliš vítané, hodí se tedy mít nějaké ty zajímavé kolekce tak trochu v zásobě. A sbírka Pavla France opravdu stojí za zel(e)nou návštěvu i za sukulentní hřích…

Pavel Franc je v sukulentářských kruzích známý svým velmi kladným vztahem k rodu Euphorbia a v poslední době i celkově k rostlinám z ostrova Madagaskar. Ihned po vstupu do rozměrnějšího skleníku najdete hned několik důkazů. Úzkou vstupní uličku lemují excelentní exempláře rodů Operculicarya, Euphorbia, Uncarina, Ficus, Pachypodium, Adenium atd.. Po zpočátku letmém nakouknutí do hlavního skleníkového prostoru nás ohromily zástupy euforbií, které jsme do této doby znali jen z obrázků například v katalogu německé firmy Exotica. Tady rostly v celé své kráse a očividně byly velice spokojené. Po několika čtverečních metrech pryšců následovaly další kaudexy nejrůznějších sukulentně zajímavých čeledí.

Druhá polovina skleníku a celý středový parapet patřil dalším miláčkům pěstitele – kaktusům. Zde přikládám ilustrační fotografie, takže si při přehlídce výstavních exponátů udělejte obrázek sami. Jako by to nestačilo, rostliny pokračovaly i venku. Vedle dalšího čistě kaktusového skleníčku stálo venkovní pařeniště, opět zhusta zaplněné nejrůznějšími pichláky.

V této s pečlivostí vedené sbírce jsem nebyla poprvé, před lety jsem ji navštívila s plzeňským kaktusářským klubem. Je zajímavé, že se mi tehdy zdál skleník tak nějak menší, takže mě při současné návštěvě jeho rozměr i rozsah sbírky docela překvapil. Myslím si, že dnes není zas až takovým problémem vzácné kytky nakoupit, ale je velkým uměním je později přivyknout na nové podmínky a pak je udržet v dobré kondici (my s Jirkou bychom mohli vyprávět). U Pavla France všechny ty sukulentní skvosty kvetly ostošest a viditelně nijak nestrádaly. Svědčí to o citu a umění Pana pěstitele a na tyhle své správně vyvážené schopnosti může být jinak skromný Pavel Franc opravdu hrdý.

Poznámka na závěr: není důležité a nutné si z každé navštívené sbírky odnášet zakoupené či darované rostliny. Nejhezčím zážitkem je vždy to společné zelené popovídání o nám blízkých rostlinkách. Ale uznejte, když někde bují semenáčky Stephania pierrei jako ředkvičky v pařeništi, vytušíte asi, jak to nakonec dopadlo… R.+J.

Fotografie rostlin najdete ve fotogalerii U Pavla France - srpen 2008.

Summary:

The visit at collection of cacti and succulents by Pavel Franc.

Fotografie 2:

1. Skleník (Greenhouse)

2.+ 3. Pavel Franc

Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky U Pavla France - srpen 2008

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář