Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výsevy takřka v přímém přenosu 9

7. 2. 2010

Výsevy takřka v přímém přenosu – neděle 7. února 2010

 

Obrazek


 

  

Výsevům je dnes akorát 14 dní. Za poslední týden se událo opět několik změn, z kraje týdne se objevily 2 semenáčky Bulbine a houfně klíčenců Sinningia (jak vidíte, daly si na čas, vyklíčily zhruba za 10 dní). V pondělí jsem z krabiček vyndala i zdánlivě beznadějný a mírně zaplesnivělý výsev množství semen Ficus arnottiana a dnes jsem v něm našla první 2 vyklíčená semena. Je to asi normální, při předloňských výsevech afrických fíkusů semena klíčila hodně na etapy. Napovídá to neházet předčasně flintu do žita. Mezitím jsme za každý květináček s vyklíčenými semeny přidali nějaký další s jinými semeny, v průměru každý den přidáváme 3 – 4 druhy (za ty již vyklíčené).

Stolek u okna se nám povážlivě plní, snad se v dohledné době trochu umoudří počasí a ustoupí silné mrazy, aby šlo některé výsevy odstěhovat tam, kam patří – do skleníku na police pro výsevy. Chtělo by to však, aby nehrozily nějaké zdlouhavé inverze, kdy jsou pak teploty ve skleníku jen kolem 8 – 10°C a to je na mláďata choulostivějších druhů málo. Do skleníku by asi šly více odrostlé semenáčky, na kterých se již objeví pravý pár listů (nejdříve narostou listy děložní, později pravé) u dvouděložných (Pelargonium, Portulaca, Avonia, Jatropha, Mirabilis, zakrnělé u Rhytidocaulon atd.) či pravý list u jednoděložných (Pseudogaltonia, Ledebouria, Gasteria, Haworthia, Albuca atd.).

Semenáčky se zatím skvěle drží, ke ztrátám dochází jen u sarkokaulonu, kde pomalu odchází jeden semenáč za druhým (z mně neznámých důvodů). Příště zrekapituluji ty druhy, které už pravděpodobně nedoklíčí a podíváme se, jaký udělaly semenáčky pokrok.


Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář