Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výsevy takřka v přímém přenosu 10

14. 2. 2010

Výsevy takřka v přímém přenosu – tři týdny od startu

 

Obrazek


 

  

Většině semenáčků z první vlny je již kolem dvou týdnů, přesto se ještě objevují poslední opozdilci. Doklíčila Yucca glauca, což mi udělalo hodně radost, protože jsem vloni semínka nestihla vysít. Není nutné, aby mi vyklíčila všechna semena, chtěla jsem jen 1 – 2 vlastní rostliny, což se mi může splnit, pokud vyklíčené rostlinky udržím. Stále dál a dál dokličují semena F.arnottiana, což jsem dopředu očekávala, protože fíkusy už to tak prostě dělají. Všechny vyklíčené druhy zatím drží a zdárně se vyvíjejí, padly jen další S.vanderietiae (zůstal poslední semenáček, už vytvořil první pravé listy). Přemýšlíme, že už některé otužilejší druhy odstěhujeme do stojanu ve skleníku, budou tam mít víc světla (a nižší teploty) a sami později uvidíte, jaká změna u nich nastane oproti životu v bytě za záclonou.

Protože odkryté výsevy rychleji vysychají, střídám u květináčků čas od času podlití a zálivku horem (při té používám vždy slabý roztok insekticidu Actara). Z původně vysetých rostlin jsem již ztratila naději na vyklíčení u prázdných květináčků Adromischus, Allium, Aloe, Cyphostemma, Fouquieria, Monadenium (semena zaplesnivěla), Prometheum, Talinum, doufám ještě u rodů Ipomoea a Peperomia, které si mohou dát na čas. Znamená to, že nevyklíčila zhruba čtvrtina druhů, což je slušný výsledek.

Pochopitelně vyséváme další a další druhy (sběry z našich rostlin i objednaná semena z různých pěstíren), takže místo pod zářivkami je stále zaplněné. Pro tento týden je to asi z novinek vše, hlavně aby smutnice jako do teď daly pokoj, pak je naděje, že se většina vyklíčených rostlin dožije bezpečné velikosti, kdy už jim žravé larvy nemohou vážněji ublížit. R.


Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Voda

(Radka, 15. 2. 2010 21:58)

Máme s Jirkou jednu dospělou kytku (a další mít nemusíme), vysela jsem jen semena, která zbyla z loňského seznámku, abych vyzkoušela klíčení, takže jejich ztráta mě naštěstí moc nemrzí:-). Přesto díky za tip, určitě radu využiju, až budu někdy v budoucnu sít další sarkokaulony.

Sarcocaulon

(Michal Rejzek, 15. 2. 2010 21:53)

Ahojky, Sarcocaulon vanderietiae vysévám již čtvrtou sezónu, mám tyhle kytky docela rád. Ze začátku mi také hodně padaly, pak jsem je přestal trápit s vodou a hned to bylo mnohem lepší. Chce to hned od začátku tvrdou výchovu :-)