Jdi na obsah Jdi na menu
 


Probouzení chcíplotin aneb kouzlo se spodním teplem

10. 10. 2010

Probouzení chcíplotin aneb kouzlo se spodním teplem

 Obrazek

  

Chvíli jsem váhal, jestli tento příspěvek dám do rubriky „Jak nepostavit skleník“ nebo „Jak na to“. Nakonec to udělám jako dvoudílný článek, první díl bude o principu a odzkoušení nápadu a druhý, který dám do „skleníku“, bude o konkrétním konstrukčním řešení, které plánuji zrealizovat.

Neustále opakuji, že jsem botanický amatér a nedouk, ale číst o kytkách mě vždycky bavilo. Je trochu problém ve staré i novější literatuře takzvaně oddělit zrno od plev, čili oddělit pěstební rady horší od těch chytřejších. Některé knihy s tím problém nemají (obsahují pouze rady z jedné nebo druhé skupiny), většinou to ale bývá dobře namícháno. Ne každý autor totiž poctivě píše jen o tom, co má vlastnoručně ověřeno a vyzkoušeno a tak se hodně opisuje, což právě bývají různé omyly, polopravdy až rady zhola nepoužitelné. Hlavně ale v začátcích našeho koníčku, kdy člověk čte a nasává do sebe kdeco, může být špatná rada i nebezpečná. Nikdy nezapomenu na své období, kdy ovlivněn článkem, kde se psalo o nebezpečnosti zalévání rostlin tvrdou vodou, jsem pak pár měsíců zaléval vodou zcela odmineralizovanou.

Jedna z těch starých dobrých zahradnických rad hovoří o zakořeňování řízků, případně i klíčení semen na tzv. spodním teple. Jde to napodobit na parapetu okna, pod kterým topí radiátor, ale není to ono. V některých zahradnických množárnách mají přímo vytápěné stoly, pod kterými je rozvod teplé vody nebo elektrické plošné topení. Jak to ale zrealizovat v bytových podmínkách? Se slzou v oku vzpomínám na svůj první pokus, který spočíval ve slabounké (asi 15W) žárovce instalované bezpečně v krabici od bot, kde místo víka byla hliníková (duralová) destička, která byla onou žárovkou krásně vyhřívána na příjemnou teplotu. Na plechu pak stály květináčky, tehdy s mými prvními výsevy. Vzpomínám si, že mi tenkrát klíčilo snad všechno, co jsem si z Chrudimi objednal.

Několikrát se mi tato stará zkušenost mihla v paměti, když jsem se snažil zakořenit obtížně kořenící řízky nebo některé tvrdohlavé cibule bez kořenů, že by se mi něco podobného hodilo. Nechtělo se mi nic vyrábět a tak jsem uvítal náhodu, kdy jsem v jednom obchodě s pomůckami pro pěstování objevil ve slevě plastový box pro zakořeňování řízků, který měl ve dvojitém dně zabudováno slabé elektrické vytápění. Vše hotové, bezpečné a navíc ve slevě, no nekupte to za tu cenu. A s tímto zařízeníčkem teď velmi experimentuji.

Letos na konci prázdnin jsem dostal z Jihoafrické republiky objednané rostlinky, jak jinak – samé cibuloviny. Pocházely z pěstírny, kde FYTO-dokumenty stály víc než samotné rostliny. To by ještě nevadilo, za všechno a tedy i za potvrzení se musí platit. Ale co přišlo za materiál, to mě zcela omráčilo. Raději nebudu psát z jaké pěstírny to pocházelo, i když zde by antireklama byla zcela na místě. Jedním slovem „chcíplotiny“. Jedna úplná mrtvola (Agapanthus) , jedna evidentní polomrtvola (Tulbaghia), tři malé cibulky bez kořenů (Cyrtanthus a Scilla) a pouze jedna rostlina v jakéstakés vegetaci s lístečky a kořínkem (Cybistetes). Hrůza, bída, smutek.

To byla ovšem ta pravá chvíle, kdy dávná dobrá rada a mistička s elektrickým přívodem měly sehrát svou kouzelnou roli. Zprovoznil jsem, zapnul, zkontroloval ono příjemné teplíčko, zasadil ty africké chudinky do lehkého pemzového substrátu a mírně vlhčil. A začala se dít opravdová kouzla. Bylo vhodné hlavně zpočátku ty cibulky bez kořenů nadzvedávat a doočišťovat odumřelé části podpučí, ale dnes po měsíci jsou všechny rostliny (kromě jedné vytrvalé scilly) s kořeny a v růstu. Úplný zázrak je to hlavně u té polomrtvoly, tulbaghie neměla nic než 3mm ohnilý kaudexíček bez náznaků listů nebo kořenů a dnes žije a roste!!

Koho můj příběh se šťastným koncem zaujal a dočetl až sem, tomu prozradím, že kouzelná plastová mistička se dvojitým dnem má rozměr 35x23cm a inzerovaný příkon 12W. To zcela naprosto souhlasí s mojí dávnou krabicí od bot téměř stejného rozměru a při příkonu 15W žárovky a její cca 90% tepelné účinnosti jsme energeticky i tepelně na tomtéž. Pochopitelně, že mě tato zkušenost nadchla a nyní uvažuji a promýšlím o nějaké větším zařízení vlastní konstrukce, které bych umístil mezi ostatní plata s kytkami. Počítám s příkonem okolo 50W, plochou 60x60cm a chci na něj umístit choulostivé rostliny, případně kytky v nějaké rekonvalescenci.

Pokud máte někdo podobné zkušenosti, nebo podobné zhotovené zařízení, uvítám názory, zkušenosti případně diskusi na toto téma. J. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář