Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jednoduché výsevní zařízení

21. 2. 2009

Jednoduché výsevní zařízení

Obrazek


Protože v těchto dnech a týdnech vrcholí u spousty pěstitelů výsevní šílenství, připadá mi vhodné ukázat těm ještě váhajícím, jak některé složité věci mohou být i jednoduché. V podstatě téměř vždy se ve spojení s výsevy hovoří o jakési složité a nedostupné aparatuře – výsevním aparátu. Protože ne vždy to, co složitě zní, musí být nutně složité i ve skutečnosti, uvedu příklad naší jednoduché a vyrobitelné konstrukce, která dokáže splnit většinu požadavků na samotné výsevy a přitom je levná a rychle zhotovitelná i v bytových podmínkách.

Viděl jsem u různých zkušených vysévačů různě veliké a dokonalé výsevní bedny, skříně nebo jiné vysoce promyšlené a proprecizované stavby. Když jsem však o tom přemýšlel tak nějak po česku – „hodně muziky za málo peněz“, zkusil jsem splnit jen holé základní požadavky, které semínka ke klíčení nutně potřebují, něčím hodně jednoduchým. Výsledek vám teď popíšu, třeba se to bude někomu hodit.

Místo uzavřené skříně, která skýtá výhody ale i některé nevýhody, jsem zvolil konstrukci otevřenou. Vlastně jen takový rám, který drží zářivkové těleso ve vhodné vzdálenosti od základny, nemá to zadní ani přední stěnu a celé to drží pohromadě. Nejvíc asi ukáže fotografie. Materiálově jde o odřezky lamina, prkýnka, nebo části starého nábytku, vše se mírně vyměří, přiřízne a pomocí vrutů stáhne. Hlavní součástí je pochopitelně zdroj světla a částečně i tepla – vlastní zářivkové těleso, zvolil jsem dvoutrubicové těleso 2x18W s délkou 60cm, které je poříditelné ve většině elektroobchodů (do 500Kč). Nejdůležitějším rozměrem je vlastně jen vzdálenost trubic od povrchu substrátu ve výsevních nádobách. Trochu jsem poexperimentoval a poměřil digitálním teploměrem a vyšlo mi vhodných 15 až 20cm (zdůrazňuji, že je to vzdálenost u otevřeného zařízení). Od toho se odvodily vnější rozměry rámu – základna 30x80cm, výška 30cm. Jedinou možnou komplikací pro kutily s velkým respektem k elektroinstalacím je připojení síťového přívodu k vlastním záživkovému tělesu. To by určitě měl dělat člověk, který ví, co dělá. Vhodným doplňkem je vypínač síťového přívodu, ještě lepším řešením jsou spínací hodiny, v nejjednodušší mechanické verzi do 150Kč. Čili s investicí pod 1000Kč lze postavit i na koleně cosi použitelného a funkčního, co poslouží ne jednu ale mnoho výsevních sezón. Kapacita konstrukce je 10 krabiček od nanukáčů, čili 40 květináčků 6x6cm.

Největší výhodou je možnost umístění takového jednoduchého aparátu někam nahoru na skříň, kde nevadí to celodenní svícení, dobrá je volba třeba na kuchyňskou linku. Přístupnost ke krabičkám s květnáčky je vynikající a umožňuje nedočkavcům kontrolovat své výsevy mnohokrát denně v okamžicích prostojů třeba při vaření.

Teď mě napadá, že ještě jednodušší řešení pro úplného začátečníka, který má i semínek jen pár porcí, použít k osvětlení malou stolní lampičku osazenou malou cca 9W zářivkou a vzdálenost od krabičky se substrátem se semínky odzkoušet sám.

Jen pro inspiraci - před několika dny jsem viděl u jednoho velmi zkušeného pěstitele a výsevníka variantu tohoto otevřeného výsevního zařízení, ten zvolil jako základ konstrukce kovovový regál prodávaný v supermarketech pro kutily a zářivky umístil do každého patra. Tím dosáhl 4 nebo 5 pater s tou výhodou, že každé zářivkové těleso dolů svítí a nahoru mírně topí, což semenáčkům dělá velmi dobře.

Takže výsevům zdar přeje J.

Summary:

How to make a simple apparatus for sowing.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Také mohu doporučit

(Pozorný čtenář zelných listů, 22. 2. 2009 10:53)

Nazdar pěstielé, R + J !
Tak do přesně takového aparátku vysévám už 25 let a Dolfi Tomandl má několik podobných bedniček rozmístěných po bytě - všude tam, kde moc nepřekážejí.
Doufám, že začínající sukulentáři vaše rady ocení.
I takový to příspěvek je důkazem, že zrušení SPS bude správné rozhodnutí.
Pozdravuje H. Gratias