Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sansevieria sp. Mocambique, ES 22733

Sansevieria sp. Mocambique, ES 22733

s.-sp.-mocambique-1s.jpg

   

Fotografie 1:

1. Sansevieria sp. Mocambique, 49 km S of Congresso

2. Detail listů

................................................................................................

Před pár lety jsme na Zelných založili rubriku Hádej a poraď, která se přímně řečeno – moc neujala. Ale aby nebyla zase tak úplně zbytečná, zkusím ji dnes využít. Mám totiž jeden sansevierový problémek, se kterým si nevím rady, a je klidně možné, že pro někoho jiného to může být snadno zařaditelná záležitost. Tak poďme do toho.

Před několika týdny jsem dostal jeden velice zvláštní dárek od přítele kytičkáře, čili nepřekvapivě sukulentní kytku. Zvláštní na ní byl hlavně kromě naprosto báječného vzhledu a stavu fakt, že ten dárek byl původně k mým 55. narozkám a o několik desítek měsíců se jeho předání opozdilo. Šlo o krásnou sansevierii, speciesku s lokalitou a číslem pěstírny Ernsta Speckse. Další zvláštností na ní bylo, že veškeré moje pokusy o jakékoli dourčení, ať už s pomocí literatury či internetu, vyšly na prázdno. Mám sice ještě v plánu napsat několika jinozemským odborníkům a poslat jim naše fotky, ale napadlo mě zkusit i odborníky tuzemské, skrzevá v úvodu zmíněnou poradenskou rubriku.

Nejstarší část rostliny v květináči je evidentně rostlina vzniklá jako odnož z listového řízku a je to růžice 3 listů a jedním ulomeným. Protože bylo o sansku evidentně velmi dobře pečováno (teplo, světlo, zálivka i hnojení) vedle původní růžice vytlačila rostlina zárodky nových rostlin – přenádherné mečovité listy větších rozměrů, které naznačují, že kytky v dobrých podmínkách dosahují zřejmě větších rozměrů. Listy sansek jsou v několika typových provedeních, tyto jsou jakýmsi mezistupněm mezi klasickými tvary S. trifasciata a tlustými, vyloženými basebolkovými tvary východoafrických druhů. Tloušťka listu u báze (ve středu listu) je přes 2,5 cm při šířce listu přes 9 cm. Konečnou délku listů zatím odhadnout nedokážu. Okraje listů mají hnědou linku a lehce zvlněnou hranu. Kresbu na listech nejlépe uvidíte na fotkách. Kytka nám pochopitelně ještě nekvetla.

Na jmenovce byla uvedená lokalita – 49km S of Congresso, Mosambique. Jenom jako vodítko pro případné určování uvedu fakta, která se mi podařilo dohledat. Zmíněná lokalita by měla být v severním Mozambiku, v provincii Niassa, district Lago. Map této oblasti je na internetu velmi málo (vlastně jsem našel jen jednu), přesto jsem objevil bod (snad vesnici) Congresso, asi 2km od přechodu řeky Rowuma (hraniční řeka Tanzánie/Mozambik) zvaném Matchedje Border Post. Lokalita cca 50km jižně od Congressa je v podstatě velmi opuštěná, s minimem cest, vesnic a bez čehokoliv významného. Tato oblast je asi 80km východně od břehů jezera Malawi (dříve Nyassa), které tvoří hranici mezi Mozambikem a Malawi. Jak v Malawi, tak v jižní Tanzánii je početný výskyt velmi zajímavých druhů sansevier, stejně jako mnoha dalších nepojmenovaných forem a typů, s různým stupněm odchylnosti od zatím pojmenovaných druhů.

Probíral jsem (a postupně zavrhoval) tyto mozambické druhy s nadějí, že by mohlo jít zrovna o tento druh nebo jeho formu – S. hyacinthoides, S. kirkii, S. metallica, S. humiflora, S. scimitariformis. Pokaždé mi však něco nesedělo. Nechávám to tedy jako výzvu, jako volání o pomoc, jako hozenou rukavici odborníkům (třeba i z jiného města či státu). Hádejte a raďte. Budu všem vděčen. J.

Fotografie 2:

1. Starší listy

2. Pohled z boku

s.-sp.-mocambique-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář