Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulenty s duší aneb úvaha o kráse kytek

24. 2. 2008

Sukulenty s duší aneb úvaha o kráse kytek

Obrazek

 

ObrazekKaždý z lidí je „zaplaťpánbů“ jiný a svůj. Kromě vrozených dispozic a nějakého „vesmírného vdechnutí“ je to především prostředí, kterého každého z nás utváří do těžko kopírovatelného originálu. Také konkrétní životní osud prošpikovaný náhodami, ať už dobrými či špatnými, má nemalý vliv na naši vnitřní i vnější „krásu“.

Myslím, že u kytek je to taky tak. Mám rád kytky s nezaměnitelným vzhledem a osudem. Chápu, že na jedné straně spektra vnímání krásy může být vzhled bez poskvrnky a vady, kytky rostlé v dokonalých podmínkách a ještě navíc vytříděné podle pravidla – Obrazekvšechny kazy pryč. Budiž, ale uniformita v životě neobstojí a ani v přírodě není. A tak vyrovnané řady naprosto stejných a dokonalých jedinců jako výsledek klonovacích technologií vyspělých pěstíren někomu ulahodí, mně však připomínají řady anonymních vojáků při přehlídce.

Na druhé straně sběratelského pídění po kráse a originalitě mohou být roztodivné hříčky přírody, jako například kristáty, monstrózy, barevné odchylky apod. Bohužel i těmto růstovým anomáliím se naučil člověk-pěstitel napomáhat různými zásahy a to už pro mě taky není ono. Navíc i tyhle sbírky nakonec přes svou rozmanitost mohou působit uniformně a smutně.

ObrazekJá se dnes dívám na každou kytku, která mi projde rukama, jako na zázrak přírody, na živou bytost se svým konkrétním osudem a vůlí po životě, na originál vyrostlý za jedinečné konstelace všech vlivů okolí a schopností té rostliny na ty vlivy reagovat. Inu v přírodě, na opravdových extrémních lokalitách, tam se to nádhernými kytkami podle tohoto vzorce jen hemží, v našich sbírkách je to trochu horší, ale také jdou objevit.

Dnes ukážu pár kytek-originálů, které nevypadají nijak typicky a možná ani ukázkově dokonale, ale tihle mí zelení kamarádi mají něco za sebou, jsou krásní svou vyhranou bitvou o přežití a nechá se od nich lecčemu přiučit. Vybíral jsem rostliny, do kterých záměrně nezasáhla lidská ruka a které ubojovaly například náhodnou ztrátu hlavního růstového vrcholu, nebo hluboké poškození svého zásobního orgánu. Myslím si, že kytka, Obrazekkterá tohle dokáže, musí mít v sobě kromě síly i duši, a pro mě je a bude krásná. J.

Upozornění:

Všechny zobrazené rostliny jsou živé (spící) a jejich rozervaný vzhled má na svědomí matička příroda.

Fotografie:

1. Talinum tenuissimum

2. Cyphostemma sandersonii

3. Nolina recurvata

4. Jatropha podagrica

5. Cyphostemma baynesii

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ano

(Pepa, 25. 2. 2008 20:10)

..ano, nádherně výstižně napsáno! Je to možná ten prvotní důvod, pro který mám tyto "nevzhledné kytky" rád. Vzpomínám si přesně na tu chvíli kdy jsem kdysi na jedné výstavě poprvé uviděl tyto rostliny a byl jsem chycen! Jeden vystavovatel tam měl na dnešní dobu již docela všední adenium obesum....to však bylo tak neuvěřitelně krásně "zdeformované", že jsem na něj hleděl jak ve vytržení! Pak už to šlo ráz na ráz...:-)
Mimochodem, ty ukázky vypadají excelentně!
Díky za článek,Pepa

ukryta krasa

(siska41, 24. 2. 2008 21:13)

...myslim,ze je nas viac,co milujeme prave taketo kyticky a nedame na ne dopustit,vonkajsia krasa je velmi pomijiva,presne ako u ludi....vsetko cenne treba hladat a to je to krasne a carovne....dakujem za clanok,ktory mi zase povedal co to viac o Vas...krasne pozdravy z Bratislavy....Katka