Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tylecodon singularis

14. 3. 2009

Tylecodon singularis (R.A.Dyer) Toelken (1978)

 Obrazek

  

Tuto rostlinku jsem dostal před 2 lety od př. J. Hušnera, jehož zelené ruce namnožily už nejednu specialitku z říše sukulentů. Znal jsem ji jen z obrázků v monografii od Jaarswelda a Koutnika (2004) a tak jsem pochopitelně zajásal, neboť  pro člověka odsouzeného k trvalému nedostatku místa pro kytky je takováhle vzácná miniatura vždycky vítaným přírůstkem.

Po druhém přezimování jsem se odvážil vyjmout Tylecodon singularis z květináčku a prohlédnout si nejen jeho řepovitý kořen, ale i spodní stranu listu, která se za normálních podmínek pěstování pozorovat nedá.

Druh pochází z malého území poblíž Rosh Pinah v Namibii, což je velmi suchá oblast kde naprší nejvýše 150 mm srážek za rok. V této hornaté krajině blízko Atlantiku jsou rostliny přizpůsobené příjmu vody z mlhy, což bývá hlavní příčinou obtížného pěstování v kultuře.

Je to drobná vytrvalá bylina s velmi krátkým dužnatým stonkem a podzemními řepovitými kořeny. V přírodě během vegetace vytváří zpravidla jediný list (v kultuře dva až 4), jehož čepel je okrouhlá, 5 až 8 cm široká, často vydutá, nahoře zelená a žláznatě chloupkatá, dole zpravidla purpurově červená a spíš hladká. Srdčitý až ledvinitý tvar listu spolu s kratičkým řapíkem je v rámci rodu jedinečný, nezaměnitelný. Květy vyrůstají v řídkých hroznech na vzpřímených stopkách, mají miniaturní kalich a zhruba 15 mm žlutozelenou úzkou trubku se silně podvinutými cípy.

Jak už jméno rostliny napovídá (singularis = ojedinělý), je Tylecodon singularis opravdová přírodní i sbírková rarita. Pěstování vyžaduje extrémní opatrnost při zálivce, jako substrát je vhodná čistá pemza, listy mohou vydržet skoro celou sezónu, ale letní vegetační klid je vhodný, jako u většiny tylekodonů pěstovaných na severní polokouli.

Pokud chceme mít jistotu, že tato vzácnost přežije první dva roky od výsevu, pak zaléváme po celý rok (při min. teplotě 15 oC), ale vždy až po vyschnutí substrátu a opravdu jen malými dávkami vody. Pokoušel jsem se listy pravidelně (navečer) rosit. Zřejmě to bylo v pořádku, žádné negativní změny jsem nezjistil. Když je kaudex alespoň 3 cm dlouhý a více jak 1 cm široký, je to známka jisté zralosti a schopnosti přežít dlouhé letní období sucha. List vadne a usychá zvolna, v dalším růstovém období se obnovuje z drobounkého pupenu na zakrnělém stonku, který spíš připomíná tlustý řapík. Množení se provádí výsevy, v literatuře se uvádí, že semenáčky mají hlavní období růstu od listopadu do března. V pojmenování druhu existuje jediné synonymum, a to  Cotyledon singularis R.A.Dyer (1970).

Text a foto: J.Gr.,

http://sukulenty.webnode.cz

Summary:

Description and experiences with growing of Tylecodon singularis from Namibia.

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář