Jdi na obsah Jdi na menu
 


Talinella pachypoda

23. 12. 2007

                      Talinella pachypoda - zajímavé chroští z Madagaskaru

Obrazek

 

K datu 1.1.2008 jsem ochoten se vsadit, že v ČR tuhle kytku zná jen pár mimořádně Obrazekujetých jedinců sbírajících vše, co se jen trochu podobá kaudexu (schválně, jestli se někdo ozve!- pozn.ZL). Přivezl jsem si ji v roce 2005 z Německa od fy Uhlig, kde se krčila zapomenutá na prodejním parapetu mezi předraženými sazenicemi Euphorbia geroldii. Záhadné, dosud pro mě cizí jméno a zřetelný kaudex  nad povrchem květináče v součinu vydaly povel „neváhej a kup“!

I stalo se. Kytce se u mě očividně daří, a když má všechny potřebné podmínky, tak roste celý rok a evidentně ji nevadí ani hluboký zmlazovací řez. Řízky ochotně koření ve vodě. Talinelu jsem krmil m.j. „kaktusovým hovínkem“ – specialitou našeho spolku (Roudnice n.Labem – pozn.ZL), která donutí vykvést např. i  Echinocactus v pubertálním věku. Efekt se i tentokrát dostavil. Momentálně (v polovině prosince 2007) talinela bohatě kvete, hlavní příčinou kvetení ale byla krátká vegetační pauza (6 týdnů bez vody od poloviny října), při níž všechny listy rychle opadaly. Květy bohužel nestojí za řeč.Rozvíjí se na dva dny, skutečná velikost je 2 až 3 mm a jsou jednopohlavní (rostlina je podle popisu dvoudomá).

Konstatování v prvním řádku na závěrObrazek dokládá i několik dalších botanických údajů:

Talinella pachypoda Eggli (1997), čeleď Portulacaceae (šruchovité) pochází z nejsevernějšího cípu Madagaskaru (okolí Antsiranana), kde roste na vápencovém podkladu jako součást listnatých opadavých lesů v nadmořské výšce do 600 m. Základem rostliny je menší bazální kaudex, výhony jsou štíhlé, vzpřímené, v přírodě až kolem 2 m vysoké, starší části větví mají výrazné lenticely. Listy jsou až 7 cm dlouhé, naspodu mají purpurový nádech, ale za každého přísušku rychle opadávají.

Závěr je jednoduchý: Podle data popisu je to stále novinka. Masivní rozšíření této rostliny v našich sbírkách nehrozí, její význam zůstane jen v oblasti sběratelské, druh dokládá bohatost flóry Madagaskaru.

 Text a foto JGr

Fotografie:

1.Talinella pachypoda

2. - 3. Květy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář