Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jedna vzácnost a jeden plevel

15. 2. 2009

Jedna vzácnost a jeden „plevel“

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Othonna retrorsa

2. Detail listů (Detail of leaves)

3. Květ (Flower)

...............................................

Kdo chce Radce a Jirkovi přidat nějaký příspěvek pro web ZEL(E)NÉ LISTY, musí nejdřív vyhledat rejstřík jejich článků, jinak se mu snadno stane, že přinese „dříví do lesa.“ To se mi stalo vícekrát, naposledy dnes, v pátek 13. (února 2009). Číslo 13 je pro mne celoživotně veskrze šťastné, takže to ani náhodou nebudu svádět na datum.

Chtěl jsem přispět povídámín o druhu Othonna retrorsa (stále velká vzácnost) a nebo alespoň o druhu Sedum palmeri (kandidát na titul „Ušlechtilý plevel sbírek sukulentů“). Přichystal jsem čerstvé fotky, ale ... Stop! Šestý smysl mi našeptal: Podívej se na jejich web do rejstříku!

No samozřejmě! Článek o druhu Othonna retrorsa má datum 6. 4. 2008. Tak jsem to vzdal a šel pokračovat na rukopisu knížky o euforbiích. Za dva dny jsem se vrátil k obrázkům Sedum palmeri, kytce, kterou pěstuji a množím od roku 1990. Sadbový materiál mi tenkrát dal Láďa Mitiska, jeden ze spolubojovníků při zakládání Sekce pěstitelů sukulentů v 80. letech min.st. Takže jsem opět namočil pero do kalamáře, napsal nadpis, no a dál už tušíte, co se stalo. Jen jsem otevřel web ZEL(E)NÉ LISTY, už se tam a úvodní stránce na mě zubil nadpis nového přírůstku do werbáře sukulentů, a to Sedum palmeri. (Vloženo dnes, 15. února 2009)

Přečetl jsem si článek a pero schoval do pouzdra. Nebylo by co dodat. Radka s Jirkou jsou nejen úžasní psavci, ale skvělí pozorovatelé detailů. Tak jsem jim napsal teto dopis a přidal 5 obrázků z mé sbírky.

Ta jejich sazenice Sedum palmeri od Dáši Petrlíkové má poněkud bohatší rodokmen, neboť pochází ode mne a zároveň tedy je to již jmenovaný klon od L.M. ze Dvora Králové nad Labem. Těch řízků jsem během zmíněných 19 let rozdal víc jak stovku.

Moje Othonna retrorsa je poněkdu starší kousek a koupil jsem si ji u Speckse v roce 2004. V létě vypadá jako mrtvolka a ještě na začátku prosince se zdá, že se „letos“ neprobudí. Ale pak po přidání vody oživne a v únoru je vždy nejhezčí. Loni kvetla jako o závod, letos nic moc, ale i to se stává.

Přeji všem přátelům společné záliby příjemný zbytek měsíce února.

Text a foto Honza Gratias, www.sukulenty.webnode.cz


Fotografie 2:

1. Sedum palmeri - květenství (Sedum palmeri - inflorescence)
2. Sedum palmeri
Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář