Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zygophyllum podruhé - aneb co je to kaciba

5. 12. 2010

Zygophyllum podruhé – aneb co je to kaciba

 zygophyllum-3s.jpg

  

Fotografie 1:

1. Zygophyllum decumbens - semenáč (seedling)

2. Ukázka z knihy Namib flora (Patricia Craven & Christine Marais)

....................................................................................................................

Je tuze dobře, že naši trochu donkichotskou snahu o rozšíření spektra námi pěstovatelných rostlin občas podpoří i naši přátelé. Proto díky Pukovi za jeho nedávnou „cerárii s jemenským pasem“. Jeho text mě inspiroval zjistit si o této skupině rostlin něco bližšího, což bylo také asi trochu účelem jeho článku. Čekalo na mne na webu spousta informací a mezi nimi několik zajímavostí, o které bych se chtěl s vámi (kteří jste neměli tolik času či chuti  bádat sami) podělit.

První z těch překvapení je to české jméno pro Zygophyllum – kaciba, podle ní je i celá čeleď kacibovité. Zřejmě to nejsou tak zcela utajené rostliny, když na ně pamatovali naši obrozenečtí pojmenovávači. Opravdu rostou v těch krajinách, které vyjmenoval Puk, zajímavé je, že jsou to takoví pionýři, ve smyslu osídlování neosídlitelných míst. Vyhledávají totiž opravdu extrémní stanoviště – rozpálené skály, suchá koryta řek, hřebeny, příkopy a další suchá místa ve spoustě pouští a polopouští celého světa. Jistá část naopak osidluje písčité pláže na mořských březích, kde se  z nich stávají pravé halofyty. Přesto, že mám flóru jižní Afriky celkem sestudovanou, bylo pro mě dalším překvapením, že dvě kaciby rostou v poušti Namib (Z. simplex a Z. stapffii) a další v poušti Karoo v JAR. Známější jsou však další druhy, rostoucí ve Středomoří a blízkém okolí, například i na Kanárských ostrovech.

Další objevenou zajímavostí bylo, že přes obsah různých prapodivných chemických substancí v jejich listech jsou některé druhy využívány jako léčivky a u jednoho druhu se dokonce nakládají poupata do octa, obdobně jako kapari. Inu co není jedovaté, musí být jedlé, to je zásada všech národů žijících v souladu s přírodou.

Další zprávou pro čtenáře ZL může být došlý mail od Puka, ve kterém s definitivní platností ruší otazník u jména svého jemenského keříku. Na základě naskenované stránky z knihy „Wildflowers of Saudi Arabia“ (NCWCD, 1999, Riyadh) od botaničky Sheily Collenette lze dovodit, že Pukem nafocená rostlina v jemenských skalách poblíž Mukally je opravdu Zygophyllum decumbens.

Snad už poslední poznámkou k této rostlině bude informace, že i my jsme byli obdarování drtí z uschlých květů z této rostliny s úkolem pokusit se o její výsev. Moc nadějí jsme té nepravděpodobné suchotině nedávali, ale opravdu pionýrský duch této rosliny se probudil a do dnešních dnů přežívá už asi čtyřměsíční „maxisemenáč“ jakési nitky se čtyřmi lístky na konci (při jeho fotografování měl co dělat i digitální zoom režimu supermacro – ty balvany okolo rostliny jsou nejjemnější zrnka písku). Uvidíme, zda podmínky západních Čech a v současnosti stolečku u topení v naší kuchyni budou pro tuto jemenskou kacibu dostatečně extrémní……J.

Summary:

Determination of Zygophyllum decumbens from Yemen.

Fotografie 2:

Ukázka z knihy Wildflowers of Saudi Arabia (Sheila Collenette)

zygophyllum-4s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář