Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulenty - vlasatci

10. 8. 2007

1.díl: Sukulenty – vlasatci. 

 

Předem musím upozornit, že ten, kdo čte výlučně jen odborné texty a jiné nebere, ať Obrazekraději dál nepokračuje, byla by to pro něj ztráta času, jedná se čistě o silně oddechovou záležitost.. Abych vás nějak navnadila k tomuto a třeba i dalšímu dílu nového seriálu, měla bych nějak vysvětlit divný název dnešního prvního dílu. To, že se sukulenty dělí podle toho, kde shromažďují zásobní látky na listové, stonkové – pachykaulní, kořenové – kaudexní, či všelijak vzájemně kombinované, jste třeba i po přečtení několika článků v ZL pravděpodobně pochopili už dávno. Jirku však před časem napadlo, zkusit napsat Obrazekněkolik dílů seriálu o nějakých charakteristických znacích sukulentů, jako jsou třeba trny, okýnka, přirozené skvrny, krepování, hrbolky, vata, chlupy, atd. Vím, že podobný princip jsem použila v článku o haworciích, tentokrát se to však bude týkat celé naší společné sbírky, do které patří i kaktusy, cibuloviny a v malém počtu už i tilandsie.

Pokud si myslíte, že články podobného druhu nejsou zbytečné a máte dostatek přestavivosti, usedněte pohodlně do sedaček a křesel u Obrazekmonitorů, právě začínáme…

Visí, visí visatec, pod ním stojí chlupatec. Až visatec upadne, chlupatec ho popadne…L. Na tohle skoro až hororové dětské říkadlo si vzpomněl Jirka, když jsme si vyjmenovávali znaky, o kterých by se dalo psát. Raději si ani nepředstavovat, co tím básník myslel J. Na visatce v naší sbírce určitě někdy přijde řada, takže zbývá znak druhý. Tak tedy chlupatci Ani nevím, proč jsem si na úvod vybrala jako znak zrovna vlasy. Možná lišácky proto, že chlupatých až vlasatých kytek u nás ve sbírce zas ažObrazek tolik není, možná proto, že se mi chlupaté kytky vždycky líbily. Nízkou hustou vatu, krátké chlupy, štětiny a další výrůstky necháme na jindy, budu hledat jen opravdové nápadné chlupy, téměř až vlasy.

Mammillaria hahniana v.giseliana, alias stařenka. Krásný kulovitý kaktus nejen s trny, ale i dlouhými stříbrnými vlasy, zakrývajícími celý povrch těla. Když z toho všeho vykouknou růžovofialové květy, ani nevadí, že nejsou zrovna přehnaně rozměrné. Rostlina s vysoce vyvinutou Obrazeksukulencí, stejně jako další kaktus Oreocereus celsianus, jehož semena ke mně doputovala až z daleké jižní Ameriky. Chlupů nemá tolik, zato je hrdě ukazuje ponejvíce na temeni protaženého těla. V dospělosti může mít tendenci nadzdvihávat střechy skleníků, tedy aspoň těch nízkých, amatérských.

Jdeme dál, z foliovníku do „skleníku“. Anacampseros rufescens a A.lanceolata. Dva hodně podobné druhy z čeledi Portulacaeae.Obrazek Liší se zbarvením listů a také semeny, což můžeme využít jen krátkou část sezóny, kdy zrají semeníky. Ty nevydrží na rostlinách dlouho, anakampserosy s oblibou rozsypávají semena ze suchých rozpraskaných semeníků ke všem kolegům v okolí. Tedy pozor na ně J. Vlasy mají i další anakampserosy: A.filamentosa, A.albidiflora, A.retusa, A.scopata atd…Některé mají chlupy bílé, některé zabarvené do různých odstínů hnědé barvy. ObrazekAby to nebyl jen článek o anakampserosech, pokračujme dál. Portulaky ze stejné čeledi nejsou sice tak sukulentní jako anakampserosy, chlupy však mají také v axilách na stoncích. Třeba taková argentinská P.eruca je nádherná kytka, z menšího kaudexu vyrůstají větve, hustě pokryté čárkovitými listy, z kterých koukají dlouhé, stříbrné chlupy. Vše korunuje velký purpurový květ. Skvost. Z dalších vyjmenuju např. P.grandiflora, ObrazekP.halimoides, P.cryptopetala, P.confertifolia,  atd.. Krátké chlupy mají i další Portulacaceae: některé rostliny rodu Grahamia. Přezdívá se jim americké anakampserosy. Uvádím G.kurtzii, chlupy sice nemá až tak dlouhé, ale přesto na stoncích nějaké jsou. Ještě z jiného soudku, tentokrát mexického: Graptopetalum filiferum, které má vlasovité výrůstky na konečcích listů.

Snad jsem vyjmenovala všechny rostliny, které mají chlupy Obrazekvýrazné, dlouhé a nápadné. Chlupy krátké, řídké, nebo vatu si nechám zase na příště, aby se vám nezdálo, že to s tou chlupatostí nějak přeháním. Koneckonců, bůhví, co to ten chlupatec vlastně je. Brrrr. R.

Fotografie (Photographies):

1.Mammillaria hahniana v.giselianaObrazek

2.Oreocereus celsianus

3.Anacampseros lanceolata

4.Anacampseros retusa

5.Anacampseros karasmontana

6.Portulaca aff.eruca

7.Portulaca cryptopetala

8.Portulaca confertifolia

9.Grahamia kurtzii

10.Graptopetalum filiferum


Summary:

 Insight to our collection plants with some specifical properities, this time hair.

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

:o))))

(siska41, 10. 8. 2007 20:40)

juuuuuu...zase raz krasny clanok,ktory ma velmi potesil,ved kazdy den sa tesim z jemnych chlpkov svojich anacampserov a velmi sa mi to paci,okrem neznych kvietkov,su prave tie jemnucke chlpky take krasne na tychto rastlinkach....dakujem....vela pozdravov z Bratislavy posiela Katka... :o))))