Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulenty - okýnkáři

20. 6. 2008

Sukulenty – okýnkáři

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Lithops aucampiae v.koelemanii

2. Haworthia bruynsii

3. Haworthia retusa

4. Haworthia mirabilis v.triebneriana

5. Bulbine mesembryanthoides

6. Bulbine haworthioides

.......................................................

A máme tady další z mnoha dílů nekonečného „seriálu“ článků o sukulentech, podobných nějakým společným znakem. Po nejrůznějších chlupatcích, vlasatcích a vaťácích přicházejí na řadu okýnkáři. Nepleťte si to s označením pěstitelů sukulentů na parapetech bytů. Sama jsem téměř deset let patřila mezi okýnkáře, kytky jsem měla narovnané na řadě skleněných polic a volné místo jsem počítala jako asi mnozí z vás na centimetry čtvereční. Termín okýnkář jsem si však vypůjčila pro označení některých sukulentních rostlin, které se navzájem podobají dalším nápadným znakem – průsvitným okýnkem někde na povrchu těla či listů. Říká se: oko – okno do lidské duše, já si to dovolím parafrázovat: okýnko – průhled do rostlinné duše. Zapátrejte v paměti a zkuste si vzpomenout, kde už jste tento znak viděli….

Některým z vás se asi vybaví některé jihoafrické sukulenty. Já začnu těmi nejtypičtějšími – rostlinami rodu Lithops. Pokud vám to nic neříká, mohu použít termín „živé kameny“. To už je asi lepší, určitě jste je už někdy zahlédli někde na výstavě nebo v nabídce některých zahradnických obchodních domů. Ano, jsou to takové slušně řečeno „zadničky“ s různě zabarvenými skvrnami na horní straně těla. Dalo by se zjednodušeně říct, že okýnka mají rostliny celého rodu. Já osobně jsem naštěstí totálně nepropadla jejich kouzlu (i když je to docela snadné a pochopitelné) a čas od času si v nabídkách vybírám jen barevně nejzajímavější jedince. I tak už se mi litopsů sešla docela slušná skupinka a jelikož i slušně prospívají, jsou asi v mé laické péči docela spokojení. Znám ale několik pěstitelů našich i zahraničních, u kterých se litopsy dají počítat ne na desítky, jako u mě, ale na nemalé tisíce. Klobouk dolů.

Dalším rodem rostlin, kde byste určitě snadno našli řadu okýnkářů, jsou moje oblíbené havorcie. V rodu Haworthia je druhů s průhledy na koncích listů docela slušné množství, za všechny třeba H.truncata, H.retusa, H.emelyae, H.magnifica, H.venosa ssp.tessellata, H.bayeri, H.bruynsii (jmenuji ty nejnápadnější). Stejně jako litopsy, havorcie jsou v přírodě povětšinou ukryté v substrátu a na povrchu koukají právě jen okýnka, propouštějící do těla či listů světlo, potřebné k životním procesům v rostlině. U havorcií jsou zmiňovaná okýnka známkou toho, že jejich nositelky snesou a vlastně i potřebují mnohem více světla, než jejich kolegyně bez průhledů.

Dalšími jednoděložnými rostlinami s okýnky jsou některé rostlinky rodu Bulbine. V naší sbírce se k okýnkovým bulbinkám řadí třeba B.mesembryanthoides a B.hawortioides. Oba druhy mají průsvitná místa na koncích, případně i na vrchních stranách vysoce sukulentních listů.

Průsvitné horní plochy listů má např. i Callisia navicularis, mexická sukulentní „voděnka“.

Vraťme se k dvouděložným rostlinám a hned k čeledi Asteraceae.. Průsvitné úzké plošky mají na svých sukulentních listech například rostliny rodu SenecioS.rowleyanus, S.citriformis, S.corymbiferus, S.herreanus. Uvádím jako vždy jen druhy, které máme v naší sbírce.

Okýnka však nejsou výsadou jen afrických rostlin. Tento znak se k dokonalosti vyvinul u rodu Peperomia. Početnou skupinu sukulentních peperomií tvoří právě peperomie okýnkové. Mají menší či větší plošky průsvitů na horních stranách sukulentních listů. Tato okýnka jsou z velké části zavřená v klidovém období a do široka se otevírají v období srážek, kdy je peperomie využívají k asimilaci. Okýnkových peperomií se nám sešlo už docela hodně, za všechny třeba běžnější P.dolabriformis, P.columella, P.rotundifolia, P.graveolens.

Pro ty, kteří se diví, že jsem zapomněla třeba na takové okýnkové rostliny, jakými jsou třeba Fenestraria, Frithia atd., musím podotknout, že jsem si všímala jen těch, které máme v naší sbírce. Přemýšlím, zda jsem nějakou skupinu okýnkářů nevynechala, ale už mě nic nenapadá, považuji tedy výčet našich okýnkových sukulentů za vyčerpaný a pokud jsem vás neznudila pod únosnou míru, budu se na vás příště těšit u setkání se sukulenty „trnovníky“ a „voskovci“. R.

Summary:
Article about succulent plants of our collection with "windows" in upper side of leaves.

Fotografie 2:

1. Callisia navicularis
2. Peperomia wolfgang - krahnii
3. Peperomia nivalis
4. Peperomia graveolens
5. Senecio citriformis
6. Senecio corymbiferus
Obrazek
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Odpověď

(Jirka, 28. 4. 2013 11:30)

V tomto článku jsou představeny různé sukulenty z různých čeledí. Je třeba si například v našich dalších článcích o jednotlivých druzích dohledat pěstovací informace. Nebo v rubrice Jak na to jsou obecnější pěstovací zásady. Nebo nabízíme začátečníkům svoji pěstovací brožuru Jak pěstovat sukulenty?, kterou zasíláme poštou.

Otázka

(Vendula, 28. 4. 2013 11:23)

Potřžebovala bych vědět jak se o takovou rostlinku starat. Uměli byste mi prosím poradit? :)