Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulenty - jedlíci

18. 5. 2008

                            Sukulenty – jedlíci

 Obrazek



  

Fotografie 1:

1. Dioscorea bulbifera

2. Talinum triangulare

....................................

Slibuji, že zkusím přemluvit další zúčastněné „psavce“ článků na ZL, aby se pokusili najít o svých miláčcích - sukulentech informace o jedlosti či případné léčivosti, aby byl obrázek o jedlících – tedy jedlých rostlinách (na ZL buď už představených či na představení čekajících) úplný. Teď mi třeba Jirka říkal, že látky v jedné z jeho hýčkaných afrických cibulí jsou snad dokonce všelékem na tuberkulózu, oslabenou imunitu a dokonce i na A.I.D.S. (!). Pro případné poblázněné nadšence musím uvést, že má jen jednu a určitě ji krájet nebude :-). Ale to předbíhám událostem a vrátím se ke svým „koním“.

Asi vás nepřekvapím informací, že jedlé jsou rostliny rodu Oxalis, protože jste je zřejmě někdy ochutnali i v našem lese (Oxalis acetosela). Já sice sbírám hlavně druhy americké a africké, ale doufám, že jedlost se vztahuje na všechny druhy. Jen varuji před nadměrnou konzumací, za prvé by vám mohlo být nevolno a za druhé byste přišli o sbírkové exponáty.

Dalším rodem, ve kterém odhalíte několik „jedlíků“ je rod Talinum. Takové Talinum triangulare si dokonce vysloužilo lidové označení špenát, ke kterému se jen přidává přídomek podle země, kde zrovna roste či se pěstuje (Surinam, Ceylon…). Na trzích se zde nabízí jako celoroční zelenina, ze které se používají listy i kořen. Ten obsahuje saponiny, ale už po mně nechtějte hledat, na co všechno se používá, koneckonců, kdo bude chtít, rád si to najde sám. Další podobné Talinum paniculatum má rovněž jedlé listy i kořeny. Kořeny zase obsahují saponiny, steroidy, esenciální oleje a údajně také afrodiziakální látky. V Indonésii látky z Talinum paniculatum používají na jaterní a ledvinové potíže, další látka octacosanol se používá jako antivir na herpes. Všechny tyto informace nemám nijak ověřené, našla jsem je jen na netu, proto si je pochopitelně sami ověřte u odborníků. Jediné vím jistě, že se těmito rostlinami určitě neotrávíte.

Jedlá a zdraví prospěšná je také Portulaca oleracea, ale o té jsem se již zmiňovala ve werbáři na Zel(e)ných listech. Léčivé látky prý také obsahuje Hoodia gordonii – rostlina z čeledi Apocynaceae. Jaké jedlé části mají rostliny rodu Ficus asi sami snadno uhádnete – jsou to jejich plody - fíky, kterých se však při našem způsobu pěstování určitě nikdy nedočkáme. To samé platí o listech a plodech rodu Adansonia (česky baobab) a jejich semena určitě raději vysejeme, než abychom z nich lisovali olej. Ještě jsem si vzpomněla na rod Dioscorea, hlízy rostlin tohoto rodu jsou po uvaření jedlé a v tropech se běžně konzumují (např. Dioscorea bulbifera). Na nějakých stránkách o přežití v divočině se ještě uvádělo, že v případě nouze se na severoamerické poušti můžeme živit poupaty a květy rostlin čeledi Agavaceae, což pochopitelně opět ve sbírce testovat nebudu. Vlastně jediné, co jsem na vlastní žaludek otestovala, byly plody kaktusů rodu MammillariaM.prolifera (mírně nasládlé a osvěžující) a OLOUPANÉ plody Opuntia ficus- indica, které se ukázaly jako hodně dužnaté a velmi aromatické. Náš známý z plodů jedné mrazuvzdorné opuncie dokonce vyráběl zavařeninu, víno a likér, načež to pohostinně nabízel všem návštěvám.

Na závěr článku vás chci upozornit, že většinu částí exotických jedlých rostlin je lepší před konzumací uvařit (s výjimkou P.oleracea, listů rostlin rodu Talinum a plodů uvedených kaktusů). Uvedla jsem zde jen rostliny, které buď ve sbírce vlastníme, nebo jsme je někdy v minulosti vlastnili. Velice pravděpodobně jsem na nějaké rostliny zapomněla, či o jejich jedlosti či léčivosti nevím, možná tedy časem přibydou nějaké dodatky za článkem. Informace NEMÁM OVĚŘENÉ, takže mi nespílejte za případné omyly, ale ráda uvítám v komentářích vaše zkušenosti s jedlostí a léčivostí sukulentních rostlin. Musím nakonec podotknout, že žádnou z představených rostlin jíst nebudu, protože mám jen sbírkové exempláře a o ty se nehodlám připravit kvůli testování jejich účinků. Leda by přišla bída…:-)    R.

Summary:

Edible and medicinal plants from my collection.

Fotografie 2:

1. Portulaca aff.oleracea

2. Hoodia gordonii

3. Talinum paniculatum

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář