Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulenty - chlupatci

28. 12. 2007

Sukulenty – chlupatci

 

ObrazekNevím, zda si pamatujete „oblíbenou“ dětskou říkanku z minulého dílu, tak vám ji raději připomenu: visí, visí visatec, pod ním stojí chlupatec, až visatec upadne, chlupatec ho popadne. Ano, dnešní díl se bude skutečně věnovat chlupům jako sjednocujícímu znaku rostlin z naší sbírky, o kterých bych se chtěla dnes zmínit. Budou to chlupy krátké i delší, štětiny i krátké brvy, zkrátka vše, co chlupy aspoň trochu připomíná.Obrazek Určitě si nevzpomenu na všechny chlupaté rostliny a některé vynechám, abych je přiřadila k nějakému dalšímu dílu, protože jejich výrůstky se už dost dobře chlupy nazvat nedají.

Nuže, vstupujeme k nám do sbírky a první rostliny, které zahlédneme, jsou oxalisy. V této skupině se při jejich velké variabilitě pochopitelně najdou i jedinci s chlupatými listy. Klidně vám je vyjmenuji, fotografie však vyberu jen od těch rostlin, o kterých jsme na ZL dosud nepsali Obrazek(tak to bude i u dalších popisovaných rodů). Tak tedy: v africké skupince hlízkovitých oxalisů je asi nejzřetelnější rostlina s chlupy O.melanosticta, následují O.sp., PA 473/94 a O.purpurea s chlupy, lemujícími okraje listenů a dokonce i na okvětních lístcích. Když kousek popojdeme, v této době uvidíme jen zbytky chlupatých listů O.gigantea.

V těsné blízkosti oxalisů je několik rostlin rodu Crassulaceae. IObrazek zde se najdou ochlupené druhy, zvlášť, když se v poslední době Jirka rozhodl zkompletovat chlupaté zástupce rodu Echeveria. Kultivary jmenovat nebudu, z botanických druhů, které znám, je to E.setosa, E.pulvinata, E.leucotricha. Tím Crassulaceae ještě neopustíme, krásně chlupatí jsou Sedum hintonii, Crassula barbata a Kalanchoe orgyalis. Jemný samet také najdeme na povrchu listů Crassula tomentosa. Poblíž ještě zahlédneme bohatě chlupatý ObrazekCyanotis somaliensis z čeledi Commelinaceae.

Přeskočíme skupinu euforbií, u kterých byste chlupy marně hledali, prolétneme skupinou madagaskarských rostlin s druhem Uncarina roeoesliana, který má taktéž drobné chloupky na listech a přicházíme mezi rody Tylecodon a Cotyledon. Chlupy jsou zřetelné hlavně na listech u dvou z nich, u druhu T.leucothrix a C.orbiculata v.higginsiae. Škoda, že je zimní období, jinak bysteObrazek uviděli i sezónní výhonky s chlupatými listy u Brachystelma dinteri. Nyní z květináče kouká jen spící hlíza.

Zase vynecháme velkou skupinu rostlin, protože mezi aloemi žádné chlupaté nejsou  a dostáváme se k Jirkovo cibulovinám. Chlupaté kousky rodu Gethyllis jste už asi viděli před časem v článku, věnovaném právě jim, před velmi krátkou dobou uvedenou Ledebouria hypoxidioides už vás asi také nepřekvapím, takže raději zabloudím do skupiny rodu ObrazekEriospermum, kde rovněž zahlédnete pár chlupatých kousků E.paradoxum. Pravděpodobně jsem zapomněla na řídké, přesto zřetelné chlupy na okrajích listů cibuloviny Crossyne flava, na kterou je Jirka náležitě hrdý, protože také není úplně běžná. Určitě jsem na úplně všechny chlupaté cibulky nevzpomněla, ale myslím si, že vám je Jirka v budoucnu určitě představí.

Vydáme se cestou zpátky k východu, v rychlosti prolétneme skupinuObrazek havorcií, kde, co se týče chlupů, stojí za zmínku jen Haworthia cooperi v.venusta s jemným ojíněním listů, mineme naši starou známou Sinningia leucotricha s listy jemňounkými jako psí uši, hned vedle S.eumorpha, která má chlupy o poznání kratší a skončíme u muškátů, kde už si jistě vybavíte bezvadně chlupaté i jinak dekorativní Pelargonium barklyi a již méně ochlupené P.aridum.

Vidíte, vynechala bych kaktusy, které v tuhle dobu spí v přepravkách ve sklepě, takže za všechny zmíním alespoň krásně bíle chlupatou Eulychnia saint – pieana (snad jsem to dobře napsala, pokud ne, určitě mi to opravte).

Proč vlastně takhle letem světem procházím sbírkou a prohlížím kytky? Kromě druhů, o Obrazekkterých jste už na ZL četli, prozrazuji dopředu další, které zveřejnění na webu teprve čeká, některé dříve, některé později, aby si každá užila svých zasloužených 5 minut (alespoň) slávy.   Ovšem jen pokud si o nich budete chtít něco bližšího přečíst, vždyť přízeň osudu i čtenářů je velmi vrtkavá…J     R.

Fotografie:Obrazek

1.Oxalis sp., PA 473 - 94

2.Oxalis purpurea

3.Echeveria setosa

4.Sedum hintonii

5.Crassula barbata

6.Cyanotis somaliensis

7.Brachystelma dinteri

8.Crossyne flava

9.Haworthia cooperi v.venusta

10.Sinningia eumorpha

11.Eulychnia saint - pieana

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář